Μόνο η κυβερνητική πλειοψηφία υπερψήφισε τελικά το νομοσχέδιο για το «επιτελικό κράτος» Μητσοτάκη. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, προφανώς δεν πείστηκαν ότι το νομοσχέδιο αφορούσε ένα λειτουργικό κράτος και καταγγέλλοντας την υπερ – συγκέντρωση εξουσιών στο Μαξίμου, το ξήλωμα των ελεγκτικών μηχανισμών και τη ραγδαία αύξηση των μετακλητών υπαλλήλων, το καταψήφισαν. 

Ads

Στην επί της αρχής ψηφοφορία, υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε μόνο η Νέα Δημοκρατία. Στη συνέχεια καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ υπέβαλε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για σειρά διατάξεων, ακολούθησε νέα διαδικασία. 

Το αίτημα ονομαστικής είχε υποβληθεί για τα άρθρα 36 «Υπηρεσιακοί Γραμματείς Υπουργείων», 37 «Εξουσία τελικής υπογραφής Υπηρεσιακών Γραμματέων», 41 έως 44 δηλαδή το κεφάλαιο «Γενικοί και Ειδικοί Γραμματείς», τα άρθρα 82 έως 103 δηλαδή το Κεφάλαιο «Σύσταση Εθνικής Αρχής Διαφάνειας», το άρθρο 118 δηλαδή εκείνο που αναφέρεται στις καταργούμενες διατάξεις.

Τα συγκεκριμένα άρθρα έγιναν και αυτά δεκτά, κατά πλειοψηφία, όπως και τα λοιπά άρθρα του νομοσχεδίου. Κατά την ονομαστική ψηφοφορία στα συγκεκριμένα άρθρα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ψήφισαν «όχι». Συγκεκριμένα το Κίνημα Αλλαγής ψήφισε «όχι» στα άρθρα 41, 42, 43, 44, 88 και 90. Στα άλλα άρθρα που μπήκαν σε ονομαστική, το Κίνημα Αλλαγής ψήφισε «ναι».

Ads

Μετωπική Τσίπρα – Μητσοτάκη

Της ψηφοφορίας προηγήθηκε μετωπική σύγκρουση μεταξύ του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που ξεκίνησε από το «επιτελικό κράτος» για να επεκταθεί στο θέμα που έχει προκύψει με το «ξήλωμα» της Επιτροπής Ανταγωνισμού και το διορισμού του… μουσικού Παναγιώτη Κοντολέοντα στην ηγεσία της ΕΥΠ. 

«Το κράτος δεν είναι φέουδο, δεν είναι τσιφλίκι, θα δίνετε λογαριασμό για τις πράξεις σας», είπε από το βήμα της Βουλής, ο Αλέξης Τσίπρας και χαρακτήρισε «βουβό πρωθυπουργό» τον Κυριάκο Μητσοτάκη που απέφυγε να απαντήσει στις κατηγορίες για τα μη πτυχία του Παναγιώτη Κοντολέοντα. Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι είχε δημιουργήσει την «ψευδή εντύπωση» ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε διογκώσει τον αριθμό των μετακλητών, ενώ έκανε λόγο για «επαίσχυντη και φωτογραφική» τροπολογία αναφορικά με την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πλευρά του υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί «να κατηγορεί την κυβέρνηση για συγκεντρωτισμό». 

Και τώρα η μάχη για το διυπουργικό 

Η ένταση ενδεχομένως θα συνεχιστεί σήμερα καθώς ξεκινά στην Ολομέλεια η μάχη για το διυπουργικό νομοσχέδιο που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων διατάξεις για την κυβερνησιμότητα σε δήμους και περιφέρειες αλλά και την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Το σχέδιο νόμου που έχει τον χαρακτήρα του επείγοντος αναμένεται να ψηφιστεί στο σύνολό του την Πέμπτη.

Η συζήτηση στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές ολοκληρώθηκε χθες και το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε επί της αρχής από τη Νέα Δημοκρατία ενώ το καταψήφισαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ήδη οι αντιδράσεις στο νομοσχέδιο είναι σοβαρές τόσο για την κατάργηση του ασύλου, όσο και για τις μεθοδεύσεις που οδηγούν στο «ξήλωμα» της επιτροπής ανταγωνισμού κάτι που αντίκεινται τόσο στο εθνικό δίκαιο όσο και στην ευρωπαϊκή νομοθεσία. Επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ αντιδρά και για την αλλαγή του Κλεισθένη που μεταφέρει την εξουσία από το Δημοτικό Συμβούλιο στον δήμαρχο. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε ένσταση αντισυνταγματικότητας για τα άρθρα 1, 2, 3 που αφορούν την κυβερνησιμότητα των ΟΤΑ, τα άρθρα 64 για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και το άρθρο 101 που ορίζει αναδρομικά ασυμβίβαστο για την πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Βασιλική Θάνου, λόγω προηγούμενης θητείας της στο γραφείο του πρωθυπουργού. Η ένσταση αντισυνταγματικότητας απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία, παρά το γεγονός ότι η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής έκρινε ως μη σύννομη την καθαίρεση Θάνου

Ενστάσεις εκφράζει και η ελάσσων αντιπολίτευση, η οποία καταγγέλει την κυβέρνηση για τη λογική που ακολουθεί όσον αφορά τις αλλαγές στα επίμαχα άρθρα του πολυνομοσχεδίου για την κυβερνησιμότητα στην Αυτοδιοίκηση όσο και την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.

«Είναι ένα νομοσχέδιο χωρίς αρχή, μέση και τέλος, χωρίς συνεκτική και συγκεκριμένη δομή», υποστήριξε η ειδική αγορήτρια του ΚΙΝΑΛ Ευαγγελία Λιακούλη, κατηγορώντας την κυβέρνηση για «στοχευμένη επικοινωνιακή τακτική». Κατηγορηματικά αντίθετος εμφανίστηκε, εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Γιάννης Δελής στις διατάξεις που αφορούν την κυβερνησιμότητα σε δήμους και Περιφέρειες όσο και στην κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.

Η Σοφία Σακοράφα, εκφράζοντας τις θέσεις του ΜέΡΑ25, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «με τα άρθρα από 1 έως 15 του νομοσχεδίου, καταργεί τα αποτελέσματα των πρόσφατων αυτοδιοικητικών εκλογών, ακυρώνοντας την πρόσφατη εκφρασμένη βούληση των πολιτών». Όσον αφορά το πανεπιστημιακό άσυλο, η Σοφία Σακοράφα χαρακτήρισε τη ρύθμιση απαράδεκτη, τονίζοντας ότι αν οι πρυτανικές αρχές είχαν εκτελέσει τα καθήκοντα τους όπως προβλέπει και επιτάσσει ο υπάρχων νόμος, θα είχαν αποτρέψει αυτά τα ακραία φαινόμενα που έδωσαν λαβή στην κυβέρνηση για ακραίες αλλαγές.