Εκδικάζεται την Πέμπτη η νέα αγωγή που κατέθεσαν εις βάρος του δημοσιογράφου Νίκου Μπογιόπουλου τα μέλη της Ενωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ), κατηγορώντας τον για συκοφαντική δυσφήμηση και ζητώντας 70.000 ευρώ για ηθική βλάβη.

Ads

Ο λόγος είναι και πάλι οι δημόσιες τοποθετήσεις του δημοσιογράφου για τις γιορτές μίσους που οργανώνει η Ενωση στον Γράμμο και στο Βίτσι, με αναφορές σε «κομμουνιστοσυμμορίτες» και με βάση στοιχεία από δημόσιες αναρτήσεις και τοποθετήσεις στελεχών της Ενωσης.

Είναι η δεύτερη φορά που η Ένωση στρέφεται κατά του δημοσιογράφου, για τον ίδιο λόγο, παρά το γεγονός ότι το δικαστήριο απέρριψε πριν από έναν χρόνο ανάλογη αγωγή, πάλι από την ΕΑΑΣ εναντίον του Νίκου Μπογιόπουλου, για όσα είχε γράψει για τους εορτασμούς του 2020, το ύφος των οποίων τότε προκάλεσε και την ακύρωση της επίσημης κυβερνητικής εκπροσώπησης από τον υφυπουργό Αμυνας, Αλκιβιάδη Στεφανή.

Αυτή τη φορά η αγωγή αφορά όσα είπε από ραδιοφώνου ο Μπογιόπουλος, απαντώντας στην προηγούμενη αγωγή, και οι απόστρατοι επέλεξαν, πάλι, τον προσφιλή τους τρόπο για να τον αντιμετωπίσουν, φτάνοντας μάλιστα να ζητούν και τη φυλάκισή του για έξι μήνες «ως μέσον εκτελέσεως της απόφασης που θα εκδοθεί».

Ads

Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι η Ενωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού είναι ΝΠΔΔ και εποπτεύεται από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας μέσω του ΓΕΣ, με βάση δύο αναγκαστικούς νόμους σκοτεινών περιόδων της ελληνικής ιστορίας, του 1938 (δικτατορία Μεταξά) και του 1972 (δικτατορία συνταγματαρχών).

Γι’ αυτόν τον λόγο, το ΚΚΕ με ερώτησή του στη Βουλή έχει ζητήσει από τον υπουργό Αμυνας να σταματήσει τη δίωξη σε βάρος του δημοσιογράφου.

Όπως θυμίζει η «Εφημερίδα των Συντακτών», είχε αποκαλύψει ήδη από το 2014 σε εκτενές ρεπορτάζ του Δημήτρη Ψαρρά τις  σχέσεις της Ενωσης Αποστράτων Αξιωματικών με την Ακροδεξιά και συγκεκριμένα με τη ναζιστική Χρυσή Αυγή.

Σε συνάντηση που είχε πραγματοποιηθεί στις 31/10/14 στα γραφεία της Χρυσής Αυγής διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων και εκτέθηκαν οι θέσεις τής μετέπειτα χαρακτηρισμένης ως εγκληματικής οργάνωσης «για τα θέματα της Αμυνας αλλά και ειδικότερα των αποστράτων», όπως αναφερόταν σε σχετική ανακοίνωση της ΕΑΑΣ, ενώ παρόντες ήταν και οι τότε ευρωβουλευτές της Χ.Α. και απόστρατοι αντιστράτηγοι Γ. Επιτήδειος και Ε. Συναδινός.

Μάλιστα, στην εφημερίδα είχε αναδημοσιευτεί και φωτογραφία από τη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών, στην οποία κυριαρχεί το τεράστιο πορτρέτο του καταδικασμένου πλέον αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης Νίκου Μιχαλολιάκου.

Την ίδια χρονιά, το 2014, ο εκπρόσωπος της ΕΑΑΣ  στην ομιλία του, στην τότε εκδήλωση στον Γράμμο, έλεγε ότι «το 1946-49, στην Ελλάδα, δεν είχαμε εμφύλιο πόλεμο, αλλά “συμμοριτοπόλεμο”».