Ξημέρωμα της Παρασκευής εστάλη σε πολλούς ιδιοκτήτες επιχειρήσεων εστίασης η βεβαίωση οφειλής για το κομμάτι των επιστρεπτέων προκαταβολών που ήταν δάνειο. Οι επιχειρηματίες του κλάδου βρίσκονται σε αναβρασμό, καθώς η οφειλή αυτή έρχεται να προστεθεί στα ήδη συσσωρευμένα χρέη τους, τόσο από την περίοδο των lockdown, όσο και αυτά που δημιούργησε η ρήτρα αναπροσαρμογής.

Ads

Ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης αλλά και ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ Γιώργος Καββαθάς τονίζουν ότι η κυβέρνηση είχε το «ελεύθερο» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μετατρέψει την επιστρεπτέα προκαταβολή σε επιδότηση, αλλά επέλεξε να μην το κάνει. Ιδιοκτήτης καφέ-μπαρ που καλείται να πληρώσει πάνω από 12.000 ευρώ λέει στο tvxs.gr ότι οι επιχειρηματίες έβαλαν επιπλέον χρήματα για να κρατηθούν οι δουλειές ανοιχτές κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ραντεβού αποπληρωμής… στις εκλογές

«Οι κύριοι Κ. Μητσοτάκης, Χ. Σταϊκούρας και Α. Γεωργιάδης, ενώ είχαν την επιλογή, που τους έδωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση, να μετατρέψουν σε επιδότηση την επιστρεπτέα προκαταβολή, δεν το έπραξαν. Προφανώς η έκθεση Πισσαρίδη είναι σε πλήρη εξέλιξη με κεντρικό σύνθημα: “Αποτελειωστε ανασφάλιστους, αδύναμους και χρεωμένους”», γράφει στην ανακοίνωσή του μετά την βεβαίωση των οφειλών ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης.

Ads

Η συλλογικότητα στην οποία συμμετέχουν μικρές επιχειρήσεις εστίασης υποστηρίζουν πως «ενώ έχουν πληγεί υπέρμετρα ως πολίτες έναντι άλλων κι έχουν κάνει επαχθείς θυσίες με την οιονεί ανάκληση άδειας λειτουργίας των καταστημάτων τους κι έχουν στερηθεί την αξιοπρεπή διαβίωση, η κυβέρνηση κάνει πως δεν το βλέπει».

Σημειώνουν πως οι επιχειρήσεις εστίασης που απασχολούν μέχρι 49 άτομα, αποτελούν το 87% της συνολικής ιδιωτικής απασχόλησης ενώ αυτές που απασχολούν μέχρι 9 άτομα, αποτελούν το 57% της συνολικής ιδιωτικής απασχόλησης. «Στην εστίαση εργάζονται περίπου 400.000 άνθρωποι και μαζί με τα παρελκόμενα επαγγέλματα αγγίζουν το 1.000.000», διαβάζουμε στην ανακοίνωση.

Τονίζουν πως μέσα στην πανδημία πολλοί ιδιοκτήτες καφέ και μπαρ «κατέστησαν ανασφάλιστοι, επειδή έχασαν τις ρυθμίσεις τους την τελευταία διετία και η κυβέρνηση κάνει πως δεν το βλέπει, αρνούμενη να ανοίξει ένα νέο κύκλο 120 δόσεων».

Όσο για το τρέχον κύμα ακρίβειας, γράφουν ότι «στον οικονομικό ζόφο ήρθε να προστεθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής, που μετέτρεψε το ενεργειακό κόστος των μαγαζιών σε εφιάλτη, με την κυβέρνηση να μην παίρνει κανένα μέτρο για τους επαγγελματικούς χώρους».

Σε αυτό το πλαίσιο, τα μέλη του Κύκλου ζητούν:

  • άμεση μετατροπή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε επιδότηση.
  • διαγραφή όλων των κορωνοχρεών για το 2020 και το 2021.
  • ασφάλιση για όλους και επανένταξη σε 120 δόσεις.
  • κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής.

«Η κυβέρνηση που κάνει πως δεν βλέπει, ας θυμηθεί αυτό: οι άνθρωποι της Εστίασης κατέστησαν ανασφάλιστοι, αδύναμοι και υπερχρεωμένοι εξαιτίας της. Η μόνη δυνατότητα που τους δίνεται είναι  να ‘πληρώσουν’ την επιστρεπτέα και τις λοιπές υποχρεώσεις στις επόμενες εκλογές».

Χρεωμένοι χωρίς να το έχουν επιλέξει

Σε πολλές περιστάσεις ιδιοκτήτες επιχειρήσεων μπορεί να βρεθούν χρεωμένοι, επειδή μια επένδυση απέτυχε. Όμως στην περίπτωση της πανδημίας και των επακόλουθων μέτρων, οι επιχειρηματίες της εστίασης ουσιαστικά υποχρεώθηκαν να χρεωθούν.

«Η επιχείρησή μας πήρε όλες τις βοήθειες που έδωσε η Πολιτεία αλλά για να μείνουμε ανοιχτοί έπρεπε να βάλουμε από ‘την τσέπη μας’ επιπλέον 10.000 ευρώ. Το ποσό αυτό πήγε για ενοίκια που δεν κάλυψε το Κράτος και ασφαλιστικές εισφορές. Δεν συμπεριλαμβάνουμε σε αυτά προσωπικά έξοδα του καθενός από εμάς, πώς βιοπορίστηκε όλο αυτόν τον καιρό ή τυχόν δανειακές υποχρεώσεις. Επίσης για τους μήνες που δεν μπορούσαμε να εξυπηρετήσουμε ανεμβολίαστους πελάτες, δε λάβαμε καμία ενίσχυση. Για την ρήτρα αναπροσαρμογής που μας έχει γονατίσει δεν έχουμε λάβει καμία βοήθεια. Παρόλα αυτά τώρα καλούμαστε να επιστρέψουμε πάνω από 12.000 ευρώ για τις επιστρεπτέες», λέει στο tvxs.gr ιδιοκτήτης καφέ-μπαρ, μέλος του Κύκλου Επαγγελματιών Εστίασης.

Γ. Καββαθάς στο tvxs.gr: Να αναθεωρήσει η κυβέρνηση

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) Γιώργος Καββαθάς, έχοντας και καλή εικόνα όλων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ως επικεφαλής και της ΓΣΕΒΕΕ, τονίζει ότι η τωρινή συγκυρία είναι πολύ δύσκολη για τους επιχειρηματίες.

Εξηγεί ότι ακόμα και σε περιοχές που χάρη στον τουρισμό υπάρχει κινητικότητα στην αγορά, η διακύμανση των τιμών για τις πρώτες ύλες είναι τέτοια που ενδέχεται να οδηγήσει σε ζημιές στο τέλος του χρόνου. Υπενθυμίζει το γνωστό πρόβλημα που αντιμετωπίζει πλέον η αγορά, προσφορών που δίνονται με βάση τις τρέχουσες τιμές αλλά μετά από μερικούς μήνες, με την περαιτέρω άνοδο των τιμών, καθίστανται ασύμφορες. Έτσι οι επιχειρήσεις πρέπει είτε να επωμιστούν τη ζημια, είτε να ρισκάρουν την αξιοπιστία τους ζητώντας υψηλότερο αντίτιμο σε δεύτερο χρόνο.

«Η κυβέρνηση πρέπει να αναθεωρήσει την απόφαση της να ξεκινήσει η αποπληρωμή των επιστρεπτέων στο τέλος Ιουλίου. Με βάση το προσωρινό πλαίσιο για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχει τη δυνατότητα να μετατρέψει τα δάνεια σε επιχορηγήσεις. Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να φτάσουμε στο τέλος του 2022 και τότε να επανεξετάσουμε την κατάσταση της οικονομίας», δηλώνει ο κ. Καββαθάς.