Σε κατ’ οίκον περιορισμό αποφασίστηκε να τεθούν κατόπιν διαφωνίας μεταξύ εισαγγελέα και ανακριτή οι τρεις αυτόκλητοι «πολιτοφύλακες» του Έβρου που αφού απήγαγαν 13 πρόσφυγες, τους κλείδωσαν σε τρέιλερ φορτηγού, και καλούσαν, δημοσιοποιώντας και βίντεο με ρατσιστικό παραλήρημα, σε πογκρόμ. Την τελική απόφαση θα λάβει το Συμβούλιο

Ads

Οι τρεις κατηγορούμενοι (δύο ελληνικής και ένας αλβανικής υπηκοότητας) εμφανίστηκαν σήμερα στο δικαστικό μέγαρο Αλεξανδρούπολης, όπου και απολογήθηκαν ενώπιον της ανακρίτριας.

Σύμφωνα με την πρόταση του Εισαγγελέα κατηγορούνται για διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες ή διχόνοια με ρατσιστικά κίνητρα σε συνδυασμό με αρπαγή με ρατσιστικά κίνητρα από κοινού και συναυτουργία και έκθεση σε κίνδυνο, ενώ τον ιδιοκτήτη του οχήματος βαρύνει και η κατηγορία της παράβασης της νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε μετά το πέρας της διαδικασίας ο Βασίλης Δεμίρης, συνήγορος του ιδιοκτήτη του οχήματος που εμφανίζεται στο βίντεο να έλκει το τρέιλερ, «προέκυψε διαφωνία μεταξύ της ανακρίτριας και της εισαγγελέως ως προς την επιβολή προσωρινής κρατήσεως».

Ads

«Τη διαφωνία αυτή καλείται να λύσει το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών εντός πέντε ημερών όπως προβλέπει ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας. Μέχρι τότε έχει επιβληθεί ο όρος του κατ’ οίκον περιορισμού, της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της αφαίρεσης διαβατηρίου». Αναφορικά με το επίμαχο βίντεο ο κ. Δεμίρης δήλωσε: «Υπήρχε ένα ατυχές βίντεο για τους χαρακτηρισμούς τους οποίους χρησιμοποίησε (σ.σ. ο εντολέας μου) δηλώνει δια στόματός μου πλήρως μετανοημένος. Όλη του η οργή όμως και η αγανάκτηση έχει εξαντληθεί σ’ αυτό το βίντεο. Δεν άσκησε ποτέ βία, δεν χρησιμοποίησε ποτέ οπλισμό, κάλεσε τις Αρχές ως όφειλε να κάνει και οι Αρχές έφτασαν στο σημείο. Θα αναμείνουμε με αγωνία την απόφασή του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών. Εντός τριών ημερών θα πρέπει να γίνει η πρόταση και να εισαχθεί από τον εισαγγελέα πρωτοδικών προς το Συμβούλιο και εντός πέντε ημερών θα πρέπει να υπάρχει και το σχετικό βούλευμα του Συμβουλίου», ανέφερε.

Σημειώνεται ότι τα θύματα δεν κλήθηκαν να καταθέσουν ως μάρτυρες στο πλαίσιο της προανάκρισης, ενώ δύο φαίνεται να κατέθεσαν στην ανακρίτρια.

Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζουν και τα όσα επισημαίνει, ως αντιφάσεις, ο γνωστός και από τη δίκη της Χρυσής Αυγής δικηγόρος Θανάσης Καμπαγιάννης. Σύμφωνα με τον κ. Καμπαγιάννη «η μόνη περίπτωση που μέχρις στιγμής ακούστηκε η φωνή των προσφύγων είναι η έγγραφη δήλωση παράστασης υποστήριξης της κατηγορίας από πλευράς ενός 24χρονου Σύριου πρόσφυγα, με επιμέλεια των εξουσιοδοτημένων δικηγόρων του, Κατερίνας Γεωργιάδου και Γιάννη Πατζανακίδη, που μετέβησαν χτες στο κρατητήριο του Αστυνομικού Τμήματος Φερών και σήμερα στο Δικαστικό Μέγαρο Αλεξανδρούπολης. Στο πλαίσιο της δήλωσης παράστασης, προσκομίστηκαν στοιχεία για τον οργανωμένο και ρατσιστικό χαρακτήρα της δράσης της αυτόκλητης “πολιτοφυλακής”, με βίντεο, φωτογραφίες και ηχητικά από τις ενδοεπικοινωνίες σε ομάδα viber όπως δημοσιεύτηκαν από το The Press Project. Οι κατηγορούμενοι ισχυρίζονται ότι η ομάδα αυτή λειτουργεί “στο πλαίσιο ανθρωπιστικής βοήθειας”. Ζητήθηκε η κατάσχεση των κινητών τηλεφώνων των τριών κατηγορούμενων δραστών για να διαπιστωθούν οι συνεννοήσεις και οι κινήσεις τους. Η κατάσχεση δεν έχει διαταχτεί ακόμα.

Οι 8 Σύριοι υπήκοοι αιτήθηκαν και έλαβαν νέα προθεσμία να απολογηθούν τη Δευτέρα για τα αδικήματα που τους έχουν αποδοθεί. Η δίωξη για απόπειρα εμπρησμού βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στις καταθέσεις των τριών δραστών της κακουργηματικής αρπαγής (στην περίπτωση αυτή, οι προανακριτικοί υπάλληλοι αστυνομικοί μερίμνησαν να λάβουν μαρτυρικές καταθέσεις). Ο αστυνομικός που κατέθεσε στην προανάκριση, προσήλθε όταν οι 13 πρόσφυγες ήταν ήδη κλειδωμένοι στο κλουβί, οπότε ο ισχυρισμός περί “αυτοσχέδιου εμπρηστικού μηχανισμού” γύρω από τον οποίο βρέθηκαν οι 13 πρόσφυγες βασίζεται αποκλειστικά στον λόγο των τριών κατηγορουμένων για αρπαγή και σε καμία άλλη κατάθεση, στοιχείο ή έκθεση αυτοψίας».