Στην έκδοση «το συντομότερο δυνατό» και των 8 Τούρκων αξιωματικών που κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016, επιμένει η Άγκυρα.
Χαρακτηρίζει, μέσω του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, την προσωρινή παροχή ασύλου στον έναν από τους οκτώ «εξαιρετικά λανθασμένη απόφαση» και υπογραμμίζει ότι υπάρχουν ήδη «σοβαρά προβλήματα στο Αιγαίο» που πρέπει να επιλυθούν μέσω του διαλόγου.
«Πρόκειται για μία εξαιρετικά λανθασμένη απόφαση σχετικά με το θέμα της Ελλάδας. Ήταν μία απόφαση για τη στήριξη των πραξικοπηματιών και αυτή κρίθηκε από το Εφετείο. Περιμένουμε σύντομα τους οκτώ πραξικοπηματίες. Όσοι συμμετέχουν σε πραξικόπημα και διαφεύγουν σε άλλες χώρα θα πρέπει να επιστρέφονται. Η Τουρκία και η Ελλάδα είναι γειτονικές χώρες. Με την Ελλάδα υπάρχουν σοβαρά προβλήματα, όπως αυτά που συμβαίνουν στο Αιγαίο. Θεωρούμε σημαντική την επίλυση αυτών των προβλημάτων μέσω του διαλόγου», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη συνεδρίαση του τουρκικού υπουργικού συμβουλίου στην Άγκυρα.
Δεκτό το αίτημα για την αναστολή ασύλου του συγκυβερνήτη
Στο μεταξύ, το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών έκανε δεκτό το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για αναστολή της χορήγησης ασύλου στον συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου με το οποίο κατέφυγαν στην Ελλάδα οι οκτώ. Ο Τούρκος αξιωματικός συνελήφθη στην υπηρεσία Ασύλου όπου βρισκόταν προκειμένου να παραλάβει το δελτίο αιτούντος άσυλο.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης για αναστολή της χορήγησης ασύλου, το αίτημα της κυβέρνησης έγινε προσωρινά δεκτό για λόγους δημοσίου συμφέροντος, καθώς και για το συμφέρον του ίδιου του Τούρκου αξιωματικού. Η αίτηση ακύρωσης θα συζητηθεί στις 15 Φεβρουαρίου.
Υπενθυμίζεται ότι στις 30 Δεκεμβρίου 2017 η 3η Ανεξάρτητη Δευτεροβάθμια Επιτροπή Ασύλου είχε εκδώσει απόφαση με την οποία παρέχεται άσυλο στον Τούρκο στρατιωτικό. Η επιτροπή έκρινε ότι σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, τις διεθνείς συμβάσεις, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και άλλους διεθνείς οργανισμούς, η κατάσταση στην Άγκυρα είναι απαράδεκτη στο επίπεδο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου.
Παράλληλα, η απόφαση της Επιτροπής ανέφερε ότι ο Τούρκος συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου δεν αποδεικνύεται από κανένα στοιχείο ότι είχε συμμετοχή στο πραξικόπημα, αλλά αντίθετα η Τουρκία τον εκζητεί για «πολιτικά εγκλήματα» και για τους λόγους αυτούς δεν μπορεί να εκδοθεί στη γείτονα χώρα, πολύ περισσότερο μάλιστα καθώς δεν θα «έχει μια δίκαιη δίκη».
Σημειώνεται ότι ο Άρειος Πάγος έχει ταχθεί κατά της έκδοσης τους στη γείτονα για λόγους μη διασφάλισης δίκαιης δίκης και τήρησης των στοιχειωδών διαδικασιών προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >