Ακόμα και σε επιστράτευση των διοικητικών σε ΕΜΠ και ΕΚΠΑ, ώστε να μην χαθεί το εξάμηνο προτίθεται να προχωρήσει η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες. Υπενθυμίζεται ότι η απεργία σε Καποδιστριακό και Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο έχει φτάσει στη δέκατη εβδομάδα. Σήμερα οι απεργοί διοικητικοί υπάλληλοι των Πανεπιστημίων καλούν στις 12.00 σε συλλαλητήριο στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ads

Πληροφορίες της «Καθημερινής» αναφέρουν σήμερα πως ο ίδιος ο πρωθυπουργός «φέρεται να είπε σε συνεργάτες του ότι δεν θα επιτρέψει να χαθεί το εξάμηνο των φοιτητών». Σύμφωνα με το επίμαχο δημοσίευμα ο Αντώνης Σαμαράς προκρίνει ακόμη και τη λύση της επιστράτευσης των διοικητικών υπαλλήλων.

Στο μεταξύ χθες, ο πρύτανης του Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου, Θεοδόσης Πελεγρίνης υποστήριξε ότι τα μαθήματα θα ξεκινήσουν στις 19 Νοεμβρίου αν οι διοικητικοί υπάλληλοι επιτρέψουν την είσοδο στις αίθουσες, μετά την απόφαση της Συγκλήτου για επανέναρξη μαθημάτων. Εξέφρασε πάντως τη στήριξή του στους διοικητικούς υπαλλήλους, διευκρινίζοντας πως δεν τους ζητείται να σταματήσουν την απεργία: «Και για να μην παρεξηγηθώ, είναι απολύτως δικαιολογημένοι. Εμείς, δεν ζητάμε να σταματήσουν την απεργία. Ζητάμε να επιτρέψουν την είσοδο και η αιτία που δημιουργήθηκε όλο αυτό το πρόβλημα είναι το υπουργείο και μόνο το υπουργείο».

Υπενθυμίζεται πως τόσο οι διοικητικοί υπάλληλοι του Καποδιστριακού όσο και του Μετσόβιου Πολυτεχνείου έχουν αποφασίσει νέα πενθήμερη απεργία μέχρι την Παρασκευή 15/11. Την περασμένη Παρασκευή το Πρωτοδικείο Αθηνών είχε κρίνει «παράνομη» αλλά όχι «καταχρηστική» την απεργία των διοικητικών υπαλλήλων του Καποδιστριακού και του Μετσόβειου. Η Εισαγγελία Πρωτοδικών έχει δώσει εντολή για επείγουσα προκαταρκτική εξέταση για το αδίκημα της παραβίασης δικαστικής απόφασης.

Ads

Οι απεργοί διοικητικοί υπάλληλοι των Πανεπιστημίων, καλούν στις 12.00 σε συλλαλητήριο στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στο ίδιο συλλαλητήριο συμμετέχουν οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ και δημοσιογράφοι όλων των ΜΜΕ (με στάση εργασίας 12.00 – 15.00 σε όλα τα ΜΜΕ, με εξαίρεση όσους εργάζονται για την κάλυψη του συλλαλητηρίου).

Στο μεταξύ, απειλές από τις αρχές φέρεται να έχει λάβει η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου ώστε να μην παραχωρηθεί χώρος για εκπομπή του ραδιοφωνικού προγράμματος της ΕΡΤ από τις εγκαταστάσεις του ΕΜΠ. Η Σύγκλητος, σύμφωνα με τις πληροφορίες, απειλήθηκε πως σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο θα υπάρξει εισβολή των αστυνομικών δυνάμεων.

Είχαν προηγηθεί αβάσιμες διαρροές για μεταφορά μηχανημάτων, ενώ φιλοκυβερνητική εφημερίδα φαίνεται πως ετοίμαζε πρωτοσέλιδο που θα παρουσιαζόταν το Πολυτεχνείο ως «άντρο ανομίας» με τίτλο «Εκτός Ελέγχου το Πολυτεχνείο», προλειαίνοντας το έδαφος για μια αστυνομική επιχείρηση.
 
Σύμφωνα με την «Κατάληψη της ΕΣΗΕΑ», όπου δημοσιεύτηκαν και οι αρχικές καταγγελίες, ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου μετά τις απειλές ανέφερε πως δεν πρόκειται να υπάρξει ραδιοφωνική εκπομπή από το χώρο του Πολυτεχνείου και πως δεν πρόκειται να αναλάβει την ευθύνη ενός τέτοιου εγχειρήματος. Πληροφορίες αναφέρουν επίσης πως τη Τρίτη το βράδυ οι φύλακες του Πολυτεχνείου δέχθηκαν επίσκεψη αστυνομικών με πολιτικά οι οποίοι τους ανέφεραν πως «υπάρχουν πληροφορίες ότι φορτηγά με μηχανήματα ετοιμάζονται ή έχουν μπει ήδη στο πολυτεχνείο». Ανακοίνωση σχετικά με το θέμα εξέδωσε η ΠΟΣΠΕΡΤ.