H έκθεση της Κομισιόν σήκωσε πολλή σκόνη: Από τα- ήπια  –  πρωτοσέλιδα για «φρένο» στις 120 δόσεις και «στραπατσάρισμα» του κυβερνητικού αφηγήματος έως το νέο μπαράζ προβλέψεων περί οικονομικών… Αρμαγεδώνων και παραμονής της χώρας σε άτυπο 4ο Μνημόνιο. (Κι ας το διέψευσε για πολλοστή φορά, μέσα από την ελληνική Βουλή, ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί).

Ads

Αντίστοιχη σκόνη, καθόλου παραδόξως, δεν σήκωσε στα ίδια μέσα ενημέρωσης η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την Moody’s, τον πλέον αυστηρό από τους τρεις διεθνείς οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης. Και παρομοίως, κανένα… ρίγος συγκίνησης δεν προκάλεσε η «άνοιξη» των ελληνικών ομολόγων και η πτώση – ρεκόρ των αποδόσεών τους μέσα στον Φεβρουάριο. Παρεμπιπτόντως, πρόκειται για τα ίδια μέσα ενημέρωσης που σε κάθε, συγκυριακή ή μη, άνοδο των spreads σπεύδουν να αναγγείλουν την νέα «καταστροφή».

Ανεξαρτήτως της συγκεκριμένης – και επιβεβαιωμένα πλέον στρατευμένης – επικοινωνιακής διαχείρισης, η βουτιά στις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών τίτλων τον τελευταίο μήνα μπορεί όντως να αποτελέσει σταθμό στην περαιτέρω πορεία της ελληνικής οικονομίας. Και τούτο διότι, εάν έχει διάρκεια, θα ορίσει ντε φάκτο και την μεταμνημνονιακή πραγματικότητα – δηλαδή, θα δείξει πως η μόνη εποπτεία στην οποία υπόκειται πλέον η Ελλάδα είναι εκείνη των αγορών, όπως συμβαίνει με όλες τις οικονομίες του καπιταλιστικού κόσμου. Κι εάν οι αγορές δεν έχουν πρόβλημα με την σταδιακή χαλάρωση της λιτότητας, είτε αυτή έρχεται δια της αύξησης του κατώτατου μισθού, είτε με τις 120 δόσεις σε ταμεία και Εφορία, τότε η ελληνική κυβέρνηση αποκτά νέες δυνατότητες ουσιαστικής ανάκτησης της δημοσιονομικής κυριαρχίας.

Σε πρώτο χρόνο, η δυναμική αυτής της τάσης θα δοκιμαστεί με την έκδοση νέου δεκαετούς ομολόγου, όπως έγραφε από την περασμένη εβδομάδα το Τvxs.gr. Το πιθανότερο είναι πως η έξοδος στις αγορές με 10ετή πλέον τίτλο θα επιχειρηθεί την Τρίτη, 5 Μαρτίου, με το οικονομικό επιτελείο να βλέπει «παράθυρο επενδυτικών ευκαιριών» πριν από το Eurogroup της 11ης Μαρτίου.

Ads

Πρόκειται για την πρώτη έκδοση δεκαετούς ομολόγου από το 2009 και την αρχή της μνημονιακής εποχής – μια έκδοση που, πλην απροόπτου, θα γίνει στην πιο ευνοϊκή συγκυρία των τελευταίων ετών. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Φεβρουάριο τα ελληνικά ομόλογα είχαν την δεύτερη καλύτερη επίδοση παγκοσμίως, ενώ η απόδοσή τους έπεσε χθες στο 3,64% και στο χαμηλότερο επίπεδο όχι μόνον της περιόδου της κρίσης, αλλά από τις αρχές του 2006. Μεγάλη πτώση καταγράφεται και στην απόδοση των πενταετών ομολόγων που αγγίζει πλέον το 2,8%, ενώ είναι ενδεικτικό πως και το spread μεταξύ των δεκαετών ιταλικών και ελληνικών τίτλων έχει υποχωρήσει κάτω από την μία μονάδα.

Στην εικόνα αυτή, παράγοντες της αγοράς προσθέτουν και τα – πρώτα μετά από μακρύ διάστημα – θετικά μηνύματα που εκπέμπει και το ελληνικό χρηματιστήριο, επιδεικνύοντας παρά τα χαμηλά του επίπεδα σταθερό ανοδικό σερί. Χθες το χρηματιστήριο έκλεισε έξι συνεχόμενες εβδομάδες κερδοφορίας, γεγονός που αποτελεί ρεκόρ εξαετίας, ενώ από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα ο Γενικός Δείκτης έχει σημειώσει άνοδο της τάξης του 16,19%.

Προφανώς δεν πρόκειται για εικόνα οικονομικής «έκρηξης», και πολύ περισσότερο δεν πρόκειται για τάσεις με άμεσο αποτύπωμα στην καθημερινή οικονομική πραγματικότητα της ελληνικής κοινωνίας. Η τάση στις αγορές όμως, σε συνδυασμό με άλλου κρίσιμους δείκτες όπως εκείνος της εγχώριας επιχειρηματικής εμπιστοσύνης που τον Φεβρουάριο έπιασε επίσης ρεκόρ εξαμήνου, αποτυπώνει σύμφωνα με τους αναλυτές το πρώτο ουσιαστικό «γύρισμα σελίδας» στην μεταμνημονιακή εποχή.

Με αυτά τα δεδομένα, στο οικονομικό επιτελείο και στον ΟΔΔΗΧ κρίνουν, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, πως η επόμενη εβδομάδα αποτελεί ευνοϊκό χρόνο για την έκδοση του δεκαετούς ομολόγου, ανεξαρτήτως του τι θα γίνει στο Eurogroup της 11ης Μαρτίου ως προς την άμεση ή μη έγκριση της πρώτης δόσης (ύψους 1 δις) από τις επιστροφές των κερδών των ομολόγων.

Το κλίμα άλλωστε που εκπέμπεται από κυβερνητικές πηγές είναι πως, παρά τις ενστάσεις της έκθεσης της Κομισιόν σε συγκεκριμένα μέτρα, δεν υπάρχει κανένα μέτωπο ούτε πιθανότητα σύγκρουσης με τους θεσμούς. Αντιθέτως, θεωρείται πως μια «ψήφος εμπιστοσύνης» των αγορών μπορεί να έχει πρόσθετη θετική επίδραση στην εν εξελίξει συζήτηση με τους εταίρους για μέτρα όπως οι ρυθμίσεις οφειλών και η προστασία της πρώτης κατοικίας. Ως εκ τούτων, η εκτίμηση είναι πως από την – προσεκτική – δεκαετή έκδοση της επόμενης εβδομάδας μπορούν να αντληθούν περί τα 2 δις ευρώ και το επιτόκιο έχει ισχυρές πιθανότητες να κινηθεί ανάμεσα στο 3,8% και το 3,9%.