Οι πολίτες της ΕΕ γενικά δηλώνουν αρκετά ικανοποιημένοι από τη ζωή τους, με μέσο όρο 7,3 στα 10, σύμφωνα με την έρευνα της Eurostat για την ικανοποίηση από τη ζωή (life satisfaction). Τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν σήμερα, Τετάρτη (22/1), αφορούν το έτος 2023 και κατατάσσουν την Ελλάδα στην προτελευταία θέση ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ.

Ads

Συγκεκριμένα, από τις 27 χώρες της ΕΕ, οι 15 είχαν βαθμολογίες ίσες ή υψηλότερες από τον μέσο όρο. Η Φινλανδία κατέλαβε την πρώτη θέση με βαθμολογία 7,8, ενώ ακολούθησαν το Βέλγιο, η Αυστρία, η Ρουμανία και η Σλοβενία, καθεμία με 7,7. Οι χαμηλότερες βαθμολογίες σημειώθηκαν στη Βουλγαρία (5,9), καθώς και στη Λετονία και την Ελλάδα, οι οποίες είχαν βαθμολογία 6,9.

Η ικανοποίηση από τη ζωή επηρεάζεται από ποικίλους παράγοντες, όπως η ηλικία, η εκπαίδευση, καθώς και η οικογενειακή και οικονομική κατάσταση.

Σε όλες τις χώρες της ΕΕ, με εξαίρεση τη Βουλγαρία, τα μέσα επίπεδα ικανοποίησης από τη ζωή ήταν πάνω από το 6. Αυτό δείχνει ότι οι συμμετέχοντες στην έρευνα ήταν γενικά πιο ικανοποιημένοι παρά δυσαρεστημένοι.

Ads

Οι νεότεροι (16-29 ετών) στην ΕΕ εμφανίζονταν πιο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους σε σύγκριση με άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει παντού: στη Δανία, τη Σουηδία, τις Κάτω Χώρες, το Λουξεμβούργο και τη Φινλανδία, τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω δήλωσαν μεγαλύτερη ικανοποίηση.

 


Το εισόδημα και η μόρφωση παίζουν επίσης ρόλο. Τα άτομα με υψηλότερα εισοδήματα και καλύτερη εκπαίδευση δηλώνουν γενικά υψηλότερη ικανοποίηση από τη ζωή τους, συγκριτικά με εκείνους που ανήκουν σε χαμηλότερες εισοδηματικές ή μορφωτικές κατηγορίες. Παρ’ όλα αυτά, ακόμη και στις χαμηλότερες κατηγορίες, η ικανοποίηση από τη ζωή βαθμολογείται κατά μέσο όρο πάνω από το 6.

Τα άτομα που ζουν σε νοικοκυριά με εξαρτώμενα παιδιά αξιολογούν τη ζωή τους πιο θετικά, ενώ δεν παρατηρείται διαφορά στην ικανοποίηση ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες, ούτε ανάλογα με τον βαθμό αστικοποίησης.