Τραγικές διαστάσεις λαμβάνουν τα δυστυχήματα που συμβαίνουν σε χώρους εργασίας στη χώρα μας. Μόνο από την αρχή του έτους, για το 2024, έχουν καταγραφεί 31 νεκροί και 60 σοβαρά τραυματισμένοι άνθρωποι.

Ads

Χωρίς κατάλληλα μέτρα προστασίας, οι εργαζόμενοι δουλεύουν κάτω από επικίνδυνες συνθήκες για τη σωματική τους και όχι μόνο ακεραιότητα.

Πλήρως αποκαρδιωτικά είναι τα νέα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΟΣΕΤΕΕ). Σύμφωνα με την καταγραφή των περιστατικών που έχουν σημειωθεί μέχρι τώρα,  μόνο τις τελευταίες 23 ημέρες δώδεκα εργαζόμενοι έχουν χάσει τη ζωή τους εν ώρα εργασίας.

Πιο συγκεκριμένα, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που σκοτώθηκαν σε εργατικά δυστυχήματα ανέρχεται στους 31 μέσα στο 2024, ενώ υπάρχουν και 60 σοβαρά τραυματίες από τα εργατικά δυστυχήματα.

Ads

«Επιδημία» τα εργατικά δυστυχήματα στις οικοδομές

Η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΟΣΕΤΕΕ) τονίζει ότι μεγάλη άνοδος σημειώνεται στα οικοδομικά έργα. Τις τελευταίες πέντε ημέρες μόνο, σκοτώθηκαν τέσσερις εργαζόμενοι σε οικοδομές.

Ο αριθμός των νεκρών για το 2023 είχε ανέλθει στους 179 και οι σοβαρά τραυματισμένοι είχαν φτάσει τους 287.

Να σημειωθεί ότι η Επιθεώρηση Εργασίας δεν εντάσσει στα εργατικά ατυχήματα ό,τι χαρακτηρίζει ως «τροχαίο».

Η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδας σκοπεύει τις επόμενες ημέρες να προχωρήσει στην ανακοίνωση νέων δράσεων, καθώς όπως αναφέρει, «η κατάσταση παραμένει κρίσιμη δίχως όμως να λαμβάνονται ιδιαίτερα μέτρα και δίχως να αναπτύσσεται ουσιαστικός κοινωνικός διάλογος για την αντιμετώπισή της. Αντιθέτως το βάρος πέφτει στην αμφισβήτηση των γεγονότων και στο ευπρεπισμό της πραγματικότητας».