Στο στόχαστρο της Νέας Δημοκρατίας έχει μπει πλέον ξεκάθαρα η Δημόσια Παιδεία, όπως φάνηκε και κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων, με επιθέσεις στο «κρατικό μονοπώλιο» στην ανώτατη εκπαίδευση και αναφορές για «αγκυλώσεις» όσον αφορά το άρθρο 16.

Ads

Αρχικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, προαναγγέλλοντας τη θεσμοθέτηση των μη κρατικών ΑΕΙ μέσω διακρατικών συμφωνιών αλλά και την αναθεώρηση του άρθρου 16 που κατοχυρώνει την αποκλειστικότητα στον δημόσιο χαρακτήρα της ανώτατης παιδείας.

«Οι διακρατικές συμφωνίες του άρθρου 28 του Συντάγματος προσφέρουν σήμερα τη δυνατότητα, με την ευθύνη της εθνικής αρχής ανώτατης εκπαίδευσης, να υπάρξει αναγνώριση ξένων πανεπιστημίων που θα ήθελαν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Κάτι τέτοιο θα ξεκαθάριζε την κατάσταση στο σημερινό τοπίο της μεταλυκειακής εκπαίδευσης και θα προετοίμαζε τον δρόμο για τη μεταρρύθμιση του άρθρου 16. Σε αυτόν τον δρόμο θα κινηθούμε άμεσα» υποστήριξε.

Αναφερόμενος στο εν λόγω άρθρο, ο πρωθυπουργός είπε πως πρέπει «να βρούμε τους 180 βουλευτές για να προχωρήσουμε την αναθεώρηση» και απευθυνόμενος στον Νίκο Ανδρουλάκη, τόνισε ότι, «καλώ και εσάς να μην κάνετε πίσω, όπως έκανε κατά το παρελθόν ο Ανδρέας Παπανδρέου».

Ads

Διαβάστε επίσης: Ο Δούρειος Ίππος των μη κρατικών Πανεπιστημίων

Σειρά είχε ο Μάκης Βορίδης, ο οποίος έκανε λόγο για «αγκύλωση», αναφερόμενος στο άρθρο 16, λέγοντας πως η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς ιδιωτικά πανεπιστήμια. «Αυτός ο αφόρητος παραλογισμός είναι κάτι που εξοργίζει το σύνολο της κοινωνίας, ελπίζω να τελειώσει με τη συνταγματική αναθεώρηση», υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας.

«Αυτό το οποίο σκεφτόμαστε, είναι να ενεργοποιήσουμε τις διακρατικές συμφωνίες, οι οποίες στο πλαίσιο του άρθρου 28 του Συντάγματος μας επιτρέπουν να φέρουμε τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα, κάνοντας μια διακρατική συμφωνία με κάποια ευρωπαϊκή χώρα κατ’ αρχήν» διευκρίνισε.

Επιπλέον, ο καθ’ ύλην αρμόδιος, ο νέος υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, προανήγγειλε την αλλαγή του άρθρου 16 μέσω συνταγματικής αναθεώρησης, τονίζοντας πως «πιστεύουμε στην άρση μονοπωλίου στην ανώτατη εκπαίδευση».

Υποστήριξε μάλιστα πως δεν μπορεί η Ελλάδα των 10 εκατομμυρίων κατοίκων να έχει περισσότερους φοιτητές στο εξωτερικό, από ότι άλλες χώρες με μεγαλύτερο πληθυσμό όπως η Ισπανία. Για τον λόγο αυτό, σχεδιάζεται η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, ενώ θα διερευνηθεί η δυνατότητα σύναψης διακρατικών εκπαιδευτικών συμφωνιών με μεγάλα ιδρύματα. «Δεν γίνεται να μην έχουμε καταφέρει να γίνουμε περιφερειακό κέντρο ξένων φοιτητών, μας αξίζει καλύτερα», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

«Στα σχολεία εργαζόμαστε για να κάνουμε πράξη την ελεύθερη επιλογή σχολείου με συγκεκριμένους κανόνες και αρχές, διευρύνουμε την εφαρμογή του ολοήμερου σχολείου, επεκτείνουμε τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία, προωθούμε νέο σύστημα προσλήψεων για εκπαιδευτικούς μέσω ΑΣΕΠ» ανέφερε επίσης.