Μηνυτήρια αναφορά, προκειμένου να ερευνηθεί εάν έχουν διαπραχθεί αξιόποινες πράξεις, από τους υπεύθυνους της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) μετά τις καταγγελίες περί αναθεωρημένου ελλείμματος το 2009, κατέθεσε στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Γιάννης Δ. Αδαμόπουλος κατόπιν αποφάσεως του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου.

Ads

Ο κ. Αδαμόπουλος ζητάει:

1. Την άμεση επείγουσα ποινική διερεύνηση του ζητήματος, προκειμένου οι πιθανοί ένοχοι (φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί κ.λ.π.) να τιμωρηθούν για τις αξιόποινες πράξεις, που τυχόν διέπραξαν.

2. Την ανάθεση της υπόθεσης σε Εφέτη Ανακριτή.

Υπενθυμίζεται ότι την υπόθεση αυτή μετά τις καταγγελίες για τεχνική διόγκωση του ελλείμματος του 2009 την χειρίζεται ήδη η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου, η οποία ερευνά τη βασιμότητα των καταγγελιών.

Ads

Ο πρόεδρος του ΔΣΑ αναφέρει στη μηνυτήρια αναφορά του ότι «η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και μέλος της διοίκησης της ΕΛ.ΣΤΑΤ., Ζωή Γεωργαντά, έχει καταγγείλει ότι η ανεξάρτητη Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) παράνομα διόγκωσε το αναθεωρημένο έλλειμμα του 2009 από περίπου 12-13% σε 15,4%, με στόχο και αποτέλεσμα να επιβληθούν στη χώρα περισσότερα και σκληρότερα δημοσιονομικά μέτρα, δηλαδή την προφανή υλική ζημία και τον διασυρμό της χώρας και του ελληνικού λαού, παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τη Ζ. Γεωργαντά, η διόγκωση κατέστη εφικτή, μέσω αυθαιρέτου συνυπολογισμού στις δαπάνες της Γενικής Κυβέρνησης (στενός δημόσιος τομέας) και δαπάνες ΔΕΚΟ, κάποιες από τις οποίες τώρα έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα μείωσης προσωπικού μέσω εργασιακής εφεδρείας. Η μέθοδος αυτή, σύμφωνα με την καθηγήτρια, αντίκειται στα οριζόμενα από την ίδια την Eurostat, καθώς δεν είχαν προηγηθεί οι απαραίτητες μελέτες και στατιστικές μετρήσεις στις επίμαχες ΔΕΚΟ».

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Αδαμόπουλο «αντίστοιχες καταγγελίες για το έλλειμμα του 2009 έχει κάνει μέσω υπομνήματός του στην Εισαγγελία και ο μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος της Αρχής Νίκος Λογοθέτης».

Ως μάρτυρες προτείνονται ο πρόεδρος της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Ανδρέας Γεωργίου, ο αντιπρόεδρος της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Νίκος Λογοθέτης, η Ζωή Γεωργαντά, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Τσοβόλας, ο βουλευτής Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Κασιμάτης και ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης Επαμεινώνδας Μαριάς.