Αποχώρησαν από την Εξεταστική Επιτροπή για το πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Νέα Αριστερά, Ελληνική Λύση και Σπαρτιάτες καταγγέλλοντας την κυβερνητική πλειοψηφία για προσπάθεια συγκάλυψης.

Ads

Ειδικότερα, σημειώνουν ότι δεν κλήθηκαν κρίσιμοι μάρτυρες, όπως ο κ. Γενιδούνιας, ο κ. Τσαλίδης και ο κ. Σπηλιόπουλος, και πως δεν διαβιβάστηκε η δικογραφία του εφέτη ανακριτή στην Επιτροπή.

Υπενθυμίζεται πως ο εισαγγελέας Εφετών Λάρισας είχε απαντήσει νωρίτερα στο αίτημα του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Βασίλη Κόκκαλη να διαβιβαστεί η δικογραφία στην Επιτροπή, προκειμένου να βοηθήσει στη διερεύνηση τυχόν πολιτικών ευθυνών με βάση τα στοιχεία που έχουν μέχρι σήμερα συγκεντρωθεί.

Ο Διονύσης Καλαματιανός εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως «δυστυχώς βλέπουμε ότι θέλει να κλείσει η επιτροπή χωρίς δικογραφία. Σε αυτή την προσπάθεια δεν θα συμμετέχουμε. Καταγγέλλουμε την προσπάθεια συγκάλυψης και αποχωρούμε».

Ads

Σε δήλωσή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που αποχώρησαν αναφέρουν οτι «δεν συναινούμε στη συγκάλυψη ενός εθνικού εγκλήματος τέτοιου μεγέθους» και συμπληρώνουν ότι «η τυχόν συνέχιση της παραμονής μας και συμμετοχής μας στις διαδικασίες της Εξεταστικής Επιτροπής, θα νομιμοποιούσε την εκ των προτέρων ειλημμένη απόφαση της πλειοψηφίας, να απαλλάξει με πόρισμά τους ιθύνοντες για το έγκλημα των Τεμπών, όπου έχασαν τη ζωή τους 57 νέοι άνθρωποι και τραυματίστηκαν 180 Έλληνες πολίτες».

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ η εισηγήτρια του Μιλένα Αποστολάκη, έκανε γνωστή την απόφαση του κόμματος να αποχωρήσει από την Επιτροπή, καταγγέλλοντας την κυβερνητική πλειοψηφία «για απροκάλυπτη μεθόδευση συγκάλυψης».

Αρνούμαστε να συμμετάσχουμε σε μεθόδους συγκάλυψης της αλήθειας, ανέφεραν σε δική τους δήλωση οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ τονίζοντας παράλληλα πως «ο σεβασμός στη μνήμη των 57 νεκρών από το τραγικό έγκλημα των Τεμπών και τον πόνο των οικογενειών τους καθώς και η αναζήτηση των αιτίων που προκάλεσαν το δυστύχημα θα έπρεπε να αποτελούν τον μοναδικό γνώμονα της λειτουργίας της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής. Αντιθέτως, η έως τώρα πορεία της επιτροπής με αποκλειστική ευθύνη της πλειοψηφίας βρίσκεται σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση».

Για «συστηματική προσπάθεια της πλειοψηφίας να συγκαλυφθούν οι αιτίες και οι υπεύθυνοι» κάνει λόγο ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος σε δική του δήλωση τονίζοντας μέσα από τα όσα κατέθεσαν οι μάρτυρες «προκύπτουν σαφέστατα όχι μόνο πολιτικές ευθύνες αλλά και ποινικές ευθύνες υπουργών».

Είχε προηγηθεί η απόρριψη εκ μέρους της «γαλάζιας» πλειοψηφίας το αίτημα σύσσωμης της αντιπολίτευσης για διαβίβαση της κατάθεσης του Κώστα Αχ. Καραμανλή στην αρμόδια Εισαγγελία προκειμένου να διερευνηθεί το αδίκημα της ψευδορκίας. Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Κόκκαλης υποστήριξε πως ο πρώην υπουργός ψευδόρκησε τόσο για τη μετάταξη του σταθμάρχη, όσο και για το εξώδικο των μηχανοδηγών. Από την πλευρά της «γαλάζιας» πλειοψηφίας ο Ιάσωνας Φωτήλας τόνισε πως ο Κώστας Αχ. Καραμανλής «όχι μόνο δεν ψευδόρκησε, αλλά οι ισχυρισμοί του συνοδεύτηκαν από σειρά εγγράφων και επαληθεύονται».

Στο «ηλεκτρισμένο» κλίμα μέσα στο οποίο συνεδρίαζε η Εξεταστική ανέβηκε η ένταση όταν ο πρόεδρος της Επιτροπής Δημήτρης Μαρκόπουλος, κατηγόρησε τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλη Κόκκαλη για εξωθεσμική λειτουργία και πως και εν αγνοία της Επιτροπής, διέρρευσε σε φιλικά του Μέσα Ενημέρωσης απάντηση της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας σε δικό του αίτημα για χορήγηση συγκεκριμένων εγγράφων. Στα υπαινικτικά σχόλια του Δημήτρη Μαρκόπουλου για ειδική σχέση του βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ με τον Εισαγγελέα Εφετών Λάρισας, ο Βασίλης Κόκκαλης απάντησε πως «με χυδαίες δικαιολογίες η κυβερνητική πλειοψηφία, επιχειρεί να κλείσει τις εργασίες της Επιτροπής».