Η νέα κυβέρνηση συνασπισμού της Αυστρίας χαλαρώνει το νομικό πλαίσιο για την απασχόληση ώστε οι εργαζόμενοι να απασχολούνται έως και για 12 ώρες την ημέρα, μέχρι και 60 ώρες την εβδομάδα.

Ads

Η αυστριακή κυβέρνηση μάλιστα απηύθυνε πρόσκληση για επικείμενη σύγκλιση των υπουργών Απασχόλησης της Ε.Ε. στη Βιέννη. Η ελληνίδα υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου απάντησε στην ομόλογό της υπουργό Μπεάτε Χάρτινγκερ Κλάιν:

«Αγαπητή υπουργέ,

Με μεγάλη χαρά αποδέχομαι την πρόσκλησή σας για την ανεπίσημη συνάντηση των υπουργών Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής στη Βιέννη.

Ads

Σε μια εποχή προκλήσεων για το μέλλον της Ευρώπης και της εργασίας, πιστεύω ακράδαντα ότι μπροστά μας βρίσκεται μια ιστορική ευκαιρία προκειμένου να διατηρήσουμε και να επαναβεβαιώσουμε τη δέσμευσή μας στις θεμελιώδεις αρχές του ευρωπαϊκού ιδεώδους, ειδικά στο θέμα των εργασιακών δικαιωμάτων.

Οι ευρωπαϊκές κοινωνίες μπορούν να αναπτυχθούν στη βάση συγκεκριμένων αξιών που μοιραζόμαστε κι αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο.

Θεμελιώδη δικαιώματα όπως το οκτάωρο, οι συλλογικές συμβάσεις, η κοινωνική ασφάλιση και η αλληλεγγύη είναι τα θεμέλια πάνω στα οποία οφείλουμε να χτίσουμε το κοινό μας μέλλον.

Η ελληνική κυβέρνηση είναι με όλη της την καρδιά προσηλωμένη στο να στηρίζει και να επεκτείνει αυτά τα δικαιώματα.


Μετά τιμής,

Έφη Αχτσιόγλου»

Μήνυμα στο Facebook 

Επίσης σε μήνυμα στον προσωπικό λογαριασμό της στο facebook, με αφορμή την παράταση της εργασιακής ημέρας έως 12 ώρες στην Αυστρία, η Έφη Αχτσιόγλου έγραψε: 

«Ψηφίστηκε την Πέμπτη από το αυστριακό Κοινοβούλιο ο νόμος με τον οποίο θεσπίζεται η παράταση της εργασιακής ημέρας έως τις 12 ώρες.

Την ίδια ώρα, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Αυστρίας, Beate Hartinger-Klein, με αφορμή την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την Αυστρία για το επόμενο εξάμηνο, προσκάλεσε όλους τους υπουργούς Εργασίας της ΕΕ να συζητήσουμε για το μέλλον της εργασίας.

Αποδεχόμενη με ευγένεια την πρόσκληση, της απάντησα ότι τα θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα, όπως το οκτάωρο, είναι στηρίγματα που δεν μπορούν να τίθενται υπό αμφισβήτηση, αλλά που μόνο πάνω σε αυτά μπορούμε να χτίσουμε το κοινό μας μέλλον».