«Ουδέν σχόλιον» απάντησαν οι επικεφαλής της τρόικας όσον αφορά στην καταβολή της έκτης δόσης στην Ελλάδα, έπειτα από τις σημερινές συζητήσεις τους με τους πολιτικούς αρχηγούς της χώρας. Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας επέμεινε στην απόφαση του να μην υπογράψει ξεχωριστό κείμενο για τις έγγραφες εγγυήσεις και τόνισε ότι έχει ήδη κάνει τα απαραίτητα που αποδεικνύουν την πρόθεσή του να τηρήσει τα λεγόμενά του.

Ads

Σήμερα, οι κ.κ. Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ), συναντήθηκαν με τον κ. Γιώργο Παπανδρέου και τον κ. Αντώνη Σαμαρά, ενώ αύριο αναμένεται να συνομιλήσουν και με τον κ. Γιώργο Καρατζαφέρη, ώστε να έρθουν σε επαφή με τους προέδρους και των τριών κομμάτων που απαρτίζουν την κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Οι σημερινές συζητήσεις περιστράφηκαν κυρίως γύρω από την εκταμίευση της έκτης δόσης και την παροχή γραπτών εγγυήσεων ώστε αυτή να επιτευχθεί.

Ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε στους Ευρωπαίους αξιωματούχους ότι είναι απαραίτητο να εκταμιευτεί η δόση, προκειμένου να μην προκύψει πρόβλημα στην καταβολή των μισθών και των συντάξεων.

Ads

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Σαμαράς επανέλαβε στους εκπροσώπους της τρόικας τη δέσμευσή του να εφαρμόσει την ευρωπαϊκή συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου και τόνισε ότι έχει ήδη προβεί σε πέντε ενέργειες που αποδεικνύουν την πρόθεσή του να τηρήσει τα λεγόμενά του. Οι ενέργειες αυτές, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ, είναι οι εξής:  

Πρώτον, έχει τοποθετηθεί δημοσίως από το βήμα της ελληνικής Βουλής.

Δεύτερον, έστειλε επιστολή στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στα πλαίσια της οποίας αναλύει τις θέσεις του μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον κ. Λουκά Παπαδήμο και επαναλαμβάνει τις δεσμεύσεις του. Η επιστολή απευθύνεται και στους ηγέτες των κομμάτων, άρα και προς την κα. Μέρκελ και τον κ. Σαρκοζί.

Τρίτον, δεσμεύτηκε για τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου στη σύσκεψη με τον νέο πρωθυπουργό υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Τέταρτον, δέσμευση συνιστά και η ψήφος εμπιστοσύνης που έδωσε στην κυβέρνηση Παπαδήμου.

Πέμπτον, στην ίδια κατεύθυνση λειτουργεί και η κατ’ αρχήν έγκριση του προϋπολογισμού του 2012.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Σαμαράς άφησε να εννοηθεί ότι, κατά τη γνώμη του, οι ενέργειες αυτές επαρκούν και δεν σκοπεύει να παράσχει γραπτές εγγυήσεις για την τήρηση των συμφωνιών της 26ης Οκτωβρίου. Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο κ. Τόμσεν ρωτήθηκε αν θα επιμείνει να ζητήσει ενυπόγραφες δεσμεύσεις από τον πρόεδρο της ΝΔ και εκείνος απάντησε «κανένα σχόλιο». 

Χθες, Παρασκευή, οι κ.κ. Μορς, Μαζούχ και Τόμσεν είχαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο.

Αντικείμενο των συζητήσεων ήταν «να επιβεβαιωθούν οι δεσμεύσεις της χώρας και να οργανωθεί η συνεργασία μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και τρόικας για την εκτέλεση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου, την εκταμίευση της έκτης δόσης, την προετοιμασία του νέου προγράμματος, της νέας δανειακής σύμβασης, καθώς και της συμμετοχής των ιδιωτών στο νέο σχήμα μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του ελληνικού δημοσίου χρέους».