Την «άμεση αντικατάσταση» του Διοικητή του Τμήματος Ασφαλείας Ωρωπού διέταξε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, σε συνέχεια της υπόθεσης του 23χρονου που συνελήφθη την Τρίτη στα Εξάρχεια για απόπειρες βιασμού.

Ads

Όπως αναφέρει το lawandorder.gr, ο υπουργός επικοινώνησε το πρωί της Τετάρτης με τον Αρχηγό, Αντιστράτηγο Λάζαρο Μαυρόπουλο, ζήτησε την διοικητική διερεύνηση σχετικά με τη μη τήρηση των περιοριστικών όρων του συλληφθέντα για τις επιθέσεις κατά γυναικών στα Εξάρχεια καθώς και την άμεση αντικατάσταση του Διοικητή του Τμήματος Ασφαλείας Ωρωπού.

Η παραπάνω εξέλιξη απορρέει από το γεγονός ότι ο 23χρονος ήταν σεσημασμένος για σεξουαλικά εγκλήματα, είχε συλληφθεί και είχε αφεθεί ελεύθερους με περιοριστικούς όρους, οι οποίοι, όπως προκύπτει, δεν τηρήθηκαν.

Ο 23χρονος αφού είχε προφυλακιστεί το 2022 στις Φυλακές Γρεβενών για απόπειρα βιασμού 76χρονης γυναίκας στον Άλιμο και αποφυλακίστηκε τον Αύγουστο του 2023, διότι είχε παρέλθει το ανώτατο όριο προφυλάκισης των 12 μηνών, χωρίς να δικαστεί.

Ads

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, παρά την αντίθετη πρόταση της εισαγγελέως, ο 23χρονος αποφυλακίστηκε με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, με τους περιοριστικούς όρους της υποχρεωτικής παραμονής του στη δομή της Μαλακάσας και της υποχρεωτικής εμφάνισης τρεις φορές το μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα.

Η εισαγγελέας είχε κρίνει επιβεβλημένη την παράταση της κράτησής του για άλλους 6 μήνες λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της πράξης του αλλά και του ότι θεωρείται ύποπτος φυγής καθώς είναι άστεγος και δεν έχει μόνιμη διαμονή.

Ωστόσο, το δικαστικό συμβούλιο τον αποφυλάκισε εκτιμώντας ότι το πλαίσιο ποινής της απόπειρας βιασμού δεν δικαιολογεί τη συνέχιση της προφυλάκισής του κατηγορουμένου, η δίκη του οποίου έχει προσδιοριστεί για τον Απρίλιο του 2024.

Αποφυλακίστηκε στις 11 Αυγούστου 2023 αλλά η αστυνομία άρχισε να τον αναζητά και πάλι από τα τέλη Οκτωβρίου, οπότε αποπειράθηκε να βιάσει μια κοπέλα στη Γλυφάδα, πριν τις απανωτές επιθέσεις σε γυναίκες στα Εξάρχεια, τον Νοέμβριο.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, ο συλληφθείς καθόταν αρκετές φορές στην πλατεία Κάνιγγος και παραμόνευε ώστε κάποιο θύμα του να αποβιβαστεί από το λεωφορείο.

Σε άλλο βίντεο από την οδό Στουρνάρη φαίνεται να ακολουθεί μία 52 χρονη γυναίκα εντός πολυκατοικίας. Η γυναίκα κατευθύνεται προς το ασανσέρ. Ο νεαρός άνδρας δεν απομακρύνεται από τον χώρο και κινείται νευρικά καπνίζοντας. Φαίνεται να πηγαίνει προς την πλευρά που βρίσκεται η γυναίκα.

 

Λίγο αργότερα μπαίνει στον χώρο ένας άνδρας, η παρουσία του οποίου μοιάζει καταλυτική για να τραπεί σε φυγή.

Η πρώτη καταγγελία που έγινε στις Αρχές αφορούσε σε επίθεση που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Σαββάτου 18 Νοεμβρίου, στην οδό Βαλτετσίου σε βάρος ενός 13χρονου κοριτσιού.

Τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου, πρωινές ώρες σημειώθηκαν δύο διαδοχικές επιθέσεις στην ίδια περιοχή στα Εξάρχεια και με διαφορά μόλις 10 λεπτών. Σε μία 29χρονη και στη συνέχεια σε μία 27χρονη.

Το θύμα αντιστάθηκε και ο δράστης τράπηκε πάλι σε φυγή. Πέντε ημέρες νωρίτερα υπήρξε ακόμα μία καταγγελία για επίθεση, αυτή τη φορά από μία 26χρονη κοντά στο Πεδίον του Άρεως.