Τα αποτελέσματα μιας έρευνας που ξεκίνησε πριν από περίπου 4 μήνες, σχετικά με περιστατικά κακοποίησης και παρενόχλησης γυναικών δημοσιογράφων στα ελληνικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης είδαν το φως της δημοσιότητας.

Ads

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την Ελένη Σταματούκου και το Balkan Investigative Reporting Network (BIRN), μέσω online ερωτηματολογίου και τετ α τετ συνεντεύξεων, με τα αποτελέσματα να φανερώνουν και το μέγεθος του προβλήματος.

Ειδικότερα, στην έρευνα του BIRN, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν και στην «Εφημερίδα των Συντακτών», το 94,5% των ερωτηθέντων ήταν γυναίκες. Περίπου το 90% περιέγραψε τον εαυτό του ως θύμα και το 8% ως μάρτυρα σε περιστατικά μεταξύ 1993 και 2021.

Το νεότερο θύμα ήταν 17 ετών, ενώ το μεγαλύτερο 62. Περίπου το 43% των περιστατικών ήταν σεξουαλικής φύσης και το 35% αφορούσε λεκτική παρενόχληση. Περίπου το 81% συνέβη στον χώρο εργασίας και σε λίγο περισσότερες από τις μισές περιπτώσεις ο δράστης ήταν ανώτερος ιεραρχικά. Περίπου το 22% των δραστών ήταν στο ίδιο εργασιακό επίπεδο με τα θύματα.

Ads

Ενδεικτικές της κατάστασης είναι και ορισμένες μαρτυρίες που δημοσιεύει η έρευνα. Η Μαρίνα για παράδειγμα, 33 ετών, μίλησε ανώνυμα «γιατί δεν έχω νιώσει από κανέναν και πουθενά ασφάλεια, νιώθω ότι θα με κουτσομπολέψουν και θα με βγάλουν τρελή». Περιέγραψε στο BIRN ότι παρενοχλήθηκε από άνδρα στο πεδίο όταν ήταν 23 ετών: «Κάθισα με μια παρέα ανθρώπων με θέση εξουσίας. Μέθυσα. Αυτός ο κύριος, άνω των 60, προσφέρθηκε να με συνοδεύσει στο δωμάτιό μου. Αρνήθηκα. Και εκεί αρχίζει το οδυνηρό μέρος να μη θυμάμαι πολλά, μόνο μια διαμάχη μεταξύ μας, να μου κρατάει τα χέρια και να προσπαθεί να με φιλήσει. Επέστρεψα στο δωμάτιό μου, όπου το μοιραζόμουν με γυναίκα συνάδελφο, η οποία δεν έκανε τίποτα για να με βοηθήσει. Μόνο ο ψυχολόγος μου ξέρει το περιστατικό».

Σύμφωνα με την έρευνα του BIRN, μόνο το 29,7% των ερωτηθέντων ήταν σε θέση να αναφέρει τι τους συνέβη. Οι υπόλοιποι δεν μπορούσαν να το κάνουν, όπως σημειώνεται, συνήθως από φόβο ότι δεν θα βρουν υποστήριξη, ότι θα χάσουν τη δουλειά τους και θα στιγματιστούν. Σχεδόν το 65% δεν ήταν εξοικειωμένοι με τις διαδικασίες για την αναφορά τέτοιων περιστατικών.

Επίσης, τα δύο τρίτα των εργαζομένων δήλωσαν ότι οι εργοδότες τους δεν διαθέτουν διαδικασίες για την υποβολή καταγγελιών. Το 86% είπε ότι δεν τους παρέχεται εκπαίδευση, ενώ μόλις το 19% έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με δική του πρωτοβουλία.

Το BIRN υπέβαλε ερωτήσεις και σε περίπου 60 επιχειρήσεις ενημέρωσης, αλλά μόνο 13 απάντησαν.

«Αυτά τα αποτελέσματα δεν αποτελούν έκπληξη. Δεν έχει σημασία πόσο μεγάλα ή μικρά είναι τα μέσα. Είναι θέμα κανόνων, ορίων και συμπεριφοράς προς τους άλλους. Αυτά είναι, δυστυχώς, πολύ νέα ζητήματα για την επαγγελματική δεοντολογία στην Ελλάδα. Πρέπει κάποια στιγμή να μιλήσουμε για εργασιακή ανισότητα», δήλωσε η Ελεάνα Πανδιά, υποψήφια διδάκτορας και ερευνήτρια στην Ψυχολογία των Μέσων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.