Σοβαρές είναι οι επιπτώσεις της πυρκαγιάς του Έβρου, η οποία συνεχίζει να μαίνεται για 16η μέρα, στην άγρια πανίδα της περιοχής, καθώς, όπως τόνισε ο βιολόγος, Δημήτρης Mπούσμπουρας, το δάσος της Δαδιάς, είναι η σημαντικότερη φωλιά για τα αρπαχτικά πουλιά που ζουν στην Ευρώπη εκτός από τον γυπαετό.

Ads

Εξέφρασε, ωστόσο, την πεποίθησή του ότι το δάσος θα ανακάμψει, έστω αργά και η άγρια πανίδα θα επανέλθει. Ο κ. Μπούσμπουρας εξήγησε ότι τα είδη θα παραμείνουν αλλά σε μικρότερους πληθυσμούς, κάποια από αυτά θα πάνε στη γειτονική Βουλγαρία και, με μία προσεκτική διαχείριση, θα επιστρέψουν στο δάσος της Δαδιάς.

Διαβάστε επίσης: Copernicus / Πάνω από 935.000 στρέμματα οι καμμένες εκτάσεις στον Έβρο – Νέα δορυφορική απεικόνιση

Το μεγάλο μέγεθος της καμένης έκτασης, επηρέασε αρνητικά την άγρια πανίδα, καθώς αρκετά είδη απαιτούν εκτεταμένες περιοχές με ώριμα δάση, πολλά είδη είναι δασόβια, δηλ. απαιτούν πυκνό δάσος για να βρίσκουν καταφύγιο και αρκετά είδη εξαρτώνται ισχυρά από το συνδυασμό δασωμένων-ανοικτών εκτάσεων. Αυτό σημαίνει ότι η απώλεια μεγάλου μέρους του δάσους θα έχει σημαντικές επιπτώσεις σε μεγάλο αριθμό ειδών της άγριας πανίδας, τόσο στα πτηνά όσο και στα μεγάλα θηλαστικά.

Ads

Ειδικότερα για τα είδη που διαβιούν στη συγκεκριμένη περιοχή, ο κ.Μπούσμπουρας ανέφερε ότι στο τμήμα της Ζώνης Α, που καταστράφηκε φέτος ολοσχερώς, υπήρχε η αποικία με τις περισσότερες φωλιές του Μαυρόγυπα. Σ’ αυτό το τμήμα της Ζώνης Α, όπως και στην καμένη περιοχή εκτός της Ζώνης Α, υπήρχαν και αρκετές φωλιές από άλλα αρπακτικά πτηνά, όπως από Φιδαετό, Κραυγαετό, Σταυραετό, Διπλοσάϊνο, Γερακίνα, κ.ά., αλλά και από άλλα πτηνά με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όπως του Μαυροπελαργού.

Στην περιοχή που κάηκε φώλιαζαν αρκετά είδη στρουθιόμορφων (πχ Σπίνος, Καλόγερος, Γαλαζοπαπαδίτσα, Κοκκινολαίμης, Συκοφάγος, Δενδορφυλλοσκόπος, Σταχτοπετρόκλης, Σταχτομυγοχάφτης, Κότσυφας, Αετομάχος, κ.ά.), κορακοειδών (π.χ. Κοράκι), νυκτόβιων αρπακτικών (π.χ. Νανόμπουφος), περιστερόμορφων (Τρυγόνι, Φάσα), και πολλά άλλα είδη πτηνών με ιδιαίτερο ενδιαφέρον προστασίας. Επίσης, διαβιούσαν πληθυσμοί από αρκετά θηλαστικά, όπως Ζαρκάδι, Λύκος, Αλεπού, Πετροκούναβο, Ασβός, Σκίουρος, Δασομυωξός, τρωκτικά κ.ά. καθώς και από ερπετά, όπως χελώνες, σαύρες και φίδια.