Στη φυλακή οδηγείται μετά την απολογία του, ο 23χρονος που κατηγορείται για βιασμό και απόπειρα βιασμού σε βάρος ενός 13χρονου κοριτσιού και έξι γυναικών στα Εξάρχεια.

Ads

Ο επίδοξος βιαστής φέρεται να ισχυρίστηκε ενώπιον της ανακρίτριας ότι δεν θυμάται τίποτα και να ζήτησε ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη.

Οι ισχυρισμοί του κατηγορούμενου, ωστόσο, δεν έπεισαν ανακρίτρια και εισαγγελέα οι οποίοι αποφάσισαν την προφυλάκισή του.

Σε βάρος του 23χρονου έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για την κατηγορία του βιασμού τετελεσμένο και σε απόπειρα, σε βάρος ανηλίκου και μη, κατά συρροή, για γενετήσιες πράξεις με ανήλικο και τα πλημμελήματα της απλής σωματικής βλάβης και της απειλής.

Ads

Ο 23χρονος είχε συλληφθεί ξανά τον Αύγουστο του 2022 και είχε προφυλακιστεί στις Φυλακές Γρεβενών για απόπειρα βιασμού. Αποφυλακίστηκε έναν χρόνο μετά, παραβιάζοντας όλους τους περιοριστικούς όρους που του είχαν επιβληθεί.

Μάλιστα, σύμφωνα με ρεπορτάζ που μετέδωσε το Open, είχε συλληφθεί άλλες πέντε φορές, για διάφορα αδικήματα, από τον Οκτώβριο του 2020 έως τον Νοέμβριο του 2022 και σε όλες τις περιπτώσεις είχε αφεθεί ελεύθερος μετά το αυτόφωρο.

  • Στις 18 Οκτωβρίου 2020 για κλοπή στη βορειανατολική Αττική
  • Στις 12 Νοεμβρίου 2020 για κλοπή στον Άγιο Παντελεήμονα
  • Στις 22 Νοεμβρίου 2021 στα Εξάρχεια για ναρκωτικά
  • Στις 31 Δεκεμβρίου 2021 για εμπρησμό και εξύβριση
  • Στις 24 Ιανουαρίου 2022 για κλοπή στους Αγίους Θεοδώρους

Μετά τη σύλληψή του την Τρίτη (21/11), ο 23χρονος εμφανίστηκε κυνικός και αμετανόητος ενώπιον αστυνομικών και εισαγγελέα. «Ήμουν σίγουρος ότι δε θα με πιάσουν. Το έκανα για να ικανοποιήσω το πάθος μου. Όταν με συνέλαβαν στις 17 Νοεμβρίου και αφέθηκα ελεύθερος, κατάλαβα ότι οι αρχές δεν γνώριζαν και ότι μπορούσα ανενόχλητος να συνεχίσω αυτό που έκανα… Και που με συλλάβατε; Όταν βγω από τη φυλακή, πάλι για γυναίκες θα ψάχνω. Έχω ορμές», φέρεται να δήλωσε.

Τι απαντά το Εφετείο για το φιάσκο

Υπενθυμίζεται ότι ο 23χρονος είχε προφυλακιστεί στο σωφρονιστικό κατάστημα Γρεβενών το 2022 και πάλι ως κατηγορούμενος για απόπειρες βιασμών, αυτή τη φορά στην περιοχή του Αλίμου. Ωστόσο παρά τις σοβαρές κατηγορίες που αντιμετώπιζε δεν δικάστηκε και μετά από 12 μήνες που πέρασε στη φυλακή με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθήνας, στις 12/7/23 αποφασίστηκε η αποφυλάκισή του με τον περιοριστικό όρο να διαμένει στη δομή φιλοξενίας της Μαλακάσας και να παρουσιάζεται τρεις φορές τον μήνα το Α.Τ. Ωρωπού.

Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του Εφετείου, ο 23χρονος αφέθηκε ελεύθερος και δεν παρατάθηκε η προφυλάκισή του επειδή η ποινή φυλάκισης που αντιμετώπιζε ήταν μεταξύ δύο και οκτώ ετών και όχι ισόβια ή δεκαπέντε χρόνια.

Η προφυλάκιση «μπορεί να παραταθεί για έξι μήνες υπό εξαιρετικές περιστάσεις και με ειδικά αιτιολογημένο βούλευμα, μόνο στην περίπτωση που η αποδιδόμενη κατηγορία “αφορά σε εγκλήματα για τα οποία προβλέπεται ποινή ισόβιας κάθειρξης ή πρόσκαιρης κάθειρξης με ανώτατο όριο τα 15 έτη» σημειώνει χαρακτηριστικά το Εφετείο.

«Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 292 παρ. 1 και 2 του ισχύοντος από 1.7.2019 Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (Ν. 4620/2019), η προσωρινή κράτηση κατηγορουμένου, που διήρκησε ήδη 12 μήνες, μπορεί να παραταθεί για έξι μήνες υπό εξαιρετικές περιστάσεις και με ειδικά αιτιολογημένο βούλευμα, μόνο στην περίπτωση που η αποδιδόμενη κατηγορία “αφορά σε εγκλήματα για τα οποία προβλέπεται ποινή ισόβιας κάθειρξης ή πρόσκαιρης κάθειρξης με ανώτατο όριο τα 15 έτη”. Στην υπόθεση που αναφέρονται τα δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού και έντυπου Τύπου καθώς και τα ειδησεογραφικά μέσα, ο αλλοδαπός υπήκοος αντιμετώπιζε την κατηγορία της απόπειρας βιασμού, το πλαίσιο ποινής της οποίας προσδιορίζεται για το δικαστήριο από τον Ποινικό Κώδικα (άρθρα 42 παρ. 1, 83 και 336 παρ. 1), όπως ισχύει από 1.7.2019 (Ν. 4619/2019), μεταξύ ποινής φυλάκισης δύο ετών (κατώτερη ποινή) και ποινής κάθειρξης οκτώ ετών (ανώτερη ποινή)» σημειώνει αναλυτικά το Εφετείο.