Σύσταση προς την Ελλάδα να προχωρήσει άμεσα σε αναδιάρθρωση του χρέους της απευθύνει το ινστιτούτο Bruegel στις Βρυξέλλες, εκτιμώντας ότι το ελληνικό χρέος έχει διογκωθεί τόσο που η Αθήνα δεν θα καταφέρει να το εξυπηρετήσει.
Ads
«Πιστεύουμε ότι το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο και ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση – καλό θα είναι αυτό να γίνει τώρα», δήλωσε ο Ζολτ Νταρβάς, επικεφαλής σχετικής μελέτης του ινστιτούτου. Η Κομισιόν προέβλεψε πέρυσι ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα αυξηθεί φέτος στο 150,2% και το 2012 στο 156% του ΑΕΠ, από 140,2% που ήταν το 2010.
Με δεδομένο ότι το ελληνικό χρέος θα πρέπει να μειωθεί στο 90% του ΑΕΠ, η περικοπή (haircut) στην ονομαστική τιμή των ομολόγων, αν γινόταν φέτος, θα πρέπει να είναι της τάξεως του 40%, ανέφερε ο Νταρβάς. Εάν όμως η ευρωζώνη περιμένει μέχρι το 2013 για να αναδιαρθρώσει το ελληνικό χρέος, τότε η περικοπή θα πρέπει να ανέλθει στο 60% εξαιτίας της διόγκωσης του χρέους, πρόσθεσε.
Σύμφωνα με το ινστιτούτο, η αναδιάρθρωση είναι αναγκαία γιατί μόνο για να σταθεροποιήσει η Αθήνα το χρέος της στα τρέχοντα επίπεδα θα πρέπει να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 8,6% του ΑΕΠ – πολύ ψηλότερο από το 1,2% του ΑΕΠ που έχει προβλέψει η Κομισιόν για το 2011.
Το πρώτο «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων από τον Vienna Insurance Group
Εν τω μεταξύ, το πρώτο επίσημο «κούρεμα» (haircut) ελληνικών ομολόγων ανακοίνωσε σήμερα, Τρίτη ο αυστριακός ασφαλιστικός όμιλoς Vienna Insurance Group (VIG), ένας από τους μεγαλύτερους στην ανατολική Ευρώπη.
Όπως επισημαίνει το Bloomberg, ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας Μάρτιν Σίμαντλ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Βιέννη δήλωσε ότι η VIG έχει διαγράψει το 25% της αξίας των ελληνικών ομολόγων που έχει στο χαρτοφυλάκιό της. «Υπάρχουν συζητήσεις για το αν θα υπάρξουν haircuts, είτε αυτά είναι υποχρεωτικά είτε εθελοντικά και κρίναμε ότι θα πρέπει να προετοιμαστούμε για κάτι τέτοιο», είπε.
Eurogroup: Πρώτα η επέκταση του EFSF, μετά η αναδιάρθρωση
Οι χώρες της Ευρωζώνης δεν θα προχωρήσουν σε ενδεχόμενη αναδιαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους, προτού διευθετηθούν οι λεπτομέρειες για τον νέο, μόνιμο μηχανισμό στήριξης του ευρώ. «Προηγουμένως θα πρέπει να διευκρινιστούν οι γενικοί κανόνες λειτουργίας για τον μόνιμο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ESM», υποστηρίζει δημοσίευμα της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung (25.01.11) που επικαλείται κύκλους του Eurogroup στις Βρυξέλλες.
«Μόνον κατόπιν αυτού μπορούν να γίνουν ενδεχομένως σκέψεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους», προσθέτουν οι ίδιοι κύκλοι. Σύμφωνα με τη FAZ, η Κομισιόν θεωρεί ότι «δεν είναι του παρόντος» όσα αναφέρονται σε δημοσιεύματα ότι σύντομα το Ταμείο EFSF θα μπορούσε να προβεί στην αγορά ελληνικών ομολόγων ή να διευκολύνει την Ελλάδα στην αναδιάρθρωση του χρέους της. Μόλις όμως αποσαφηνιστεί πώς θα είναι εξοπλισμένο μελλοντικά το Ταμείο EFSF, θα είναι δυνατή και η αναδιάρθρωση χρέους μιας χώρας, υπό την προϋπόθεση ότι θα αυξηθούν τα οικονομικά μέσα του Ταμείου.
Ο μόνιμος μηχανισμός θα αντικαταστήσει από τα μέσα του 2013 το σημερινό Ταμείο Σταθερότητας ESFS. Σύμφωνα με την FAZ θα πρέπει επίσης να προηγηθεί η διευθέτηση του ανοιχτού ζητήματος, εάν και πως θα διευρυνθούν τα μέσα που έχει στη διάθεσή του το ταμείο EFSF.
Βάσει της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον περασμένο Μάιο, τo EFSF είναι εξοπλισμένο ονομαστικά με 440 δις ευρώ. Πρακτικά όμως, λόγω των απαιτούμενων αποθεματικών για θετική αξιολόγηση, μπορεί να διαθέσει μόνον 225 δις πιστώσεις σε απειλούμενες χώρες της Ευρωζώνης. Οι αποφάσεις στο πλαίσιο ενός συνολικού πακέτου αναμένεται να θα ληφθούν οριστικά στο Συμβούλιο κορυφής της ΕΕ τον Μάρτιο.
Από την πλευρά της, η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε σήμερα Τρίτη πως το πακέτο χρηματοπιστωτικής βοήθειας προς την Ελλάδα μπορεί να προσαρμοσθεί στους αντίστοιχους χρονικούς όρους που συμφωνήθηκαν στη περίπτωση της Ιρλανδίας.
«Αυτό που αντιμετωπίζουμε είναι μία επέκταση του χρόνου ωρίμανσης του ελληνικού πακέτου προκειμένου να έχουμε το ίδιο χρονοδιάγραμμα με το ιρλανδικό πακέτο και να υπάρξει μία βελτίωση των όρων χρηματοδότησης» δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ αναφερόμενη στις χώρες των οποίων επιχειρείται η διάσωση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ.
Ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ζητά το ΔΝΤ
Την ανάγκη αύξησης της αποτελεσματικότητας του ευρωπαϊκού ταμείου σταθερότητας, και αυστηρά στρες τεστ για τις τράπεζες προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών ζητά σε έκθεσή του σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Το ΔΝΤ τονίζει την ανάγκη ενίσχυσης του ευρωπαϊκού ταμείου σταθερότητας και παράλληλα ζητά αυτό να έχει πιο ευέλικτο καθεστώς λειτουργίας που να διασφαλίζει πρόσβαση στη χρηματοδότηση.
Η ανησυχία έγκειται στο γεγονός ότι το ταμείο μπορεί να μην αντέξει εάν μια μεγάλη ευρωπαϊκή οικονομία χρειαστεί χρηματοδότηση και πως αν συμβεί κάτι τέτοιο τότε κρίση μπορεί να επεκταθεί και πέραν της Ε.Ε.
«Η Γερμανία δεν είναι έτοιμη για ενίσχυση του ΕΤΧΣ»
Από την πλευρά της Γερμανίας πάντως, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επανατοποθετήθηκε υποστηρίζοντας ότι η αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος και η Γερμανία δεν είναι έτοιμη να βελτιώσει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αν όλες οι χώρες της ευρωζώνης δεν κάνουν το καθήκον τους.
Εν τω μεταξύ η Ευρωπαϊκή Ένωση απέστειλε σήμερα τον επίτροπο οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων Όλι Ρεν στη Γερμανία προκειμένου να μεταπείσει τους κυβερνητικούς εταίρους της Μέρκελ ώστε να πάψουν να ανθίστανται στην διεύρυνση του ρόλου και του βάρους του μηχανισμού διάσωσης που ετοιμάζεται για τη συνάντηση κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών τον Μάρτιο.
Ο Ρεν θα συναντήσει τους βουλευτές του Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (Free Democratic Party) στο Βερολίνο, μία εβδομάδα μετά την κριτική που άσκησαν στη πρόταση επέκτασης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας των 440 δις ευρώ.
Ενώ η Μέρκελ έχει επισημάνει την ανάγκη ευελιξίας, το FDP ακολουθεί σκληρότερη γραμμή απορρίπτοντας οποιεσδήποτε αλλαγές σε «καθήκοντα, λειτουργίες και όγκο» του ευρωπαϊκού ταμείου.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >