Αύξηση του παιδικού άγχους, της βίας στο σχολείο αλλά και της κοινωνικοποίησης μέσω διαδικτύου παρατηρείται την τελευταία τριετία, η οποία έχει συνοδευτεί από την οικονομική κρίση. Σύμφωνα με έρευνα της Pulse RC με την επιστημονική συνεργασία του ΕΚΚΕ, στοιχεία της οποίας παρουσιάζει η «Ελευθεροτυπία», η οικονομική κρίση, έχει εκτός των άλλων επηρεάσει τις παροχές των γονιών προς τα παιδιά. Την ίδια ώρα, τέσσερα στα πέντε παιδιά βιώνουν καταστάσεις άγχους, οι οποίες συνδέονται κυρίως με τις επιδόσεις στο σχολείο. Σε έτερη έρευνα που φιλοξενεί η εφημερίδα και αφορά στις δυο μεγάλες πόλεις της Κρήτης, Χανιά και Ηράκλειο, το κόστος ζωής περιγράφεται δυσβάσταχτο ενώ οι δυνατότητες εύρεσης εργασίας και επιχειρηματικής δραστηριότητας είναι μηδαμινές.

Ads

Δυσβάσταχτο το κόστος ζωής στην Κρήτη

Η δυσαρέσκειά των κατοίκων σε Ηράκλειο και Χανιά Κρήτης για το κόστος ζωής αλλά και τις δυνατότητες εύρεσης εργασίας και επιχειρηματικής δραστηριότητας, καταγράφει έρευνα του Πολυτεχνείου Κρήτης που διενεργήθηκε υπό την εποπτεία του καθηγητή Κων. Ζοπουνίδη, διευθυντή του Εργαστηρίου Συστημάτων Χρηματοοικονομικής Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης, του επ. καθηγητή Ε. Γρηγορούδη και του διδάκτορα στην Ανάλυση Δεδομένων Γιώργου. Ι. Ματαλλιωτάκη.

Στην πόλη του Ηρακλείου ποσοστό της τάξεως του 71,3% δηλώνει ότι είναι δυσαρεστημένο ή μάλλον δυσαρεστημένο από το κόστος ζωής, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τα Χανιά είναι 71,5%. Σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες απασχόλησης και εύρεσης εργασίας, εκφράζουν έντονη δυσαρέσκεια σε ποσοστό 70,4% και 66,6% αντίστοιχα. Αναφορικά με την επιχειρηματική δραστηριότητα, το 67,8% των Ηρακλειωτών δηλώνουν δυσαρεστημένοι ή μάλλον δυσαρεστημένοι, ενώ οι κάτοικοι των Χανίων εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους σε ποσοστό της τάξεως του 74%.

Ads

Όσον αφορά το επίπεδο ποιότητας ζωής στην πόλη τους τα τελευταία δύο έτη, καθώς σε ποσοστό 30,6% οι κάτοικοι του Ηρακλείου δηλώνουν ότι αυτό έχει βελτιωθεί ή ότι μάλλον έχει βελτιωθεί, 29,6% ότι έχει παραμείνει ίδιο, 15,3% ότι μάλλον έχει επιδεινωθεί και 24,6% δήλωσαν ότι έχει επιδεινωθεί. Αντίστοιχα για τα Χανιά 8,3 και 12,8% οι πολίτες δήλωσαν ότι έχει βελτιωθεί ή μάλλον έχει βελτιωθεί.

Για την τοπική αυτοδιοίκηση (δημοτικά έργα, δράσεις και πρωτοβουλίες της δημοτικής αρχής) οι κάτοικοι του Ηρακλείου δήλωσαν σε ποσοστό 39,8% ικανοποιημένοι, 27,6% ούτε ικανοποιημένοι ούτε δυσαρεστημένοι, ενώ δυσαρεστημένοι ή μάλλον δυσαρεστημένοι δήλωσαν 32,6%.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε κατά την περίοδο 10-12 Μαΐου του 2011. Το δείγμα ήταν τυχαίο και αντιπροσωπευτικό του σχετικού πληθυσμού. Περιελάμβανε 552 νοικοκυριά της πόλης του Ηρακλείου Κρήτης και 437 της πόλης των Χανίων.

Αύξηση του παιδικού άγχους φέρνει η οικονομική κρίση

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με έρευνα της Pulse RC που διενεργήθηκε σε επιστημονική συνεργασία με το ΕΚΚΕ, η οικονομική κρίση, έχει εκτός των άλλων επηρεάσει τις παροχές των γονιών προς τα παιδιά, καθώς αρκετοί από αυτούς δηλώνουν ότι αναγκάστηκαν να περικόψουν κάποιες από αυτές.

Οικογενειακή οικονομική κατάσταση

Μέσα στην τελευταία τριετία αυξήθηκαν κατά 80% όσοι δήλωναν ότι η οικονομική τους κατάσταση είναι δύσκολη έως πολύ δύσκολη, ενώ υπάρχει υποδιπλασιασμός (από 29% σε 14%) σε όσους δηλώνουν ότι η οικονομική τους κατάσταση είναι άνετη ή και πολύ άνετη.

Την ίδια ώρα, η έρευνα δείχνει ότι το 44% των γονέων αφιερώνουν από μία έως δυο ώρες αποκλειστικά στο παιδί τους, είτε για έξοδο, είτε για να το βοηθήσουν στο διάβασμα. Τρεις έως τέσσερις ώρες αφιερώνει το 24% ενώ από πέντε ώρες και πάνω το 10%. Το 7% δεν αφιερώνει σχεδόν καθόλου χρόνο αποκλειστικά στα παιδιά του.

Αύξηση του διαδικτυακού χρόνου των παιδιών

Υπερδιπλάσια είναι σύμφωνα με την έρευνα, η ενασχόληση των παιδιών όλων των ηλικιών, με το διαδίκτυο σε σχέση με το 2008. Εφτά στα δέκα παιδιά έχουν ηλεκτρονικές φιλίες. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό έχει επακόλουθα, καθώς κάνει τα παιδιά ευάλωτα σε απειλές και χρήση βίας μέσω του υπολογιστή ή του κινητού, με τους γονείς να αντιλαμβάνονται τις περισσότερο ορατές από αυτές, ενώ δυσκολεύονται να γνωρίσουν τις λανθάνουσες ή περισσότερο προσωπικές μορφές βίας. Το σχολείο είναι ο κύριος τόπος εμπειριών βίας αυξητικά, με ποσοστό 58%. Ένα στα πέντε παιδιά έχει ζητήσει να αλλάξει σχολείο κυρίως για διαμάχες με συμμαθητές και εκπαιδευτικούς (55%).

Παράλληλα, το άγχος των παιδιών κυμαίνεται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα. Τα τέσσερα στα πέντε παιδιά βιώνουν καταστάσεις άγχους, για τα μαθήματα, τις επιδόσεις τους, το σχολείο, τις εξετάσεις, το διάβασμα, το φόρτο εργασίας.

Σύμφωνα με τη διευθύντρια ερευνών του ΕΚΚΕ, Ιωάννα Τσίγκανου, η έρευνα κατέδειξε «φτωχοποίηση των νοικοκυριών, αυξημένη ερημοποίηση γονεϊκών σχέσεων, έκθεση των παιδιών σε αθέατες όψεις βίας, εμμονή των γονέων με τον προσοντισμό και την εκπαίδευση των παιδιών, έξαρση του σχολικού ανταγωνισμού με σημαντικές επιπτώσεις στην ψυχολογική υγεία των παιδιών, έξαρση των διακρίσεων». Τονίζει πάντως ότι οι περισσότεροι Έλληνες γονείς δηλώνουν ικανοποιημένοι από τις επιδόσεις των παιδιών τους και από τις σχέσεις που διατηρούν μαζί τους.

Τα παραπάνω αποτελούν μέρος της έρευνας με θέμα «Παιδική και Νεανική Βία μέσα από τα Μάτια των Γονέων ΙΙ», η οποία παρουσιάζεται αύριο, στις 19.00, στο Αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου. Διενεργήθηκε με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων κατά το χρονικό διάστημα 18/5 έως 6/6/2011, στην Αττική, με αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.006 γονέων με παιδιά ηλικίας 10-17 ετών μέσα από 12.319 επικοινωνίες τυχαίας δειγματοληψίας, και στην περιφέρεια με δείγμα 400 ατόμων. Πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία Pulse RC, με την επιστημονική συνεργασία του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ).

Την έρευνα θα παρουσιάσει ο Γιώργος Αράπογλου, γενικός διευθυντής της Pulse RC, και τα ευρήματα θα σχολιάσουν οι: Γιάννης Πανούσης, καθηγητής Εγκληματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεώργιος Μόσχος, βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού, νομικός-εγκληματολόγος, Ιωάννα Τσίγκανου, διευθύντρια ερευνών του ΕΚΚΕ – αναπληρώτρια διευθύντρια Ινστιτούτου Πολιτικής Κοινωνιολογίας.