«Το παράκαναν»

Ads

Μία αισθητή βελτίωση του κλίματος γύρω από την ελληνική υπόθεση παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα μέσα από δημοσιεύματα στο διεθνή Τύπο (εδώ και εδώ). Αναλυτές εκτιμούν ότι οι εμπλεκόμενοι διεθνείς παράγοντες άρχισαν να κατανοούν τους κινδύνους που εγκυμονεί η λυσσαλέα επίθεση προς την Ελλάδα ακόμη και για τα ίδια τους τα συμφέροντα. Οι ίδιες πηγές επιβεβαιώνουν ότι έχει επιτευχθεί δημοσιονομική πρόοδος, πάνω στην οποία στηρίζεται η επικοινωνιακή στροφή των τελευταίων ημερών. Ωστόσο, επισημαίνουν ότι κυβέρνηση και τρόικα ακόμη δεν έχουν «αγγίξει» τα ουσιώδη ζητήματα που αφορούν στις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

«Καταλαβαίνουν πλέον και οι ίδιοι ότι, δυναμιτίζοντας σε τέτοιο βαθμό το κλίμα, θέτουν σε κίνδυνο και τα δικά τους συμφέροντα. Αν ‘στραβώσει’ το πράγμα στην Ελλάδα, τότε δεν θα πάρουν πίσω τα χρήματα που έδωσαν. Συνεπώς, έχουν κάθε συμφέρον να διαμορφώνουν από εδώ και πέρα ένα κλίμα το οποίο σε τελική ανάλυση δεν θα θέτει υπό αμφισβήτηση την επιστροφή των χρημάτων τους», παρατηρεί ο αναπλ. καθηγητής Οικονομικών του ΑΠΘ Δημήτρης Μάρδας

«Όλη η ιστορία γίνεται για την πώληση των ΔΕΚΟ», θεωρούν γενικότερα αναλυτές οι οποίες προβλέπουν χαρακτηριστικά: «Όταν θα αρχίσει το ξεπούλημα, τότε θα σταματήσουν τα πάντα. Ως δια μαγείας». Σε κάθε περίπτωση, η δημοσιονομική πρόοδος είναι γεγονός -ενδεικτική η μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος του προϋπολογισμού λίγο πριν από τη δημιουργία πλεονάσματος, όπως και το κλείσιμο της ψαλίδας στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών- και αποτελεί τη βάση για την εν εξελίξει επικοινωνιακή στροφή γύρω από την ελληνική υπόθεση. Ωστόσο, αποτελεί κοινή πεποίθηση ότι η χώρα δεν μπορεί να ανακάμψει απλώς μέσα από μία διαδικασία διαχείρισης των περιορισμένων πόρων της οικονομίας.
 
«Αυτή η πολιτική έχει κάποια όρια. Δεν μπορείς για μια ζωή, με διάφορα τεχνάσματα, να επιβάλλεις φόρους και να ‘κόβεις’ δαπάνες. Όταν, από την άλλη πλευρά, δεν ‘αγγίζεις’ το λαθρεμπόριο καυσίμων το οποίο συνεχίζει ανενόχλητο, τις προμήθειες στην Υγεία που εκτελούνται ακόμη με υψηλές τιμές για τα ελληνικά νοσοκομεία ή τη φοροδιαφυγή όπου λείπει ένα σύστημα το οποίο θα περιορίσει αυτή τη λαίλαπα και θα εξοικονομήσει πάρα πολλά χρήματα. Την ίδια ώρα, δεν βλέπουμε να σημειώνεται μία θεσμική επανάσταση η οποία θα περιόριζε τη γραφειοκρατία και θα δημιουργούσε ένα διαφορετικό περιβάλλον για τον επιχειρηματία και τον επενδυτή», υπογραμμίζει ο κ. Μάρδας, συμπεραίνοντας πως «δεν έχουν γίνει ακόμη τα δύσκολα βήματα».
 
Στο μεταξύ, εκτιμάται ότι στην επόμενη φάση των εξελίξεων οι Βρυξέλλες θα παράσχουν στην Ελλάδα ο,τιδήποτε δεν οδηγεί σε νέο δάνειο, καθώς «δεν έχουν την παραμικρή διάθεση να δώσουν ούτε ένα ευρώ παραπάνω στην Ελλάδα». Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρείται σε γενικές γραμμές ανώδυνη για τους Ευρωπαίους εταίρους η πολυσυζητημένη χρονική επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής στην Αθήνα.

Ads