Εκπνέει σήμερα Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2023 η προθεσμία που είχε τεθεί από την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη για την άρση της παραχώρησης του κτιρίου της Ερμού 134-136 στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, ο οποίος πάντως έχει προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες νομικές κινήσεις και αναμένει την απόφαση του ΣτΕ.

Ads

Από τη μεριά της, η Λίνα Μενδώνη έσπευσε να υποστηρίξει πως δεν κατατέθηκε αίτηση αναστολής και αίτηση ακύρωσης κατά της υπουργικής απόφασης.

Την υπουργό Πολιτισμού διέψευσε με ντοκουμέντα ο ΣΕΑ, ο οποίος σε απάντησή του σημειώνει ότι «για διευκόλυνση και ενημέρωση όλων των ενδιαφερόμενων, οι αιτήσεις του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων στο Συμβούλιο της Επικρατείας, σχετικά με την άρση παραχώρησης της ιστορικής έδρας του στην οδό Ερμού 134-136, έχουν κατατεθεί από τις 5/10/2023 και έχουν τους εξής αριθμούς: Είδος Δικογράφου: Αίτηση αναστολής, Αριθμός: ΕΔ207/2023, Ημ/νια Πρωτ.: 5-10-2023, Είδος Δικογράφου: Αίτηση ακυρώσεως, Αριθμός: Ε2127/2023, Ημ/νια Πρωτ.: 5-10-2023».

«Θεωρούμε αυτονόητο ότι ο Σύλλογος δεν μπορεί να μείνει άστεγος»

Νωρίτερα σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων στο κτίριο της ιστορικής του έδρας, στην Ερμού 134-136 ανακοινώθηκαν τα βήματα στα οποία έχει καταφύγει ως σήμερα ο Σύλλογος: αίτηση ακύρωσης και αίτηση αναστολής με αίτημα χορήγησης προσωρινής διαταγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προκειμένου να κρατήσει την ιστορική έδρα του και να συνεχίσει να λειτουργεί για την εκπλήρωση των καταστατικών του σκοπών, τη στέγαση των γραφείων, της βιβλιοθήκης, του ξενώνα για τα μέλη, του ιστορικού του αρχείου, των συνεδριάσεων των οργάνων του, των εκδηλώσεων και των σεμιναρίων του, τη συνεργασία του με άλλα σωματεία και φορείς.

Ads

Όπως τονίζουν οι αρχαιολόγοι «άλλωστε, το υπουργείο Πολιτισμού δεν έχει διαθέσει άλλο κτίριο για την στέγαση του ΣΕΑ μέχρι σήμερα, 10 Οκτωβρίου 2023, και μας καλεί να εγκαταλείψουμε το κτίριο, ενώ έχουμε ενημερώσει εγγράφως για τον κίνδυνο για την κινητή περιουσία του Συλλόγου, τα ιστορικά αρχεία και τη βιβλιοθήκη (3.000 τόμοι), καθώς και τις δραστηριότητες του Συλλόγου (συνελεύσεις, ομάδες, σεμινάρια, προβολές, Αρχαιολογικές Περιηγήσεις, Μουσειολόγιο, φιλοξενία μελών από την περιφέρεια). Θεωρούμε αυτονόητο ότι ο Σύλλογος δεν μπορεί να μείνει άστεγος».

Και συμπληρώνουν ότι «για λόγους προστασίας της κινητής του περιουσίας και των λειτουργικών του αναγκών, ο ΣΕΑ παραμένει στο κτίριο της Ερμού μέχρι να κριθεί η υπόθεση στη δικαιοσύνη. Θεωρούμε αυτονόητο ότι το υπουργείο Πολιτισμού οφείλει να αναμείνει τις αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου».

Μεγάλη συναλία συμπαράστασης στο ιστορικό κτίριο

 

Υπενθυμίζεται πως ο ΣΕΑ με ανακοίνωσή του καλεί στη μεγάλη συναυλία συμπαράστασης που πραγματοποιείται σήμερα Τρίτη στις 8 το βράδυ στον πεζόδρομο Θησείου.

Στη συναυλία, που συνδιοργανώνεται με άλλα σωματεία του χώρου, την ΠΟΘΑ και με την υποστήριξη του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, συμμετέχουν: Νένα Βενετσάνου, Σπύρος Γραμμένος, Σαββίνα Γιαννάτου, Αργυρώ Καπαρού, Μαρία Κηλαηδόνη, Δημήτρης Μητσοτάκης, Μαρίνα Σάττι, Σκιαδαρέσες, Νεφέλη Φασούλη, Μάρθα Φριντζήλα, Κώστας Γιαννάκης, Αρης Φαλιάγκας, Ρίτσα Πέτσα με λαϊκό συγκρότημα από την Καρδίτσα, η χορωδία «Ασμα Αιγάλεω» και ο Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης.