Σε συνθήκες απληρωσιάς, ελλείψεων προσωπικού και υλικών προσφέρουν υπηρεσίες οι εργαζόμενοι του προγράμαμτος «Βοήθεια στο Σπίτι».

Ads

«Απλήρωτοι εργαζόμενοι για αρκετούς μήνες, έλλειψη βασικών και αναγκαίων υλικών για τη λειτουργία των  Δομών, μεγάλες ελλείψεις προσωπικού, πεπαλαιωμένα και επικίνδυνα  αυτοκίνητα και το κυριότερο ότι τελούμε  κάτω από καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας παραμένοντας όμηροι επί σειρά ετών (18 χρόνια)» περιγράφουν οι ίδιοι την κατάσταση που βιώνουν, με αφορμή σχετική εγκύκλιο του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου, που προκρίνει το πρόγραμμα για την βοήθεια των ηλικιωμένων σε αυτές τις δύσκολες στιγμές.

«Σας καλούμε, όντας έτοιμοι για άλλη μια φορά να  βοηθήσουμε τη κοινωνία και να στηρίξουμε προστατευτικά τον κάθε αδύναμο πολίτη απρόσκοπτα και χωρίς προβλήματα, να λάβετε σοβαρά τα προβλήματα μας , και   να προβείτε άμεσα στις ενέργειες που απαιτούνται για την  έγκαιρη αποπληρωμή των δεδουλευμένων των εργαζομένων που παραμένουν απλήρωτοι εδώ και 4-5 μήνες, να δρομολογήσετε επιπλέον προσλήψεις όλων των ειδικοτήτων καθώς από τις 3.700 που ήμασταν, πλέον είμαστε 2900, και να δρομολογήσετε άμεσα το μόνιμο πλαίσιο λειτουργίας  που τόσο επιτακτικά η ίδια η ζωή “φωνάζει”. Η αναγνώριση όλων των συμβάσεών μας ως αορίστου χρόνου, φαίνεται πως προτάσσεται πάλι περισσότερο παρά ποτέ ως αναγκαία και αυτονόητη!!!!», τονίζουν χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά η ανακοίνωση των εργαζομένων:

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ads

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΣΟ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ  ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Κύριε Υπουργέ,

Οι εργαζόμενοι του ΒΣΣ  αντιλαμβανόμενοι από την πρώτη στιγμή την επικινδυνότητα εξαιτίας  του  κορονοιού, τον ιό που πλέον απειλεί  τη ζωή  όλων των συνανθρώπων μας, είχαμε  αποστείλει εγκαίρως και συγκεκριμένα από της 9/3/2020 έγγραφο προς το Υπουργείο σας, στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας αλλά και στην ΚΕΔΕ , ζητώντας από όλους τους αρμόδιους,  οδηγίες και κατευθύνσεις λειτουργίας του Βοήθεια στο Σπίτι.

Σας είχαμε επισημάνει στο έγγραφο ότι καθημερινά εξυπηρετούμε ευπαθείς ομάδες,  ηλικιωμένους και ΑΜΕΑ, ομάδες υψηλού κινδύνου σύμφωνα και με τα όσα επισημαίνουν οι αρμόδιοι φορείς υγείας.

Παράλληλα είχαμε αναφερθεί  στις σοβαρές ελλείψεις σε ατομικά μέτρα προστασίας των εργαζομένων, και τη μεγάλη επικινδυνότητα λόγω της καθημερινής μας  επαφής με τους εξυπηρετούμενους, να γίνουμε φορείς διασποράς στον ευρύτερο πληθυσμό.

Προσφερθήκαμε από τη πρώτη στιγμή  να παρέχουμε  τις υπηρεσίες μας και να στηρίξουμε τη χώρα  αυτές τις δύσκολες ώρες , συμβάλλοντας και εμείς στην προστασία και διαφύλαξη  της υγείας των ευπαθών ομάδων και κατ ’επέκταση της  Δημόσιας υγείας.

Θεωρούμε λοιπόν αυτονόητο και δεδομένο ότι αυτό θα πρέπει να γίνει κάτω από ένα ασφαλές και προστατευμένο κατά το δυνατόν πλαίσιο  λειτουργίας για όλους .

Με αφορμή την Εγκύκλιο που εκδόθηκε σήμερα με θέμα «Ενίσχυση δημοτικών δομών κοινωνικής πολιτικής» η οποία δίνει τη δυνατότητα στους Δήμους να ενισχύσει το Βοήθεια στο Σπίτι τόσο σε προσωπικό όσο και σε δράσεις που απλώνονται σε όλους του πολίτες των  Δήμων, θα θέλαμε να σας επισημάνουμε για άλλη μια φορά τα εξής: το Βοήθεια στο Σπίτι και οι εργαζόμενοί του καλούνται  να βάλουν πλάτη σε μια κρίση που απειλεί όλη  χώρα. Δεν είναι βεβαίως η πρώτη φορά που καλούμαστε να σηκώσουμε ένα τέτοιο  βάρος  καθώς την τελευταία δεκαετία, διαχειριστήκαμε με σθένος τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στα πλαίσια της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Παρά ταύτα και τότε αλλά δυστυχώς και σήμερα οι εργαζόμενοι τελούν κάτω από αντίξοες συνθήκες εργασίας  όπως:

Απλήρωτοι εργαζόμενοι για αρκετούς μήνες, έλλειψη βασικών και αναγκαίων υλικών για τη λειτουργία των  Δομών, μεγάλες ελλείψεις προσωπικού, πεπαλαιωμένα και επικίνδυνα  αυτοκίνητα και το κυριότερο ότι τελούμε  κάτω από καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας παραμένοντας όμηροι επί σειρά ετών (18 χρόνια ).

Το θεωρούμε λοιπόν τραγικό, να χρειάζεται άλλη μια κρίση για να δειχθεί η αναγκαιότητα θεσμοθέτησης του Βοήθεια στο Σπίτι σε μόνιμη επιτέλους βάση !!!

Σας καλούμε, όντας έτοιμοι για άλλη μια φορά να  βοηθήσουμε τη κοινωνία και να στηρίξουμε προστατευτικά τον κάθε αδύναμο πολίτη απρόσκοπτα και χωρίς προβλήματα, να λάβετε σοβαρά τα προβλήματα μας , και   να προβείτε άμεσα στις ενέργειες που απαιτούνται για την  έγκαιρη αποπληρωμή των δεδουλευμένων των εργαζομένων που παραμένουν απλήρωτοι εδώ και 4-5 μήνες, να δρομολογήσετε επιπλέον προσλήψεις όλων των ειδικοτήτων καθώς από τις 3.700 που ήμασταν, πλέον είμαστε 2900, και να δρομολογήσετε άμεσα το μόνιμο πλαίσιο λειτουργίας  που τόσο επιτακτικά η ίδια η ζωή «φωνάζει».

Η αναγνώριση όλων των συμβάσεών μας ως αορίστου χρόνου, φαίνεται πως προτάσσεται πάλι περισσότερο παρά ποτέ ως αναγκαία και αυτονόητη!!!!

ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΣΟ

    1. Σωματείο Εργαζομένων ΒΣΣ Ν. Αττικής
    2. Σωματείο Εργαζομένων ΒΣΣ  Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
    3. Σωματείο Εργαζομένων Κοινωνικώς Δομών  Ν. Σερρών
    4. Ένωση Προσωπικού Υπηρεσιών ΒΣΣ Κεντρικής  Μακεδονίας
    5. Σύλλογος Κοινωνικών Υπηρεσιών Ν. Καστοριάς
    6. Σωματείο Εργαζομένων ΒΣΣ Ν. Καρδίτσας
    7. Σωματείο Εργαζομένων ΒΣΣ Μαγνησίας
    8. Σωματείο Εργαζομένων στις Κοινωνικές και Προνοιακές Δομές Λευκάδας
    9. Σωματείο Εργαζομένων ΒΣΣ Ν. Ζακύνθου
    10. Σωματείο Εργαζομένων ΒΣΣ Άργους
    11. Σωματείο Εργαζομένων ΒΣΣ Ν. Χίου
    12. Σωματείο Εξυπηρέτησης και Φροντίδας Ευπαθών Ομάδων Κρήτης
    13. Σύλλογος Εργαζομένων ΒΣΣ Ν. Λέσβου
    14. Σωματείο Εργαζομένων ΒΣΣ Ν. Σάμου
    15. Σωματείο εργαζομένων Κέρκυρας
    16. Σωματείο εργαζομένων ΒΣΣ ν. Ευβοίας