Δυναμική κινητοποίηση στην πύλη της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που προκήρυξαν, μετά το νέο εργατικό δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή σε έναν 47χρονο εργάτη, πατέρα δύο παιδιών.

Ads

Για εργοδοτικό προδιαγεγραμμένο έγκλημα κάνουν λόγο οι εργαζόμενοι της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, καταγγέλλοντας εντατικοποίηση της εργασίας και κενά στην ασφάλεια που κοστίζουν ανθρώπινες ζωές, και καλούν σε συλλαλητήριο το απόγευμα, στις 18:30, στην πύλη της Ζώνης.

Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να προχωρήσουν σε νέα 24ωρη απεργία αύριο, Τετάρτη 31 Μαΐου, με συγκέντρωση στις 10 το πρωί στον Ηλεκτρικό Σταθμό του Πειραιά.

Στη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση το «παρών» έδωσε η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, ενώ στο πλευρό των απεργών βρέθηκαν εργαζόμενοι από πολλούς χώρους δουλειάς, από εργατικά Συνδικάτα και Εργατικά Κέντρα. Παρούσα ήταν και η σύζυγος του νεκρού εργάτη, η οποία καταχειροκροτήθηκε από τους απεργούς, ενώ ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου, Σωτήρης Πουλικόγιαννης, τόνισε την ανάγκη οι εργαζόμενοι να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους.

Ads

«Σήμερα είναι η πέμπτη απεργία που κάνουμε μέσα στο 2023 με κύριο αίτημα την έλλειψη μέτρων για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία. Δεν μπορεί ο ελεγκτής (τεχνικός ασφαλείας) να είναι υπάλληλος του ελεγχόμενου. Πρέπει οι τεχνικοί ασφαλείας να δηλώνονται στο λιμεναρχείο και να διορίζονται με λίστα από το λιμεναρχείο, δεν μπορεί να είναι υπάλληλοι των ελεγχόμενων. Έτσι θα έχουν και ευθύνη αν ελέγχουν ή όχι» ανέφερε ο κ. Πουλικόγιαννης.


© tvxs.gr

 

«Είχαμε πολλές φορές προειδοποιήσει ότι τα ελλιπή μέτρα ασφάλειας, η ανυπαρξία των ελέγχων, η εντατικοποίηση και οι άθλιες συνθήκες εργασίας, αργά η γρήγορα θα οδηγούσαν σε ένα ακόμα εργοδοτικό έγκλημα. Επιβεβαιώνεται για μια ακόμα φορά ότι μπροστά στα κέρδη των αφεντικών, η ζωή μας και η ασφάλειά μας έρχονται σε δεύτερη μοίρα» τονίζει το Συνδικάτο Μετάλλου.

Οι συγκεντρωμένοι κατευθύνθηκαν στον Πειραιά και στο υπουργείο Ναυτιλίας, όπου σήκωσαν μαύρο πανό και απαίτησαν συνάντηση με τον υπηρεσιακό υπουργό.
 

Το εργατικό δυστύχημα σημειώθηκε χθες, Δευτέρα 29 Μαΐου, όταν ένα από τα πτερύγια της προπέλας έφυγε από τον γάντζο, καταπλακώνοντας τους εργάτες. Ο 47χρονος εργάτης διακομίστηκε στο «Τζάνειο», όπου απλά διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Την ίδια ώρα, σοβαρά τραυματισμένοι διακομίστηκαν και οι άλλοι δύο εργαζόμενοι. Στο Τζάνειο μεταφέρθηκε επίσης ο 47χρονος εργάτης ο οποίος έχει τραυματιστεί σοβαρά στα πόδια, ενώ σε ιδιωτικό θεραπευτήριο μεταφέρθηκε ο 43χρονος εργάτης ο οποίος έχει τραυματιστεί στο κεφάλι.


© Eurokinissi


© Eurokinissi


© Eurokinissi 

Το συνδικάτο ζητά:

  • Εντατικοποίηση των ελέγχων για τη τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας
  • Ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου
  • Άμεση κήρυξη της ΤΣΣΕ ναυπηγοεπισκευαστικών εργασιών υποχρεωτικής για όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου από το Υπουργείο Εργασίας και εφαρμογή της σε όλους τους χώρους εργασίας.

Διαβάστε σχετικά: Τέσσερις συλλήψεις για το εργατικό δυστύχημα στο Πέραμα

«Οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα φωνάζουν, αλλά οι φωνές τους δεν εισακούστηκαν, με αποτέλεσμα άλλος ένας εργαζόμενος να προστεθεί στη – δυστυχώς – μακρά λίστα των εργατικών δυστυχημάτων και δύο ακόμη εργαζόμενοι να τραυματιστούν. Το τραγικό περιστατικό συνέβη στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος, φέρνοντας με τον χειρότερο τρόπο στην επιφάνεια το μεγάλο κενό της χώρας μας στην απουσία μέτρων ασφαλείας στους χώρους δουλειάς, ελέγχων και στην απόδοση ευθυνών» αναφέρει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ) σε ανακοίνωσή του.

Παράλληλα, το ΕΚΑ εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του αδικοχαμένου εργαζομένου, εύχεται ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες και καλεί τις αρμόδιες αρχές να πράξουν τα δέοντα, ώστε να μπει επιτέλους τελεία στη λίστα των νεκρών εργατών.

Με ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να υπάρξει «πλήρης διερεύνηση των αιτιών της νέας αυτής τραγωδίας και απόδοση ευθυνών», κάνοντας λόγο για απαξίωση των ελεγκτικών μηχανισμών για την πρόληψη των ατυχημάτων και την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων από τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Θυμίζουμε την κατάργηση του ΣΕΠΕ.  Καθώς και την κατάργηση της  Δημόσιας Αρχής Λιμένα λίγο αργότερα που είχε τη δυνατότητα να ελέγχει τι συμβαίνει στους χώρους του λιμανιού. Επιτρέπεται λοιπόν σε ασύδοτους εργοδότες να μην τηρούν τους απαιτούμενους κανόνες ασφαλείας για την προστασία των εργαζομένων. Απόλυτη ευθύνη έχει και για το γεγονός ότι έδωσε την δυνατότητα στην Cosco να μην εκτελέσει τις υποχρεωτικές επενδύσεις που προέβλεπε η Σύμβαση Παραχώρησης του 2016 ειδικά για τη ΝΕΖ, ύψους 55.000.000 ευρώ.  Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην γίνει ο εκσυγχρονισμός των υποδομών που θα διασφάλιζε ασφαλέστερες συνθήκες εργασίας για τους εργαζομένους στο χώρο» υπογράμμισε ο ΣΥΡΙΖΑ. 

ΚΚΕ: Ένα ακόμη εργοδοτικό έγκλημα

Το εργατικό «ατύχημα» στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος, μ’ έναν εργάτη νεκρό και δύο τραυματίες, είναι ένα ακόμη εργοδοτικό έγκλημα εξαιτίας της έλλειψης σύγχρονων συνθηκών ασφαλείας των εργαζομένων και ελέγχου απ’ τις αρμόδιες κρατικές αρχές. Είναι όλα αυτά τα οποία σταθερά διεκδικούν οι εργαζόμενοι και τα σωματεία του κλάδου, έχοντας πραγματοποιήσει 4 απεργίες από την αρχή του χρόνου ενώ μόνο τον τελευταίο μήνα έχουν καταγραφεί περιστατικά αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, 1 νεκρός και 2 τραυματίες στο Ναυπηγείο της Σύρου και σήμερα το τραγικό αυτό συμβάν», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.

«Ο κ. Μητσοτάκης είχε μετατρέψει τον κλάδο της Ναυπηγοεπισκευής, σε προεκλογικό ντεκόρ, μιλώντας για “καλές δουλειές” και “χαμογελαστούς εργαζόμενους”. Ας ξαναπάει τώρα ο κ. Μητσοτάκης στο Πέραμα, για να δει ποιο είναι το πραγματικό για τους εργαζόμενους περιεχόμενο της ανάπτυξης που υπόσχεται. Πρόκειται για κέρδη βαμμένα στο αίμα εργατών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα μεγάλο μέρος της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας της Ναυπηγοεπισκευαστικής αφορά τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Αυτή τη ΣΣΕ δεν την έκαναν υποχρεωτική η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και η επόμενη της ΝΔ» σημείωσε.

ΜέΡΑ25: Η πιο τραγική υπενθύμιση της εγκληματικής ασυδοσίας στους χώρους δουλειάς

«Δεν έχει τέλος ο κατάλογος των θανάτων εργατών στη χώρα μας. Υπεύθυνη είναι η εργοδοσία, αλλά και οι πολιτικές απαξίωσης των δικαιωμάτων των εργαζόμενων, που πάνε χέρι – χέρι με τα μνημόνια, και επιδείνωσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, θεσμοθετώντας την υπερεργασία και διαλύοντας τους ελεγκτικούς μηχανισμούς (ΣΕΠΕ). Οι πολιτικές αυτές έχουν δώσει το πράσινο φως για τη συρρίκνωση των μέτρων ασφαλείας και των αναγκαίων εργασιών συντήρησης των υποδομών, αδιαφορώντας για το τίμημα σε ζωές εργαζομένων», τόνισε σε ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ25, ζητώντας την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης.