Συναντήσεις με τον τέως Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τον αρχηγό της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά έχουν σήμερα τα στελέχη της τρόικας με κύριο θέμα την καταβολή της έκτης δόσης. Αμέσως μετά την συνάντηση με τον Γ. Παπανδρέου ο επικεφαλής της Τρόικας Πολ Τόμσεν ερωτηθείς σχετικά απάντησε “ουδέν σχόλιον”. Χθες οι επιθεωρητές της τρόικας συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό Λουκάς Παπαδήμο στο Μέγαρο Μαξίμου. Νωρίτερα η τρόικα συνατήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο.  Σύμφωνα με πληροφορίες αντικείμενο των συναντήσεων είναι η έκτη δόση, ονέος προϋπολογισμός και η προετοιμασία του νέου μνημονίου, με βάση τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου,  όσο και οι ενυπόγραφες εγγυήσεις.

Ads

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έμμεσα στήριξε τη στάση της ΝΔ για τις ενυπόγραφες εγγυήσεις σημειώνοντας πως οι δεσμεύσεις τόσο με τις υπογραφές στις αναθεωρήσεις του μνημονίου όσο και με τις ψηφοφορίες στη Βουλή συνεχώς επαναλαμβάνονται και πληθαίνουν.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, επιμένει στην άρνησή του να μη δώσει ενυπόγραφες εγγυήσεις. Εξάλλου, το Σάββατο οι επιθεωρητές της τρόικας θα συναντηθούν με τον πρόεδρο της ΝΔ αλλά και με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Την Κυριακή θα υπάρξει συνάντηση των επιθεωρητών της τρόικας με τον Γιώργο Καρατζαφέρη.

Την προσεχή Δευτέρα ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στις Βρυξέλλες όπου θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Ads

Την Τρίτη θα μεταβεί στο Λουξεμβούργο, όπου θα συναντηθεί με τον επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Στην ατζέντα του πρωθυπουργού θα βρεθεί το θέμα των εγγυήσεων που ζητά η Κομισιόν για την εκταμίευση της 6ης δόσης.

Σημειώνεται πως ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής, κατέθεσε ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις γραπτές δεσμεύσεις που ζητούν oι Βρυξέλλες από τις πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα για την εφαρμογή της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου.

Στην ερώτησή του ο κ. Χουντής, αναφέρεται στο σημείο 16 της Απόφασης της 26ης Οκτωβρίου, σύμφωνα με το οποίο «οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ζώνης του ευρώ υποστηρίζουν πλήρως την αποφασιστικότητα αυτή, καθώς η αξιοπιστία όλων των κρατικών υπογραφών τους συνιστά ουσιαστικό στοιχείο για την εξασφάλιση χρηματοοικονομικής σταθερότητας στο σύνολο της ζώνης του ευρώ».

«Είναι σαφές», επισημαίνει ο Έλληνας ευρωβουλευτής, «ότι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, με την απόφαση αυτή, δεν έθεσαν, σε καμία περίπτωση, ως προαπαιτούμενο για την εγκυρότητά της, τη συνυπογραφή της ανωτέρω συμφωνίας από άλλους πολιτικούς ή πολιτειακούς παράγοντες των κρατών μελών της ευρωζώνης».

«Αν κάτι τέτοιο συνέβαινε, όχι μόνο θα αμφισβητούσε τη δυνατότητα των νομίμων κυβερνήσεων να εκπροσωπούν και να δεσμεύουν τις χώρες τους, αλλά ταυτόχρονα θα αποτελούσε μια εξαιρετικά καινοφανή αλλά και αντιδημοκρατική διαδικασία αφού οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα δέσμευαν με την υπογραφή τους, πρόσωπα αλλά και πολιτικά κόμματα των χωρών τους που δεν συμμετείχαν στη λήψη αυτών των αποφάσεων», σημειώνει ο Νίκος Χουντής.

Στη συνέχεια της ερώτησής του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απορρίπτει το επιχείρημα «ότι το ίδιο έγινε σε Πορτογαλία και Ιρλανδία», σημειώνοντας ότι «οι πρακτικές που εφαρμόστηκαν αφορούν στις πρακτικές των συγκεκριμένων κρατών μελών και σε καμία περίπτωση στο Δίκαιο της ΕΕ».

Καταλήγοντας ρωτά την Κομισιόν «αν από ιδρύσεως της ΕΕ, από την εποχή της δημιουργίας της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα, μέχρι τις παρούσες Συνθήκες, υπάρχει νομοθετική ή άλλη διαδικασία, λήψης αποφάσεων, σε οιοδήποτε επίπεδο, που απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη κομμάτων της αντιπολιτεύσεως» και την καλεί να αποφανθεί «με βάση ποιο άρθρο των Συνθηκών αντλεί ο Επίτροπος το δικαίωμα να παρεμβαίνει στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων στο εσωτερικό των κρατών μελών», καθώς επίσης «από ποιο όργανο της ΕΕ έλαβε σχετική εντολή» και «που υπάρχει αυτή καταγεγραμμένη».