Πίσω από την επιτηδευμένα ηγετική, προσεκτικά προστατευτική και συγχρόνως τονισμένα καθησυχαστική εικόνα του πρωθυπουργού, ο οποίος βρήκε ευκαιρία και δίνει κάθε δεύτερη μέρα περίπου διαγγέλματα απευθυνόμενος στο λαό του σε πρώτο ενικό, με εκφράσεις του τύπου: «δεν θα ανεχθώ», «τα μέτρα που πήρα», «αποφάσισα» κλπ, κρύβεται η πραγματικότητα μιας χώρας σε πρωτόγνωρη κρίση και υπό πρωτοφανή απειλή, που κυβερνάται με μοναδική έγνοια και μόνη φροντίδα την επικοινωνιακή διαχείριση της πανδημίας και την παραπλάνηση των πολιτών.

Ads

Με το ενδιαφέρον της κυβέρνησης να επικεντρώνεται κατά τρόπο οφθαλμοφανή στη δημοφιλία της και κυρίως, στη δημοτικότητα του πρωθυπουργού.

Καθώς η εικονική πραγματικότητα που παρουσιάζεται στους τηλεοπτικούς δέκτες των τρομοκρατημένων πολιτών από τους… κυβερνητικούς εκπροσώπους, είτε της κυβέρνησης της ΝΔ είτε και των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ, ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα που συμβαίνει έξω από τα σπίτια μας, όσο εμείς είμαστε κλεισμένοι σε αυτά.

Με δυο λόγια, τώρα που μόνο παράθυρο στον κόσμο, η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού, έχει την απόλυτα ελεγχόμενη από την κυβέρνηση τηλεόραση, είναι η ευκαιρία «το παραμύθι να πάει σύννεφο»…

Ads

Την ώρα λοιπόν που ο συμπαθέστατος καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας ανακοινώνει, στην προκαθορισμένη ώρα ενημέρωσης για τον κορωνοϊό, μια μικρή καθημερινή αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων, σε απόλυτη αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στην Ιταλία, την Ισπανία, τη Γερμανία κλπ Ευρωπαϊκές χώρες, που τα κρούσματα αυξάνονται κατακόρυφα καθημερινά, την ώρα δηλαδή που η Ελλάδα παρουσιάζεται σαν να έχει ελέγξει απολύτως την εξάπλωση του ιού, ως αποτέλεσμα των άμεσων μέτρων που προσωπικά «αποφάσισε» ο πρωθυπουργός, αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα εκεί έξω, δεν έχει καμία σχέση με αυτό που τεχνηέντως προβάλλεται.

Και αυτό γιατί οι καθημερινές ανακοινώσεις του καθηγητή αφορούν σε εξακριβωμένα κρούσματα και όχι στον πραγματικό αριθμό τους, που, κατά δήλωση του ίδιου, μπορεί να είναι έως και δεκαπλάσια σε σχέση με τα εξακριβωμένα.

Και ο ίδιος ο Σωτήρης Τσιόδρας, ως ευπρεπής επιστήμονας, είναι ειλικρινής σε αυτό. Η κυβερνητική προπαγάνδα είναι που εμφανίζει τα εξακριβωμένα κρούσματα σαν συνολικά, για να εξυπηρετήσει προφανείς μικροκομματικές σκοπιμότητες.

Γιατί άλλο είναι 480 συνολικά κρούσματα σε μια χώρα 10 εκατομμυρίων κατοίκων και εντελώς άλλο 5.000 ή και 10.000!

Αυτό συμβαίνει γιατί το πλήθος των εξακριβωμένων κρουσμάτων, εξαρτάται απολύτως από το πλήθος και τη συχνότητα των δειγματοληψιών και των διαγνωστικών τεστ.

Η κυβέρνηση επινόησε λοιπόν τη μέθοδο να εμφανίζει την εξάπλωση της νόσου υπό έλεγχο και τις δικές της επεμβάσεις σωτήριες. Αφού όσο μειώνονται τα διαγνωστικά τεστ, τόσο μειώνεται και ο αριθμός των εξακριβωμένων κρουσμάτων.

Δίνεται έτσι μια παραπλανητική εικόνα για την πραγματικότητα της δραματικής εξάπλωσης του ιού, που ακολουθεί και στην Ελλάδα τους ρυθμούς που ακολουθεί στις περισσότερες χώρες του κόσμου όπου ελήφθησαν εγκαίρως μέτρα.

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της εξαπάτησης, πρόσφατος νεκρός από τον κορωνοϊό στη Δυτική Μακεδονία, δεν είχε καν προλάβει να καταγραφεί και να ανακοινωθεί σαν εξακριβωμένο κρούσμα, καθώς το αποτέλεσμα του διαγνωστικού τεστ που του έγινε πολύ καθυστερημένα, βγήκε κατόπιν εορτής, όταν πια ο ασθενής είχε ήδη χάσει τη μάχη της ζωής.

Με ό,τι αυτό σημαίνει όχι μόνο σε παραπλανητική εντύπωση, που είναι το λιγότερο, αλλά κυρίως, στον κίνδυνο να έχει μεταδώσει τον ιό σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων του περιβάλλοντός του κατ’ αρχήν, αλλά και νοσηλευτών και γιατρών και άλλων ασθενών, όσο ήταν φορέας και άδηλο κρούσμα, καθώς και όσο νοσηλεύονταν, χωρίς να έχει διαγνωσθεί.

Με δεδομένη τη μεγάλη αύξηση θανάτων το τελευταίο 24ωρο, από 1 ημερησίως μέχρι προχτές, χτες φτάσαμε τους 4 και με δεδομένη τη συστηματική υποκαταγραφή των κρουσμάτων, σε λίγο καιρό ο αριθμός των θανάτων θα πλησιάζει τον αριθμό των (διαγνωσθέντων) κρουσμάτων. Αυξάνοντας πλασματικά τη θνησιμότητα σε πρωτοφανή, για τον ιό, επίπεδα…

Κι αυτό ακόμη βέβαια θα μπορούσαμε να το αποφύγουμε, αν η κυβέρνηση έβρισκε τρόπο να… υποκαταγράψει και τους θανάτους!

Είναι γεγονός ότι οι δυνατότητες του συστήματος υγείας της χώρας δεν επιτρέπουν την συστηματική παρακολούθηση της εξάπλωσης του ιού. Ένα σύστημα υγείας που εδώ και μια δεκαετία έπεσε θύμα της λιτότητας που μας επέβαλαν οι νεοφιλελεύθερων αντιλήψεων δανειστές, οι οποίοι «έβλεπαν» την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση να περνά μέσα από την κατάργηση του κοινωνικού της κράτους, αλλά και ένα σύστημα υγείας που μέχρι πριν λίγες μέρες βρίσκονταν υπό διωγμό από την ίδια κυβέρνηση που σήμερα υποκριτικά το… λιβανίζει, καθώς οι επενδύσεις σε αυτό θεωρούνταν ζημιά για τον προϋπολογισμό και εμπόδιο για την ανάπτυξη της κερδοσκοπίας και των ιδιωτικών επενδύσεων που σύμφωνα με το κυβερνητικό πρόγραμμα επιδιώκουν, λογικό είναι να μην μπορεί να εξυπηρετήσει μια πανδημία αυτής της έκτασης, διεξάγοντας μεγάλο αριθμό διαγνωστικών τεστ και νοσηλεύοντας με ασφάλεια μεγάλο αριθμό νοσούντων.

Υποστελέχωση και ανεπαρκείς δομές και υποδομές, ως αποτέλεσμα μιας συνειδητής πολιτικής συρρίκνωσης και αποδόμησης του δημόσιου συστήματος υγείας από πλευράς μνημονίων εδώ και 10 χρόνια, αλλά και από πλευράς της σημερινής κυβέρνησης και του σημερινού πρωθυπουργού, (ο οποίος, για να μην ξεχνιόμαστε, ως υπουργός διοικητικής μεταρρύθμισης στην κυβέρνηση Σαμαρά χαρακτήριζε «άχρηστο» το προσωπικό των δημόσιων οργανισμών, νοσοκομείων, πανεπιστημίων κλπ και το έθετε σε διαθεσιμότητα με σκοπό την απόλυσή του), αποτελούν εμπόδιο στην αύξηση των διαγνωστικών τεστ, αλλά και στη νοσηλεία όσων στ’ αλήθεια το έχουν ανάγκη.

Την ανάγκη λοιπόν αυτήν ποιούμενη φιλοτιμία η κυβέρνηση, παρουσιάζει, εν γνώσει της, πλασματικά στοιχεία για την εξάπλωση του ιού, δίνοντας μια επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία εικόνα απατηλής αισιοδοξίας, που εξυπηρετεί αποκλειστικά μικροκομματικές της σκοπιμότητες.

Όπως ακριβώς στη μεγάλη καταστροφή στο Μάτι αδιαφόρησαν για την εθνική συμφορά και το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν να κατακεραυνώσουν την τότε κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ως αποκλειστικά ένοχη. Και ύστερα, όταν έγιναν κυβέρνηση, σε διεθνές ακροατήριο ο Μητσοτάκης παρουσίαζε, χωρίς αιδώ, την καταστροφή στο Μάτι σαν αποτέλεσμα της… κλιματικής κρίσης.

Όπως ακριβώς τότε που η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως αντιπολίτευση, κινούμενοι από λόγους μικροκομματικής εκμετάλλευσης και ψηφοθηρικών σκοπιμοτήτων και πάλι, αδιαφορούσαν για το εθνικό συμφέρον και κατηγορούσαν τον τότε πρωθυπουργό σαν προδότη για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Γεμίζοντας τις πλατείες με Μακεδονομάχους με περικεφαλαίες. Κι ύστερα, όταν έγιναν κυβέρνηση ξέχασαν και το «προδοτικόν» και το «αντεθνικόν» της υπόθεσης, εφαρμόζοντας τη Συμφωνία στο ακέραιο, σαν να μη συμβαίνει τίποτε…

Ακριβώς έτσι και σήμερα, αδιαφορώντας για τους πραγματικούς κινδύνους από την πολιτική της «υποκαταγραφής» των κρουσμάτων του κορωνοϊού, ενδιαφέρονται μόνο για την προπαγάνδα και την εικόνα τους, εξαπολύοντας μια επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία επικοινωνιακή εκστρατεία απόκρυψης της αλήθειας για την εξάπλωση του ιού.

Παραπλανώντας σκόπιμα τους πολίτες, ότι δήθεν οι αποφασιστικές παρεμβάσεις του πρωθυπουργού προσωπικά, έσωσαν τη χώρα από τη μεγάλη εξάπλωση του ιού.

Και κομπάζοντας ο ίδιος ο πρωθυπουργός, κατά τρόπο αήθη, συγκρίνοντας έωλα και άκαιρα την Ελλάδα με την Ιταλία, όπου σύμφωνα με τη δική του δήλωση, «δεν φτάνουν τα φέρετρα να θάψουν τους νεκρούς».

Η κυβέρνηση παραπλανά συνειδητά για την εξάπλωση του ιού, χρησιμοποιώντας μια ανακριβή και επιστημονικά άστοχη επιχειρηματολογία, ότι δήθεν οι επιπλέον έλεγχοι δεν θα προσέφεραν τίποτε στην υπόθεση της καταπολέμησης της εξάπλωσης του ιού.

Αποκρύπτοντας ότι ο δραστικός έλεγχος και περιορισμός της εξάπλωσης σε χώρες με ισχυρό, επαρκώς στελεχωμένο και εξοπλισμένο σύστημα υγείας, όπως η Νότια Κορέα και η Σιγκαπούρη, επιτεύχθηκε ακριβώς επειδή είχαν τη δυνατότητα μεγάλου αριθμού διαγνωστικών τεστ.

Όπως άλλωστε και ο ίδιος ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτείνει, προκειμένου η εξάπλωση να ελεγχθεί μέσω του έγκαιρου και αποτελεσματικού περιορισμού όσων νοσούν.

Γιατί η ύπαρξη λανθανόντων κρουσμάτων που δεν έχουν διαγνωστεί αυξάνει επικίνδυνα τη μετάδοση του ιού κατ’ αρχήν στους οικείους τους, με την προϋπόθεση βέβαια ότι αυτοί μένουν στο σπίτι, στους συναδέλφους τους και στο εργασιακό τους περιβάλλον, αν αυτοί εργάζονται, αλλά κυρίως αυξάνει τη μετάδοση στους ασθενείς, το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, όταν αυτοί χρειαστεί να νοσηλευτούν χωρίς να έχουν διαγνωστεί.

Έτσι εξηγείται και η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων στα νοσοκομεία…

Κι εδώ, στη… μακρινή Ελλάδα μας παραμυθιάζουν με παιδαριώδη και αντιεπιστημονικά επιχειρήματα ότι, αν κάποιος διαγνωστεί, λέει, αρνητικός σήμερα στο τεστ, μπορεί αύριο να νοσήσει και άρα είναι άσκοποι οι πολλοί και συχνοί έλεγχοι.

Αποκρύπτοντας την αλήθεια, ότι στην αντίθετη περίπτωση, που κάποιος δηλαδή διαγνωστεί θετικός στο τεστ, από εκείνη τη στιγμή και μετά σταματά να μεταδίδει τον ιό…

Έτσι, με τούτα και με τα άλλα, η Ελλάδα κατατάσσεται σήμερα δεύτερη στον κόσμο στην «υποκαταγραφή» της εξάπλωσης του ιού, αμέσως μετά τις ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ, που μέχρι πρότινος διακήρυττε ότι το διαγνωστικό τεστ είναι απάτη…

Μα θα μου πείτε, αφού το σύστημα υγείας δεν αντέχει τι να κάνουν; Γιατί να πουν την αλήθεια, που μόνο πανικό μπορεί να σκορπίσει;

Δεν είναι όμως έτσι.

Ο ΠΟΥ και η διεθνής, αλλά και η ελληνική επιστημονική κοινότητα επιμένουν στην καταγραφή όσο το δυνατόν περισσότερων κρουσμάτων, υποστηρίζοντας ότι είναι ο μόνος τρόπος για τον αποτελεσματικό περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.  Άρα η αύξηση των διαγνωστικών ελέγχων είναι μια προσπάθεια που πρέπει να γίνει από τα κράτη, εξαντλώντας τα όρια των συστημάτων υγείας τους. Γιατί έχει σημασία οι πολίτες να βρίσκονται στη μέγιστη δυνατή ετοιμότητα και επαγρύπνηση και όχι σε κατάσταση εγκληματικού εφησυχασμού, εξ αιτίας της διασποράς πλαστών ειδήσεων για την εξάπλωση του ιού.

Κι ύστερα, σε παρόμοιες κρίσεις πανδημίας, η αντικειμενική ενημέρωση δεν προκαλεί πανικό, αλλά αντίθετα, συμβάλλει στην αύξηση της ετοιμότητας και στη μεγέθυνση της εγρήγορσης όλων μας για αυστηρότερη τήρηση των μέτρων προφύλαξης. Που είναι και ο μόνος τρόπος μείωσης της απειλής.

Σε αντίθεση με τον εφησυχασμό και τη διασπορά μηνυμάτων προσωρινής αισιοδοξίας, που είναι βέβαιο ότι οδηγούν σε χειρότερες ημέρες, ακριβώς λόγω της δημιουργίας συλλογικού αισθήματος χαλάρωσης των αυστηρών μέτρων. Και τέλος η κυβέρνηση οφείλει να πει την αλήθεια στον ελληνικό λαό, γιατί ο κυρίαρχος, σύμφωνα με το Σύνταγμα ελληνικός λαός, οφείλει να γνωρίζει την αλήθεια. Και όχι να αντιμετωπίζεται σαν ανώριμο παιδί που του αποκρύπτουν την αλήθεια για το… καλό του.

Δεν είναι μόνον η επικοινωνιακή διαχείριση της πανδημίας όμως που κάνει την πολιτική της κυβέρνησης επικίνδυνη για το δημόσιο συμφέρον.

Είναι και η επισημοποίηση της αισχροκέρδειας από πλευράς υπουργού Ανάπτυξης, ο οποίος αρνείται να θέσει σε διατίμηση τα φαρμακευτικά είδη πρώτης ανάγκης, (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά κλπ), με θύματα της μαύρης αγοράς αυτή τη φορά τους πληττόμενους από την κρίση πολίτες.

Ο υπουργός, βαφτίζοντας την αισχροκέρδεια σύμπτωμα, λέει, της εφαρμογής του νόμου προσφοράς και ζήτησης της ελεύθερης αγοράς, προστατεύει στην πραγματικότητα όσους αισχροκερδούν και όχι τα εκατομμύρια των απλών πολιτών, που πέφτουν θύματα σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομικά στιγμή.

Τι να πει κανείς, άλλωστε, όταν γίνεται γνωστό ότι το ίδιο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αγόρασε φαρμακευτικό υλικό σε τιμή πενταπλάσια από την κανονική;

Οι Έλληνες είμαστε και ενωμένοι στη μεγάλη κρίση και αλληλέγγυοι απέναντι στη μεγάλη απειλή της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Η υπεύθυνη στάση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα άλλωστε, είναι εύγλωττη και συμβάλλει τα μέγιστα σε αυτό. Είμαστε λοιπόν γελαστοί και ενωμένοι απέναντι στον κίνδυνο, δεν είμαστε όμως γελασμένοι.

Από μια κυβέρνηση πολύ κατώτερη των περιστάσεων, που δεν διστάζει να παίζει με τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων, προκειμένου να προστατέψει τα κομματικά της συμφέροντα και να εξυπηρετήσει την δική της εικόνα.

Οι πραγματικοί ηγέτες είναι υπεύθυνοι. Λένε την αλήθεια στο λαό και γι’ αυτό κερδίζουν την εμπιστοσύνη του.

Δεν ψεύδονται, δεν κομπάζουν και δεν εκμεταλλεύονται τις δύσκολες συγκυρίες για να κερδίσουν προσωρινά κέρδη και οφέλη οι ίδιοι και οι προστατευόμενοί τους.

Γιατί, όπως λένε, στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό…

*Ο Γιάννης Α. Μυλόπουλος είναι Καθηγητής ΑΠΘ, Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του «ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία»