Εξαιρετικά μεγάλη ανησυχία και ερωτηματικά για τους χειρισμούς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης δημιουργεί, η εισαγωγή στην Ελλάδα από τον Καθηγητή Κτηνιατρικής του ΑΠΘ Σπύρου Κρήτα, ενός ιδιαίτερα επικίνδυνου στελέχους κινεζικού ιού μιας μεταδοτικής νόσου των χοίρων Aujeszky. Σε περίπτωση που διαφύγει από το εργαστήριο ο ιός, η διασπορά θα ήταν καταστροφική. 

Ads

Έκτοτε έχει προκληθεί τεράστια αναστάτωση αλλά οι παρεμβάσεις του Τμήματος Κτηνιατρικής του Αριστοτελείου που είχε απορρίψει το σχετικό αίτημα του Καθηγητή, συναντούν την εντυπωσιακή αδιαφορία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη και των αρμόδιων υπηρεσιών ενώ τα επικίνδυνα πειράματα μόλυνσης χοίρων συνεχίζονται.

Το σχετικό ερευνητικό πρωτόκολλο υποβλήθηκε το Νοέμβριο του 2019 από τον επιστημονικά υπεύθυνο καθηγητή και απορρίφθηκε διαδοχικά από την Επιτροπή Έρευνας και Δεοντολογίας και τη Συνέλευση του Τμήματος Κτηνιατρικής, που εντοπίζει ζητήματα νομιμότητας και τρομερό κίνδυνο διασποράς του «εξωτικού» ιού στον Ελλαδικό χώρο και στην Ευρώπη γενικότερα, στην περίπτωση διεξαγωγής πειραματισμών σε χώρο αμφιβόλου επιπέδου βιοασφάλειας και χωρίς θεσμικό έλεγχο από αρμόδια κρατική εποπτεύουσα αρχή. Παρόλα αυτά, τα πειράματα συνεχίζονται. 

Το Υπουργείο καθυστερεί χαρακτηριστικά, τα πειράματα συνεχίζονται

Ads

Μετά τις εντυπωσιακές και πολύμηνες καθυστερήσεις της αρμόδιας Διεύθυνσης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που, εν τέλει, δεν λαμβάνει σαφή θέση και δεν παρεμβαίνει για την παύση των πειραμάτων, ο Πρόεδρος του Τμήματος Κτηνιατρικής Δημήτρης Φλετούρης, προχώρησε στην αποστολή μακροσκελούς επιστολής προς τον υπουργό Μάκη Βορίδη στις 22 Ιουνίου, που παραμένει αναπάντητη. Έκτοτε η κατάσταση συνεχίζει στάσιμη ενώ τα πειράματα συνεχίζονται χωρίς την έγκριση της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων και του Τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για ένα πολύ επικίνδυνο και λοιμογόνο στέλεχος για το οποίο δεν υπάρχει εμβόλιο στον ευρωπαϊκό χώρο, ενώ σε περίπτωση διασποράς οι επιπτώσεις θα είναι δραματικές για διάφορα είδη ζώων από σκύλους μέχρι αλεπούδες και τον κλάδο της ελληνικής κτηνοτροφίας. 

Παρέμβαση ΕΟΦ και απάντηση του Καθηγητή 

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, σε σχετική γνωμοδότηση σημειώνει ότι για τέτοιους πειραματισμούς απαιτείται σχετική έγκριση, ωστόσο στα αρχεία του Οργανισμού δεν υπάρχει σχετικό αίτημα από τον Καθηγητή. Παράλληλα αναφέρει ότι και τον Αύγουστο του 2018 ο ίδιος καθηγητής προχώρησε στην εισαγωγή  στελεχών παρόμοιου ιού από το Ηνωμένο Βασίλειο, χωρίς προηγουμένως να υποβάλλει αίτηση γνωστοποίησης στον ΕΟΦ.

Στην απάντησή του στις 2 Ιουλίου, ο Καθηγητής Σ. Κρήτας  ισχυρίζεται πως δεν τίθεται θέμα ασφάλειας ζωικού κεφαλαίου και επιχειρεί, εκ των υστέρων όπως κατηγορείται, να «νομιμοποιήσει» τις ενέργειες που έχουν γίνει. Υποστηρίζει ότι δεν ζήτησε από την Κεντρική Διεύθυνση Κτηνιατρικής την σχετική άδεια για εισαγωγή των στελεχών κάνοντας λόγο για «εργαστήριο υψηλής βιοασφάλειας και όχι κτηνοτροφική μονάδα» και για «ευρωπαϊκώς αδειοδοτημένα» στελέχη. Παράλληλα, αναφέρει ότι  μόλις παρέλαβε τα στελέχη, ενημέρωσε αμέσως το αρμόδιο τμήμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, θέλοντας να δείξει ότι δεν είχε σκοπό να παρανομήσει.  

Πρόεδρος Ομοσπονδίας Γεωτεχνικών: Κίνδυνος διασποράς πανδημίας τύπου COVID-19

Ο πρόεδρος της  Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων, Νίκος Κακαβάς, σε δηλώσεις του για το ζήτημα, επισημαίνει ότι δεν τηρούνται οι προδιαγραφές βιοασφάλειας για τα πειράματα, επιβεβαιώνει τις καταγγελίες που έχουν γίνει ενώ επισημαίνει την ανάγκη άμεσης καταστροφής του στελέχους με κρατική παρέμβαση καθώς υπάρχει ο κίνδυνος διασποράς μιας πανδημίας, όπως συνέβη με τον κοροναϊό. 

Το ζήτημα απασχολεί πλέον και τη Δικαιοσύνη καθώς στις 15 Ιουλίου κατατέθηκε μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Θεσσαλονίκης, η οποία έχει διαβιβαστεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών και αναμένεται η παραγγελία ή μη προκαταρκτικής έρευνας. 

H επιστολή του Προέδρου του Τμήματος Κτηνιατρικής προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης