Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στις μαζικές αγωγές κατά δημοσιογράφων και μέσων ενημέρωσης που έχει καταθέσει ο παραιτηθείς Γενικός Γραμματέας της Κυβέρνησης, Γρηγόρης Δημητριάδης.

Ads

Μετά τις επαναλαμβανόμενες πρακτικές SLAPP, το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ εκτιμά ότι «έχουν ως στόχο να εκφοβίσουν τους δημοσιογράφους και να περιορίσουν την Ενημέρωση».

Τέλος, η ΕΣΗΕΑ κάνει αναφορά στην πρόσφατη πολιτική συμφωνία σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υιοθέτηση νομοθεσίας, η οποία προστατεύει τους δημοσιογράφους από τις στρατηγικές αγωγές προς αποθάρρυνση της συμμετοχής του κοινού (SLAPP), σημειώνοντας πως «δικαιώνει τον αγώνα της ΕΣΗΕΑ, της Διεθνούς Ομοσπονδίας και των δημοσιογράφων όλης της Ευρώπης ενάντια στην παρεμπόδιση της Ενημέρωσης για θέματα δημοσίου συμφέροντος».

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ εκφράζει, για μια ακόμη φορά, την πλήρη αντίθεσή του στην πρακτική των αγωγών, οι οποίες έχουν ως στόχο να εκφοβίσουν τους δημοσιογράφους και να περιορίσουν την Ενημέρωση. Το τελευταίο διάστημα, ο Γρηγόρης Δημητριάδης, ο οποίος οδηγήθηκε σε παραίτηση από τη θέση του Γενικού Γραμματέα της Κυβέρνησης όταν ξεκίνησε η δημοσιογραφική έρευνα για την υπόθεση των υποκλοπών, έχει εξαπολύσει καταιγισμό νέων αγωγών εναντίον πολλών δημοσιογράφων και Μέσων Ενημέρωσης και μάλιστα με υπέρογκες και εξοντωτικές αξιώσεις.

Ads

» Η πρόσφατη πολιτική συμφωνία σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υιοθέτηση νομοθεσίας, η οποία προστατεύει τους δημοσιογράφους από τις στρατηγικές αγωγές προς αποθάρρυνση της συμμετοχής του κοινού (SLAPP), δικαιώνει τον αγώνα της ΕΣΗΕΑ, της Διεθνούς Ομοσπονδίας και των δημοσιογράφων όλης της Ευρώπης ενάντια στην παρεμπόδιση της Ενημέρωσης για θέματα δημοσίου συμφέροντος».

Η πρακτική των SLAPP

Πρόκειται για μια πρακτική, η οποία στο εξωτερικό είναι γνωστή με τον όρο SLAPP και αφορά την «βιομηχανία αγωγών» εκ μέρους ομάδων ισχυρών συμφερόντων ή προσώπων εναντίον δημοσιογράφων ή ομάδων πολιτών, προκειμένου να επιτύχουν τη φίμωσή τους σχετικά με σημαντικές καταγγελίες ή και αποκαλύψεις, απαιτώντας υπέρογκα ποσά.

Τον περασμένο Ιούλιο, υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η οδηγία για την προστασία των δημοσιογράφων από αβάσιμες ή καταχρηστικές διώξεις και αγωγές, περισσότερο γνωστή ως Anti-Slapp. Η οδηγία καλύπτει ένα ευρύτατο φάσμα δημοσιογράφων, ακτιβιστών και αρθρογράφων, που ιδίως τα τελευταία χρόνια βρίσκονται υπό την πίεση ανεξέλεγκτων κυβερνήσεων ή τρέχουν στα δικαστήρια αντιμετωπίζοντας εξοντωτικές αγωγές από αδίστακτα οικονομικά συμφέροντα. Προβλέπει ποινές για όσους χρησιμοποιούν τη Δικαιοσύνη για εκφοβισμό και επίσης αποζημίωση των θυμάτων, ενώ συμπεριλαμβάνει το νέο διαδικτυακό περιβάλλον και καλύπτει τις νομικές υποθέσεις που ακόμη εκκρεμούν κατά το χρόνο εφαρμογής της οδηγίας.