Να ανακαλέσει στην τάξη τον υπουργό του Μάκη Βορίδη ζητά η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Ads

Η αντίδραση της ΕΣΑμεΑ έρχεται μετά τις δηλώσεις που έκανε ο Μάκης Βορίδης για την υπόθεση των κοριτσιών που παρήλασαν ως άλλοι Monty Python στη Νέα Φιλαδέλφεια. Συγκεκριμένα είπε:

«Προφανώς λοιπόν η συμπεριφορά των παιδιών αυτών διότι δεν είναι μωρά, δεν είναι δυο, είναι δεκαέξι… Με ένα παιδί που είναι δεκάξι χρονών μιλάς κανονικά, συνομιλείς, δεν είναι ανάπηρο. Μπορείς να μιλήσεις μαζί τους, δεν έχουν κάποιου είδους πάθηση…»

«Οι χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη, τόσο η πρώτη σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό, όσο και η δεύτερη σε ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, που η χώρα μας έχει κυρώσει με τον ν. Ν. 4074/2012, όπως και με τον αντιρατσιστικό νόμο. Δεν θα της επαναλάβουμε στο παρόν. Η ΕΣΑμεΑ ζητά από τον πρωθυπουργό να ανακαλέσει τον υπουργό στην τάξη άμεσα», αναφέρει η Συνομοσπονδία. 

Ads

Ερωτώμενος από δημοσιογράφους για το θέμα, ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης απάντησε σκωπτικά: «Και με τον κ. Βορίδη δεν μπορεί κανείς να συνεννοηθεί και δεν είναι ανάπηρος».
 
Οι δηλώσεις του Μάκη Βορίδη προκάλεσαν και την αντίδραση του ευρωβουλευτή της ΝΔ, Στέλιου Κυμπουρόπουλου, που έκανε λόγο για «προσβλητική», «απαράδεκτη» και «μειωτική» δήλωση και κάλεσε τον υπουργό της ΝΔ να την ανακαλέσει.

Μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η πρώτη του δήλωση, ο Μάκης Βορίδης επανήλθε μέσω facebook, υποστηρίζοντας ότι «προσπαθούν να διαστρεβλώσουν προκλητικά τα λεγόμενά μου».