Νέα 24ωρη απεργία πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι στην Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος ενώ θα προχωρήσουν και σε  συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 10 το πρωί στον Ηλεκτρικό Σταθμό του Πειραιά, μετά το τραγικό δυστύχημα με θύμα έναν 47χρονο, πατέρα δύο παιδιών.

Ads

Οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο για εργοδοτικό προδιαγεγραμμένο έγκλημα και καταγγέλλουν εντατικοποίηση της εργασίας και κενά στην ασφάλεια που κοστίζουν ανθρώπινες ζωές.

Στο πλευρό των απεργών κατά τη χθεσινή κινητοποίηση βρέθηκαν εργαζόμενοι από πολλούς χώρους δουλειάς, από εργατικά Συνδικάτα και Εργατικά Κέντρα. Παρούσα ήταν και η σύζυγος του νεκρού εργάτη, η οποία καταχειροκροτήθηκε από τους απεργούς, ενώ ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου, Σωτήρης Πουλικόγιαννης, τόνισε την ανάγκη οι εργαζόμενοι να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους.

Το εργατικό δυστύχημα σημειώθηκε τη Δευτέρα 29 Μαΐου, όταν ένα από τα πτερύγια της προπέλας έφυγε από τον γάντζο, καταπλακώνοντας τους εργάτες.

Ads

Ο 47χρονος εργάτης διακομίστηκε στο «Τζάνειο», όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Την ίδια ώρα, σοβαρά τραυματισμένοι διακομίστηκαν και οι άλλοι δύο εργαζόμενοι. Στο Τζάνειο μεταφέρθηκε επίσης ο 47χρονος εργάτης ο οποίος έχει τραυματιστεί σοβαρά στα πόδια, ενώ σε ιδιωτικό θεραπευτήριο μεταφέρθηκε ο 43χρονος εργάτης ο οποίος έχει τραυματιστεί στο κεφάλι.

Οι εργαζόμενοι είχαν προειδοποιήσει για «ατύχημα»

Λίγες μέρες πριν το εργατικό δυστύχημα, στις 12 Μάη 2023, με ανακοίνωσή τους το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών είχαν προειδοποιήσει για «ατύχημα» στα ναυπηγεία και τα επισκευαζόμενα πλοία.

Οι εργαζόμενοι δεν είναι ούτε προφήτες ούτε μάντεις κακών. Απλά ζούνε την «πίεση για παραπάνω δουλειά, για πιο γρήγορη παράδοση κάθε πλοίου» που «οδηγεί καθημερινά σε μικρότερα ή μεγαλύτερα ατυχήματα στα ναυπηγεία και τα επισκευαζόμενα πλοία, κατάσταση που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει σε ένα ή περισσότερα τραγικά γεγονότα», σημείωναν στην ανακοίνωσή τους.

Στην ίδια ανακοίνωση κατήγγειλαν την απουσία ελέγχων που αφορούν την ασφάλεια των εργαζομένων καθώς «η κυβέρνηση, συνεχίζοντας σταθερά τον δρόμο των προηγούμενων, έχει στην ουσία καταργήσει κάθε έλεγχο στους χώρους δουλειάς, απαξιώνοντας συνεχώς τις υπηρεσίες που ελέγχουν την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, αφήνοντας την εργοδοσία να θησαυρίζει ανενόχλητη».