«Μη μας φέρνετε σε δύσκολη θέση» είναι η νέα προειδοποίηση που απευθύνει ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς ΗΠΑ, Κύπρο και Ελλάδα, με αφορμή τις γεωτρύσεις στην κυπριακή ΑΟΖ που ξεκινούν την Παρασκευή.

Ads

Γυρνώντας από τις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου στο Παρίσι, ο Τούρκος πρόεδρος έκανε λόγο για  συγκρουόμενα συμφέροντα στην ανατολική Μεσόγειο, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

«Υπάρχει η συνεργασία των Ελληνοκυπρίων με την ExxonMobil των Αμερικανών. Οι ΗΠΑ θα πουν μην πάτε εκεί, αλλά πράξτε οτιδήποτε άλλο. Όπως είναι γνωστό, εμείς ξεκινήσαμε από τον βορρά. Γι’ αυτή τη δουλειά θα έχουμε δύο πλοία γεώτρησης και δύο σεισμικών ερευνών. Το ένα πλοίο γεώτρησης θα είναι στην Ανατολική Μεσόγειο και το άλλο στη Μαύρη Θάλασσα», είπε ο Ερντογάν. «Τα σεισμικά ήδη διεξάγουν έρευνες. Θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα. Έχουμε λάβει όλα τα μέτρα προστασίας γύρω από αυτά. Εμείς λέμε και στους φίλους μας τα δέοντα: “μην μας φέρνετε σε δύσκολη θέση», συμπλήρωσε με νόημα.

Με βάση το διεθνές δίκαιο, ό,τι βγαίνει από τα χωρικά ύδατα ανήκει σε όλο τον κυπριακό λαό, συνέχισε ο κ. Ερντογάν για να συμπληρώσει: «Ότι έχουμε εμείς στη Βόρεια Κύπρο και ότι υπάρχει στη Νότια μοιράζεται αναλογικά με τον πληθυσμό. Αλλά δεν εννοούμε τη μοιρασιά μετά την εξόρυξη», κατέληξε.

Ads