Χωρίς ενεργή εστία φωτιάς βρίσκεται σήμερα ο Έβρος, στον οποίο το πύρινο μέτωπο μαινόταν για 16 ολόκληρες μέρες, αφήνοντας πίσω του ανυπολόγιστες καταστροφές.

Ads

Στην περιοχή παραμένουν σε επιφυλακή οι πυροσβεστικές δυνάμεις, ειδικά στη Λευκίμμη και το Σουφλί.

Διαβάστε επίσης: Φωτιά στον Έβρο / Μαρτυρίες εθελοντών δασοπυροσβεστών – «Γυρνάς τα μάτια και βλέπεις παντού καμμένα»

Οι κάτοικοι των περιοχών επέστρεψαν στα σπίτια τους, καθώς ισχυρές δυνάμεις κατάσβεσης κατέβαλαν και στο συγκεκριμένο μέτωπο υπεράνθρωπες προσπάθειες για να διατηρήσουν αλώβητο τον οικισμό από την πύρινη λαίλαπα που το βράδυ της Κυριακής τον προσέγγισε σε απόσταση αναπνοής.

Ads

Παρά την επίτευξη της ύφεσης και των δύο τελευταίων μετώπων σε Λευκίμμη και σε ρέμα βόρεια του Σουφλίου και την πτώση της έντασης των βορειοανατολικών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, οι δυνάμεις πυρόσβεσης παραμένουν για επιτήρηση και παρακολούθηση των σημείων από τα οποία πέρασε η πυρκαγιά προκειμένου να αντιμετωπιστούν τυχόν αναζωπυρώσεις.

Διαβάστε επίσης: Φωτιά στον Έβρο / Οι επιπτώσεις στην άγρια πανίδα – «Το δάσος της Δαδιάς θα ανακάμψει, έστω και αργά»

Τεράστια καταστροφή

Όπως προκύπτει από την ανάλυση των δορυφορικών δεδομένων από την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η συνολική έκταση που κατέκαψε η δασική πυρκαγιά του Έβρου, η οποία προέκυψε από τη συνένωση των πυρκαγιών σε Αλεξανδρούπολη και Δαδιά, ξεπερνά τα 935.000 στρέμματα (έως την 02.09.2023, 11:31 τοπική ώρα).

Από τα συνολικά 935.000 στρέμματα καμένης έκτασης:

  • 440.180 στρέμματα αφορούν δασικές εκτάσεις (47%).
  • 318.700 στρέμματα αφορούν θαμνώδεις εκτάσεις (34%).
  • 81.140 στρέμματα αφορούν αγροτικές εκτάσεις (9%).