Οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση στην ευρωζώνη γίνονται όλο και πιο ανταγωνιστικές, σύμφωνα με μια νέα γερμανική έκθεση. Το μισθολογικό κόστος έχει μειωθεί, ενώ το εμπορικό ισοζύγιο βελτιώνεται. Οι επώδυνες μεταρρυθμίσεις φαίνεται να αποδίδουν καρπούς με αποτέλεσμα η ζώνη του ευρώ να είναι σε θέση να επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης το επόμενο έτος, σημειώνει.

Ads

Η έκθεση του Συνδέσμου των Γερμανικών Επιμελητηρίων Βιομηχανίας και Εμπορίου (DIHK) δίνει μια ελπίδα για τις χώρες της νότιας Ευρώπης. Όπως σημειώνει το Der Spiegel, είναι η πρώτη φορά τα τελευταία τρία χρόνια που έρχονται καλά νέα για τον ευρωπαϊκό Νότο.

Η έκθεση βασίζει την εκτίμηση της σε δύο βασικούς δείκτες:

  • Το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος έχει μειωθεί σημαντικά στην Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Ισπανία. Ιδιαίτερα στην Ελλάδα, το εργατικό κόστος μειώθηκε κατά περίπου 15% από το 2010, σύμφωνα με τη έκθεση.
  • Τα ελλείμματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών – η διαφορά μεταξύ της αξίας των εξαγωγών και των εισαγωγών αγαθών και υπηρεσιών – συρρικνώνονται. Η έκθεση αποκαλύπτει ότι η Ελλάδα μείωσε το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών κατά 54% μεταξύ 2008 και 2011. Οι εξαγωγές της χώρας έχουν ανακτήσει το επίπεδο που είχαν το 2007, παρόλο που η ελληνική οικονομία έχει συρρικνωθεί κατά 27% από τότε.

Η Ισπανία και η Πορτογαλία μείωσαν το έλλειμμα των τρεχουσών συναλλαγών τους κατά 50 και 40%, αντίστοιχα, μεταξύ των ετών 2008 και 2011. Η Ιταλία κατόρθωσε σχεδόν μα μηδενίσει το εμπορικό έλλειμμα κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, ως αποτέλεσμα της ραγδαίας αύξησης των εξαγωγών και μείωσης των εισαγωγών.

Ads

Έρχεται η ανάπτυξη;

Οι γερμανοί αναλυτές αντέδρασαν θετικά με τα νέα στοιχεία, υποστηρίζοντας ότι οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου έχουν κάνει περισσότερες μεταρρυθμίσεις από ότι γενικά τους αναγνωρίζεται. 

“Η ζώνη του ευρώ έχει κάνει σημαντική πρόοδο στις διαρθρωτικές αλλαγές”, σημειώσε ο Φόλκερ Χελμέιρ, επικεφαλής οικονομολόγος της Bremer Landesbank.

“Η διαδικασία προσαρμογής των εμπορικών ανισορροπιών στη ζώνη του ευρώ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη”, τόνισε ο Αντρέας Ρις, οικονομολόγος στην τράπεζα UniCredit.

Η έκθεση της DIHK εκτιμά ότι οι προσπάθειες που κάνουν οι χώρες της ευρωζώνης να γίνουν πιο ανταγωνιστικές θα αρχίσει να αποδίδει καρπούς το 2013.

Αναμένει επίσης ότι η ζώνη του ευρώ θα έχει ανάπτυξη της τάξης του 0,7% το 2013, σε αντίθεση με την ύφεση του 0,2% του 2012. Προβλέπει επίσης ότι η Ευρώπη θα μπορούσε ακόμη να γίνει κινητήρια δύναμη της παγκόσμιας ανάπτυξης το επόμενο έτος, γεγονός που, όπως επισημαίνει, θα βοηθήσει τις γερμανικές εξαγωγές.

Το μόνο ανησυχητικό σημείο στη γερμανική έκθεση είναι η κατάσταση του τραπεζικού τομέα στη Νότια Ευρώπη, μεταδίδει το Der Spiegel. Οι γερμανικές εξαγωγικές εταιρίες υποφέρουν από το γεγονός ότι η κρίση καθιστά σχεδόν αδύνατο για τους εισαγωγείς σε άλλες χώρες της ευρωζώνης να λάβουν τραπεζικά δάνεια. Στην Ελλάδα, ειδικότερα, οι εισαγωγείς δεν μπορούν καν να δανειστούν χρήματα αυτό το διάστημα, σημειώνει χαρακτηριστικά η έκθεση.