Στην Αθήνα θα βρεθεί για έξι ώρες την Τρίτη ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. Πέρα από τη δημόσια στήριξη του κ. Ολάντ, την οποία επιδιώκει – και αναμένεται να λάβει – η ελληνική κυβέρνηση, πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχει σαφής πρόθεση για την προμήθεια φρεγατών FREMM, ενώ στο τραπέζι θα μπει και το ενδιαφέρον γαλλικών εταιρειών για συμμετοχή σε μελλοντικές έρευνες για υδρογονάνθρακες.
 

Ads

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Βήματος», επιχειρείται η ενεργοποίηση της παλαιότερης συμφωνίας του Κ.Καραμανλή και του Νικολά Σαρκοζί για την προμήθεια φρεγατών FREMM. Όπως σημειώνει η εφημερίδα, η απόφαση να ανακινηθεί το ζήτημα εντυπωσιάζει. Και αυτό καθώς η Ελλάδα βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία με δεδομένη τη δημοσιονομική στενότητα.
 
Ωστόσο οι γνωρίζοντες το παρασκήνιο επισημαίνουν ότι ανάλογες κινήσεις διεξάγονταν από γαλλικής πλευράς ακόμη και επί κυβερνήσεως Γ. Παπανδρέου, τόσο πριν όσο και μετά την υπογραφή του μνημονίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρώην υπουργός Αμυνας Ερβέ Μορέν είχε επισκεφθεί την Αθήνα για να συναντηθεί με τον κ. Βενιζέλο όταν εκείνος ήταν υπουργός Εθνικής Άμυνας ήδη το 2009. Το απαγορευτικό κόστος όμως είχε φρενάρει οποιαδήποτε κίνηση.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες όμως, η γαλλική πλευρά εμφανίζεται να προωθεί μια φόρμουλα «ενοικίασης προς πώληση» για δύο ως και έξι φρεγάτες FREMM τις οποίες κατασκευάζει η DCNS. Η εν λόγω εταιρεία αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα και αυτό θα συνιστούσε «φιλί ζωής» για εκείνη. Το σκεπτικό είναι σε περίπτωση που η Αθήνα αποφασίσει να προχωρήσει σε αγορά οι πληρωμές να μετατεθούν για το μέλλον. Στους κόλπους του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού υπάρχουν θετικές και αρνητικές εισηγήσεις επί των FREMM. Η πρόσφατη όμως συζήτηση περί Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) έχει ενισχύσει τα επιχειρήματα των υποστηρικτών τους. Μάλιστα σύντομα θα επισκεφθεί την Αθήνα ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Ζαν-Υβ λε Ντριάν για συνομιλίες με τον Έλληνα ομόλογό του κ. Π. Παναγιωτόπουλο. Σε αυτές θα συζητηθούν οι πρακτικές λεπτομέρειες.
 
Παράλληλα δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται το ενδιαφέρον γαλλικών εταιρειών – συγκεκριμένα του κολοσσού Total – για μελλοντικές έρευνες υδρογονανθράκων. Ήδη η Total αποφάσισε να ενεργοποιηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο και η Κυπριακή Δημοκρατία τής παραχώρησε δύο οικόπεδα προς έρευνα κατά τον δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων. Ο κ. Σαμαράς θα απευθύνει επίσης κάλεσμα σε γαλλικές εταιρείες για επενδύσεις αλλά και για τη δραστηριοποίησή τους στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Η Le Figaro για την επίσκεψη Ολάντ

«Για τον Ολάντ, η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της Le Figaro αναφορικά με την αυριανή επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα. Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα, ένας από τους στόχους της επίσκεψης είναι«να απευθύνει (ο πρόεδρος) ένα μήνυμα εμπιστοσύνης στους ξένους επενδυτές, τώρα που οι μεταρρυθμίσεις αρχίζουν να δίνουν καρπούς».
 
Όπως αναφέρει ο συντάκτης, τόσο οι προσπάθειες των Ελλήνων για να ορθοποδήσει οικονομικά η χώρα τους όσο και αυτές του Φρανσουά Ολάντ για να αποφευχθεί η έξοδος της χώρας από το ευρώ, το περασμένο καλοκαίρι, δεν πήγαν χαμένες.
 
Η εφημερίδα αναφέρεται στη συνέχεια σε εκτιμήσεις και απόψεις του προεδρικού περιβάλλοντος που αναγνωρίζει ότι «η θεραπεία λιτότητας που υποβλήθηκε από την τρόικα ήταν μεν σκληρή… η κατάσταση όμως βελτιώθηκε. Η πραγματική υποτίμηση έχει αγγίξει πλέον τις τιμές, επιτρέποντας την αύξηση των εξαγωγών».
 
«Η Ελλάδα μπήκε πλέον στην τροχιά της ανάπτυξης» εκτιμά το περιβάλλον του Γάλλου προέδρου. Σύμφωνα με τη Le Figaro, ο Φρανσουά Ολάντ θα συνοδεύεται από περιορισμένη αντιπροσωπεία επιχειρηματιών, αυτών που έχουν ήδη σχέσεις με την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, η Γαλλία θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα μέσω της εμπειρίας της και της τεχνογνωσίας της σε διάφορους τομείς, όπως για παράδειγμα στον εκμοντερνισμό του κράτους.
 
Το άρθρο κλείνει με την πληροφορία ότι «η γαλλική κυβέρνηση θέλει επίσης να προτείνει ένα σχέδιο συνεργασίας που να βασίζεται στο δανεισμό δύο φρεγατών για την αναζήτηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Αιγαίο».
 
«Ο Φρανσουά Ολάντ ποντάρει στην Ελλάδα… μακροπρόθεσμα», καταλήγει η Le Figaro.

Ads