Ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους αφέθηκαν οι τέσσερις πρώτοι (από τους συνολικά 13) μετανάστες που απολογήθηκαν για τις κατηγορίες της απόπειρας εμπρησμού και κατοχής εμπρηστικών υλών και εμπρηστικού μηχανισμού. Οι τέσσερις που αφέθηκαν ελεύθεροι κατάγονται από το Πακιστάν, ενώ οι υπόλοιποι εννέα μετανάστες, με καταγωγή από τη Συρία, θα απολογηθούν τη Δευτέρα 28 Αυγούστου.

Ads

Το ότι αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους δείχνει πως οι δικαστικοί λειτουργοί δεν διαπίστωσαν πως οι κατηγορίες που τους αποδόθηκαν από τους αυτόκλητους «πολιτοφύλακες» έχουν κάποια βάση.

Σημειώνεται πως στους μετανάστες έχει ασκηθεί δίωξη για εμπρησμό που στηρίζεται μόνο στις καταθέσεις των τριών αυτόκλητων «πολιτοφυλάκων» και όχι σε κάποιο στοιχείο.

Αντίθετα, υπενθυμίζεται ότι σε κατ’ οίκον περιορισμό τέθηκαν οι τρεις αυτόκλητοι «πολιτοφύλακες». Σύμφωνα με την πρόταση του Εισαγγελέα οι κατηγορίες που αποδίδονται στους τρεις συλληφθέντες αφορούν στη διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες ή διχόνοια με ρατσιστικά κίνητρα σε συνδυασμό με αρπαγή με ρατσιστικά κίνητρα από κοινού και συναυτουργία και έκθεση σε κίνδυνο, ενώ τον ιδιοκτήτη του οχήματος βαρύνει και η κατηγορία της παράβασης της νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων.

Ads

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε μετά το πέρας της διαδικασίας ο συνήγορος του 45χρονου ιδιοκτήτη του οχήματος, «προέκυψε διαφωνία μεταξύ της ανακρίτριας και της εισαγγελέως ως προς την επιβολή προσωρινής κρατήσεως».

«Τη διαφωνία αυτή καλείται να λύσει το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών εντός πέντε ημερών όπως προβλέπει ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας. Μέχρι τότε έχει επιβληθεί ο όρος του κατ’ οίκον περιορισμού, της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της αφαίρεσης διαβατηρίου», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανακρίτρια διέταξε ιατροδικαστική εξέταση για τους 13 πρόσφυγες, καθώς φαίνεται πως έχουν τραύματα που τα προκάλεσε, όπως υποστηρίζουν, ο 45χρονος κατηγορούμενος «σερίφης», ιδιοκτήτης του οχήματος στο τρέιλερ του οποίου κλειδώθηκαν.