Mε φόντο την ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού και την σταδιακή πίεση του ΕΣΥ, αρκετοί ειδικοί, φαίνεται πως επαναφέρουν πρόταση να επιστρέψει η χρήση της μάσκας ως επιβεβλημένο μέτρο.

Ads

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναφοράς της μάσκας ως ελάχιστο μέτρο αναχαίτισης της μεγάλης διασποράς του ιού.

«Δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν θα ληφθεί κανένα μέτρο, εάν δούμε ότι αυτό δεν τηρείται. Δεν θα αφήσουμε την κατάσταση ανεξέλεγκτη, διότι ξέρετε, δεν είναι μόνο το αν θα γεμίσουν ή δεν θα γεμίσουν τα νοσοκομεία και οι εντατικές. Είναι το θέμα ανθρώπινων απωλειών (…) και είναι επίσης η αναστάτωση που προέρχεται στην κοινωνική και οικονομική ζωή από τους ανθρώπους που νοσούν» είπε ο κ. Εξαδάκτυλος.

«Είναι και λίγο προφανές… Εγώ δεν καταλαβαίνω τον άνθρωπο που μπαίνει σε ένα αεροπλάνο που είναι ασφυκτικά γεμάτο και δεν φορά μάσκα τι μπορεί να σκέφτεται εκείνη την ώρα», πρόσθεσε.

Γεροτζιάφας: «H Ελλάδα δεν είναι σαν τις άλλες χώρες»

Ads

Ο καθηγητής Αιματολογίας, Γρηγόρης Γεροτζιάφας θεωρεί και ο ίδιος επιβεβλημένη την επαναφορά της μάσκας, λέγοντας πως η Ελλάδα δεν είναι σαν τις άλλες χώρες. Μιλώντας στο iEidiseis, ο κ. Γεροτζιάφας απάντησε χωρίς δεύτερη σκέψη και χωρίς «αλλά» στο ερώτημα αν επιδρά η μη χρήση μάσκας στην αύξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα και αλλού.

Η λέξη «υποχρεωτική» ετέθη ξεκάθαρα όπως όλα τα λογικά και τα …ευκόλως εννοούμενα. Ίσως οι κυβερνώντες την Ευρώπη να επιθυμούν τουριστική κίνηση και τόνωση της Οικονομίας, αλλά τα επιστημονικά δεδομένα δεν μπορούν να αλλοτριωθούν κατά τη θέλησή τους ενώ, σύμφωνα με τον καθηγητή, η Ελλάδα έπρεπε ούτως ή άλλως να διαχωρίσει τη θέση της.

«Το ερώτημα είναι αν η Ελλάδα είναι σαν τις άλλες χώρες», συνεχίζει ο καθηγητής της Σορβόννης. «Όταν το 50% της θνητότητας στην Ελλάδα έγινε μεταξύ Σεπτεμβρίου 2021 και Μαρτίου 2022 ενώ στις άλλες χώρες της ΕΕ ήταν ελάχιστη, αυτό μάς δείχνει πρόβλημα. Επίσης η θνητότητα σε ΜΕΘ στην Ελλάδα κινείται μεταξύ 40% με 50% ενώ στην ΕΕ στο 20%.

Παγώνη: «Η μάσκα σώζει ζωές»

Η πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη υπογραμμίζει ότι το ΕΣΥ πιέστηκε αυτή την εβδομάδα. «Αυτή την εβδομάδα το ΕΣΥ πιέστηκε. Τα κρεβάτια non covid αρχίσαμε να τα κάνουμε covid. Αυξάνεται σε κάθε νοσοκομείο ο αριθμός των κλινών covid. Δεν είναι τόσο απλά όσο τα νομίζουν όλοι».

Μάλιστα, η ίδια επανέλαβε πως χρειάζεται προσοχή στις διακοπές, εστιάζοντας στην προστασία που προσφέρει η μάσκα: «Να μην ξεχάσουμε τη
μάσκα. Να είναι μέσα στη βαλίτσα μας και την τσάντα μας. Σώζει ζωές».