Eurobank και Alpha Bank θα ανακοινώσουν τη Δευτέρα τη συγχώνευσή τους που θα πραγματοποιηθεί με ανταλλαγή μετοχών, ενώ θα ακολουθήσει κεφαλαιακή ενίσχυση ύψους 1,75 δισ. ευρώ, περίπου, σύμφωνα με αναφορές τραπεζικών πηγών στο πρακτορείο Reuters. Την ίδια στιγμή, ανοίγει ο χορός των συγχωνεύσεων στην τραπεζική αγορά με τις μεγαλύτερες τράπεζες να εξετάζουν τις μελλοντικές κινήσεις τους.

Ads

Τραπεζίτες, που δημοσιοποίησαν την συγχώνευση μιλώντας σε καθεστώς ανωνυμίας το Σάββατο, υποστήριξαν ότι τα διοικητικά συμβούλια των δύο τραπεζών θα συνεδριάσουν το πρωί της Δευτέρας για να εγκρίνουν την πρόταση συγχώνευσης, με το επενδυτικό κεφάλαιο του Κατάρ (Qatar Investment Authority) να αναδεικνύεται βασικός μέτοχος του νέου ομίλου. Oι διοικήσεις της Alpha Bank και της Eurobank θα παραχωρήσουν συνέντευξη τύπου στο ξενοδοχείο Hilton στις 14:00, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

«Η συγχώνευση των δύο τραπεζών θα γίνει με ανταλλαγή μετοχών και θα ακολουθήσει αύξηση κεφαλαίου»
υποστήριξε σήμερα, στο Reuters αξιωματούχος της Eurobank. Η σχέση ανταλλαγής στην προτεινόμενη συγχώνευση της Eurobank με την Alpha Bank θα είναι επτά μετοχές της EFG για κάθε πέντε μετοχές της Alpha Bank, σύμφωνα με τραπεζική πηγή την οποία επικαλείται σε σημερινή του είδηση το Reuters. Επιπλέον, πηγή του Χρηματιστηρίου Αθηνών, τόνισε στο Reuters ότι οι μετοχές των δυο τραπεζών δεν θα διαπραγματεύονται μέχρι να ανακοινωθεί επίσημα η συμφωνία συγχώνευσης.

«Η αύξηση κεφαλαίου θα ανέλθει στα 1,25 δισ. ευρώ και θα συνδυαστεί με την έκδοση μετατρέψιμου ομολόγου ύψους 500 εκατ. ευρώ» υποστήριξε άλλος τραπεζίτης που φέρεται να εμπλέκεται στην συμφωνία. Σύμφωνα με άλλες πηγές που επικαλούνται οι Financial Times, η συνολική κεφαλαιακή ενίσχυση αναμένεται στα 3,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της Eurobank, η οικογένεια Λάτση, βασικός μέτοχος της τράπεζας και ο Ιωάννης Κωστόπουλος, μεγαλομέτοχος της Alpha Bank, θα συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου. «O πρόεδρος της νέας τράπεζας θα είναι ο πρόεδρος της Alpha Bank, Ιωάννης Κωστόπουλος, ενώ θα υπάρχουν δύο διευθύνοντες σύμβουλοι, ο Νίκος Νανόπουλος και ο Δημήτρης Μαντζούνης», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Ads

Ανακατατάξεις στο τραπεζικό σύστημα

Η συγχώνευση της Alpha με τη Eurobank πυροδοτεί γενικές ανακατατάξεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα αλλά και στην ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με πληροφορίες οι ανταγωνιστές των δύο τραπεζών δεν θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια.Πάντως το βασικό ζητούμενο για την τραπεζική αγορά είναι το επόμενο βήμα της Εθνικής Τράπεζας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας ήταν ενδεχομένως ο πιο ένθερμος υποστηρικτής της συνένωσης δυνάμεων και το απέδειξε με την πρόταση προς την Alpha Bank. Μια ανάλογη πρωτοβουλία με αποδέκτη τη Eurobank πιθανώς να είχε πραγματοποιηθεί, εάν το μεγάλο ποσοστό του Ομίλου Λάτση στην τράπεζα δεν θα κατέληγε σε σημαντική συμμετοχή του στο νέο σχήμα, με τις πολιτικές παραμέτρους που αυτό θα είχε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ταμβακάκης, o οποίος γνώριζε την εξέλιξη, εξετάζει με τους συνεργάτες του τα δεδομένα, όπως και τα επιτελεία των άλλων τραπεζών. Η Εθνική, πάντως, έχει -λόγω θέσης και ισχύος- την πρωτοβουλία των κινήσεων. Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο θεωρείται από παράγοντες της τραπεζικής αγοράς ως ένας πιθανός στόχος για την Εθνική, ενώ, όσον αφορά στην Τράπεζα Πειραιώς, επανέρχονται σενάρια περί προσέγγισης με τη Marfin.

Πάντως σύμφωνα με δηλώσεις υψηλόβαθμου στελέχους του ομίλου Πειραιώς, που επικαλείται το Reuters, η τράπεζα δεν βρίσκεται αυτήν τη στιγμή σε συζητήσεις για ενδεχόμενη συγχώνευσή της. Καλωσορίζει την συμφωνία μεταξύ Alpha Bank και Eurobank. «Θεωρούμε εξαιρετικά θετικό για το τραπεζικό σύστημα, την επιχειρηματική κοινότητα και την οικονομία το deal που έγινε μεταξύ Alpha Bank και Eurobank», σημείωσε. «Σε ό,τι αφορά σε περαιτέρω αναδιάρθρωση στον τραπεζικό χώρο, και ειδικότερα στην Τράπεζα Πειραιώς, δεν υφίσταται κάτι που να βρίσκεται σε εξέλιξη» πρόσθεσε.

Θετικά βλέπει τη συμφωνία ο διεθνής Τύπος

Θετικά είδε τη συμφωνία ο διεθνής Τύπος, όπως για παράδειγμα οι Financial Times, που αναφέρουν ότι ο στόχος είναι να γίνει η συγχώνευση έως το τέλος του έτους και το ενιαίο σχήμα να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στις αρχές του 2012. Στην ιστοσελίδα της Wall Street Journal, αναφέρεται ότι πρόκειται για φιλική συγχώνευση, με στόχο τη δημιουργία μιας τράπεζας – σημείου αναφοράς τόσο για την Ελλάδα όσο και για τη ΝΑ Ευρώπη και επισημαίνεται ότι η Alpha Bank, που θεωρείται από τις πλέον συντηρητικές τράπεζες της Ελλάδας, είναι ισχυρότερη στην επιχειρηματική τραπεζική, ενώ η Eurobank ειδικεύεται στη λιανική τραπεζική.

Η συμφωνία θα πυροδοτήσει περαιτέρω κινήσεις στην τραπεζική αγορά, εκτιμά το Reuters, ενώ, στο Bloomberg, αναλυτής της UBS δηλώνει ότι θα είναι ευπρόσδεκτη από την αγορά, τις εποπτικές αρχές και την κυβέρνηση, καθώς θα μπορούσε να ανοίξει εκ νέου στις δύο τράπεζες την πόρτα της διατραπεζικής αγοράς και, πιθανώς, και ιδιωτών επενδυτών.

Φόβους για απολύσεις εκφράζει η ΟΤΟΕ

Φόβους πως η αναμενόμενη συγχώνευση της Alpha Bank με τη Eurobank θα οδηγήσει σε σημαντικό αριθμό απολύσεων -έως και 2.500 εργαζομένων- εκφράζουν οι συνδικαλιστές της ΟΤΟΕ. Η ΟΤΟΕ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και τις επόμενες ημέρες θα αποφασίσει τα επόμενα βήματά της. Σε περίπτωση που υπάρξουν απολύσεις, το συνδικαλιστικό κίνημα θα απαντήσει με κινητοποιήσεις.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ Σταύρος Κούκος τονίζει πως «η συγχώνευση των δύο τραπεζών, που πρόκειται να ανακοινωθεί, επιβάλλεται να συνοδεύεται από ένα επιχειρησιακό και κοινωνικό σχέδιο που θα διασφαλίζει τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας και θα θωρακίζει την απασχόληση και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Είμαστε κάθετοι σε αυτό».

Κέρδη άνω του 20% για τις τραπεζικές μετοχές

Κέρδη καταγράφει ο γενικός δείκτης τιμών με τις τραπεζικές μετοχές να καταγράφουν θεαματική άνοδο άνω του 20%. Προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της Alpha Bank και της EFG Eurobank ανακοίνωσε νωρίτερα το Χ.Α.

«Έχουμε αλλαγή ψυχολογίας στην αγορά και τον τραπεζικό κλάδο μετά τη συγχώνευση Alpha-Eurobank. Οι επενδυτές αναμένουν ότι θα ακολουθήσουν και άλλες συγχωνεύσεις στις τράπεζες», δήλωσε στο Reuters ο κ. Τάκης Ζαμάνης, επικεφαλής διαπραγμάτευσης στην Beta Χρηματιστηριακή.

Στις 11:30 ο γενικός δείκτης σκαρφάλωνε υψηλότερα κατά 9,35% στις 962,33 μονάδες και η αξία των συναλλαγών διαμορφωνόταν στα 22,1 εκατ. ευρώ. Το υψηλό της συνεδρίασης είναι οι 962,76 μονάδες. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωνε άνοδο 12,20%, ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχυόταν κατά 8,63% και ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης ήταν υψηλότερα κατά 9,44%.

Ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών σημείωνε κέρδη 19,43%.

Στις μετοχές με τον υψηλότερο τζίρο, ξεχώριζαν οι Εθνική (+29,14% στα 3,59 ευρώ), Marfin Popular (+27,59% στα 0,37 ευρώ), Τράπεζα Πειραιώς (+28,57% στα 0,72 ευρώ), Τράπεζα Κύπρου (+21,55% στα 1,41 ευρώ), ΟΠΑΠ (+6,94% στα 9,09 ευρώ), ΔΕΗ (+10,95% στα 6,08 ευρώ), ΤΤ (+29,52% στα 1,36 ευρώ), Μυτιληναίος (+13,48% στα 4,04 ευρώ) και Αγροτική (27,27% στα 0,70 ευρώ).

Από τις μετοχές που διακινούνταν, 113 ήταν σε θετικό έδαφος, 6 σε αρνητικό, ενώ 13 ήταν αμετάβλητες.

Στην αγορά ομολόγων, το spread του 10ετούς τίτλου ενισχυόταν στις 1.589 μονάδες, από 1.571 νωρίτερα το πρωί και η απόδοσή του διαμορφωνόταν στο 18,07% από 18,18% στο άνοιγμα της αγοράς. Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου ενισχυόταν στο 45,83%, από 45,18% νωρίτερα το πρωί.