Ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος, 27 μήνες μετά την ιστορική ετυμηγορία του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, βρίσκεται στη θέση του κατήγορου, καθώς παρίσταται ως υποστήριξη της κατηγορίας στη δίκη δύο αντιφασιστών, που αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα, Δευτέρα 29 Ιανουαρίου.

Ads

Το σκεπτικό της πρωτόδικης απόφασης, τον Οκτώβριο του 2021 ανέφερε, μεταξύ 12.700 και πλέον σελίδων, ότι η «Χρυσή Αυγή» υπήρξε εγκληματική οργάνωση, η οποία εκκολάφθηκε και στους κόλπους του πολιτικού σχηματισμού και μετέπειτα πολιτικού κόμματος με την επωνυμία λαϊκός σύνδεσμος Χρυσή Αυγή, με σκοπό την «διά της βίας αντιμετώπιση των αλλοδαπών, των ιδεολογικών αντιπάλων και των αντιφρονούντων».

Τώρα όμως ο αρχηγός της θα βρεθεί στη θέση του κατήγορου, απέναντι σε δύο αντιφασίστες οι οποίοι είναι κατηγορούμενοι για «συγκρότηση και ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση», στην οποία μάλιστα αποδίδονται ενέργειες με τη συμμετοχή ακόμα «εννέα αγνώστων στην ανάκριση προσώπων», για τρεις εμπρηστικές επιθέσεις σε γραφεία της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή» το 2019. Απέναντί τους θα βρεθεί ως μάρτυρας κατηγορίας ο καταδικασθείς για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και νεοναζί, Ηλίας Κασιδιάρης.

Η σύλληψή τους έγινε τον Δεκέμβριο του 2019 και σε βάρος τους ασκήθηκε ένα βαρύ κατηγορητήριο, αρχικά μόνο για δύο εμπρηστικές επιθέσεις σε γραφεία του τότε κοινοβουλευτικού κόμματος και νυν εγκληματικής οργάνωσης.

Ads

Οι εν λόγω επιθέσεις -Νοέμβριο του 2019 επί της Δηλιγιάννη στην Αθήνα και Μάιο του 2019 στο Μενίδι- όπως προκύπτει από τα έγγραφα της δικογραφίας, απασχολούσαν αποκλειστικά την Κρατική Ασφάλεια ωστόσο οι δύο συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν από την Αντιτρομοκρατική -επί υπουργίας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη- χωρίς μέχρι τότε να έχει εμπλακεί η Υπηρεσία στις υποθέσεις.

Παρά τη συνήθη πρακτική για υποθέσεις “τρομοκρατίας” κανείς τους δεν κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος, ωστόσο παρέμειναν σε ένα άτυπο καθεστώς ομηρίας επί τέσσερα χρόνια λόγω βαρύτατων περιοριστικών όρων. Κι αυτό διότι χρειάστηκε να αλλάξουν τρεις ανακρίτριες προκειμένου οι δύο αντιφασίστες να παραπεμφθούν σε δίκη.

Στα σχεδόν τέσσερα χρόνια της ανάκρισης, κανείς από τους εννέα “συμμετέχοντες” στην οργάνωση δεν έχει ταυτοποιηθεί ή συλληφθεί.

Στοιχείο ενοχής, για τον έναν εκ των δύο κατηγορουμένων είναι ένα ανώνυμο τηλεφώνημα, ενώ “συνοχή” του κατηγορητηρίου στηρίζεται στο λήμμα “ταξιαρχία”, καθώς των επιθέσεων για τις οποίες κατηγορούνται ακολούθησαν αναλήψεις ευθύνης στις οποίες ο όρος περιλαμβάνεται στην υπογραφή.

Οι επιθέσεις

Οι τρεις βασικές υποθέσεις για τις οποίες παραπέμπονται οι δύο κατηγορούμενοι είναι α) η εμπρηστική επίθεση στα γραφεία της Χ.Α. στον Ασπρόπυργο στις 11.02.2019 την ευθύνη της οποίας ανέλαβε η οργάνωση «Ταξιαρχία Petrit Zifle» (σ.σ. προστέθηκε με συμπληρωματική δίωξη τρία χρόνια μετά τη σύλληψη) β) η εμπρηστική επίθεση στα γραφεία της οργάνωσης στο Μενίδι στις 23.05.2019, την ευθύνη της οποίας ανέλαβε η οργάνωση «Ταξιαρχία Ντουρούττι» και γ) η εμπρηστική επίθεση στα τότε κεντρικά γραφεία της Χ.Α. στην Αθήνα στην οδό Θ. Δηλιγιάννη την 1η.11.2019 που είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή του δεύτερου ορόφου που στεγαζόταν μεταξύ άλλων το πολιτικό γραφείο του Νίκου Μιχαλολιάκου. Αναφορικά με την τελευταία δε, είναι αξιοσημείωτο το γεγονός πως δεν υπήρξε καν ανάληψη ευθύνης.