Αναζωπύρωση των θεωριών για τη μετατροπή της Εθνοφυλακής σε ένα είδος Πολιτοφυλακής (militia) προκαλεί η απόφαση του Πρωθυπουργού να αναθέσει στον Υφυπουργό Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή  τα καθήκοντα του συντονιστή στο προσφυγικό και συγκεκριμένα «των διάφορων υπηρεσιών των Υπουργείων που εμπλέκονται στη μετακίνηση και μετεγκατάσταση προσφύγων στο εσωτερικό της χώρας» όταν, θεωρητικά, η αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων εξαντλείται στη δημιουργία υποδομών, όπως συνέβη σε περιόδους αύξησης των ροών.

Ads

Η κυβέρνηση έχει ήδη φροντίσει να καταργήσει το αρμόδιο υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής, να δώσει έμπρακτα δείγματα σκληρής και εχθρικής αντιμετώπισης σε στεριά και θάλασσα, να τροποποιήσει επί τω χείρω το νομικό πλαίσιο για το άσυλο και να προωθεί μια ξενοφοβική ρητορική ως αντίδοτο στην αποτυχία της να διαχειριστεί πολιτικά, και επί της ουσίας, το προσφυγικό ζήτημα.

Η ανάθεση όμως των συγκεκριμένων καθηκόντων στο Στεφανή, που μέχρι σήμερα είχε περιορισμένες αρμοδιότητες, προχωρά ένα βήμα παραπέρα. Ο Στεφανής ήταν ο αρχηγός ΓΕΣ, επί Υπουργίας Πάνου Καμμένου, που είχε ανασυστήσει τον εμφυλιακό θεσμό της Εθνοφυλακής. Ήταν η εποχή που είχε αποκαλυφθεί η διείσδυση των ακροδεξιών στοιχείων στην εθνοφυλακή με αποκορύφωμα τη βράβευση ενός πυρηνάρχη της ΧΑ, καταδικασμένου σε δεκαετή κάθειρξη. Παράλληλα με την ένταξη στον τακτικό σχεδιασμό των Ενόπλων Δυνάμεων, οι παρελάσεις εθνοφυλάκων στις ασκήσεις εντός ή εκτός του επιχειρησιακού σχεδιασμού. Μια πορεία που διακόπηκε απότομα με την αποχώρηση Καμμένου από την κυβέρνηση και την αποστρατεία του Στεφανή. 

Η νέα εξέλιξη μοιάζει να επιβεβαιώνει όσους παράγοντες συζητούν έκτοτε για την ανάγκη εκπαίδευσης της εθνοφυλακής για την αντιμετώπιση «ασύμμετρων απειλών» σε πόλεις και ύπαιθρο. Ήδη σε επίσημο τόνο, ο Υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος έχει επιβεβαιώσει ότι θα επεκταθεί ο θεσμός σε Αττική και Θεσσαλονίκη και αρκετοί παράγοντες της ΝΔ έχουν ζητήσει σοβαρά οικονομικά ανταλλάγματα στους εθνοφύλακες για τις -κατά τα άλλα εθελοντικές- υπηρεσίες τους, όπως έχει ήδη γίνει σε κάποιες συγκεκριμένες περιοχές στο παρελθόν. Πλέον ανοιχτά στη συζήτηση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής έχει προταθεί να χρησιμοποιηθεί η Εθνοφυλακή για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και να λάβει αντίστοιχη εκπαίδευση.

Ads

Όλα αυτά συνηγορούν στο γεγονός ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη, δεν αρκείται απλώς στην ενθάρρυνση μιλιταριστικών σχημάτων και επίδοξων «ράμπο» αλλά σχεδιάζει μισθοφορικά παραστρατιωτικά τμήματα με αντιμεταναστευτική και ρατσιστική αποστολή, στα βήματα του Όρμπαν και άλλων χωρών με ασταθείς δημοκρατικούς θεσμούς.

Μυστικές συναντήσεις

Υπενθυμίζεται ότι την άνοιξη του 2018 το Tvxs.gr είχε αποκαλύψει μυστικές συναντήσεις μελών της Εθνοφυλακής σε πόλη της Θράκης, όπου συζητήθηκαν τα σχετικά δημοσιεύματα που είχαν προηγηθεί για τη διείσδυση της Χρυσής Αυγής στο θεσμό, ενώ είχε συζητηθεί  η πρόθεση κάποιων «ομάδων» που ελέγχονται από ακροδεξιούς παράγοντες για παράλληλη, άτυπη, εκπαίδευση που παραπέμπει σε παραστρατιωτική ομάδα.  Κάτι αντίστοιχο δηλαδή με αυτό που πιθανολογείται ότι συμβαίνει στις «Λέσχες Εφέδρων», τακτικούς συνομιλητές του τότε Αρχηγού ΓΕΣ και σημερινού Υφυπουργού, που στις περισσότερες περιπτώσεις επανδρώνονται από τα ίδια άτομα και πολύ συχνά αυτονομούνται και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά διπλωματικά προβλήματα στη χώρα.

Δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι ακροδεξιοί παράγοντες στην ίδια περιοχή, έχουν «ξεχάσει» το φανατικό «αντιτουρκισμό» ή το «Μακεδονικό» που επαγγέλλονται παραδοσιακά και πλέον διοργανώνουν εκδηλώσεις γύρω από το αφήγημα του «εποικισμού» της χώρας από τις προσφυγικές ροές, που κινείται στη σφαίρα της συνωμοσίας. Μάλιστα, σε σχετική εκδήλωση έχει προαναγγελθεί ως ομιλητής, ο βουλευτής της ΝΔ, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και σύμβουλος του Μητσοτάκη, στην περίοδο της έντασης του «Μακεδονικού», Άγγελος Συρίγος.

Είναι προφανές ότι δεν πρόκειται πλέον για κάποια υπόγεια διείσδυση ακροδεξιών ομάδων που δρουν εν αγνοία της κυβέρνησης αλλά για επίσημη πολιτική της κυβέρνησης και επιλογή της να μετατρέψει την εθνοφυλακή σε ακροδεξιά απόφυση του κράτους, ένα τακτικό «τάγμα εφόδου» εναντίον των προσφύγων. Ίσως και εναντίον του «εσωτερικού κινδύνου».