Αυξημένα θα είναι τα εισοδηματικά όρια για την χορήγηση του πετρελαίου θέρμανσης, ενώ αυξημένη θα είναι και η βάση υπολογισμού του.

Ads

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, εξειδικεύοντας τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, αυξάνεται σε 16.000 ευρώ από 14.000 ευρώ που ίσχυε πέρυσι το εισόδημα για τον άγαμο και σε 24.000 ευρώ από 20.000 ευρώ για τον έγγαμο, προσαυξανόμενα κατά 3.000 ευρώ για το κάθε παιδί.

Το ποσό βάσης για την υπολογισμό με βάση της βαθμοημέρες αυξάνεται στα 350 ευρώ από 300 ευρώ πέρυσι.

Παράλληλα διπλάσιο θα είναι το επίδομα για τους δικαιούχους που θερμαίνονταν με ηλεκτρισμό και φυσικό και θα αλλάξουν χρήση με το ποσό της βαθμοημέρας να ορίζεται στα 700 ευρώ.

Ads

Επίσης θα έρχεται οριζόντια μείωση 25 λεπτά το λίτρο στην αντλία για το πετρέλαιο θέρμανσης.

Διευκρινήσεις για το θέμα έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης για τους νέους δικαιούχους που αντί για ηλεκτρικό ρεύμα θα επιλέξουν θέρμανση με πετρέλαιο θα δοθεί επιδότηση διπλάσια, ήτοι αυξημένη κατά 100%. «Αντί για 350 ευρώ θα λάβουν 700 ευρώ», ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης. «Ο λόγος που το κάνουμε αυτό είναι πως αυτοί που χρησιμοποιούν ηλεκτρισμό για θέρμανση καταναλώνουν ως βασικό καύσιμο το φυσικό αέριο», είπε.

Ωστόσο, το οικονομικό επιτελείο δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει τί θα γίνει με την επιδότηση στην τιμή του φυσικού αερίου στην οποία αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

«Βεβαίως θα υπάρχει και επιδότηση στην τιμή του φυσικού αερίου. Η τιμή που βλέπετε σήμερα, δεν θα φτάσει στον τελικό καταναλωτή. Θα υπάρχει μια γενναία επιδότηση στην τιμή του φυσικού αερίου η οποία θα καλύπτεται και από τις εταιρείες και από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε η τελική τιμή να είναι σχετικά λογική. Λέω σχετικά λογική διότι είναι βέβαιον ότι θα υπάρχει αύξηση στην τιμή του αερίου, αλλά η τιμή που θα πληρώσει ο καταναλωτής δεν θα έχει καμία σχέση με την τιμή που βρίσκεται σήμερα το αέριο», ανέφερε σχετικά ο πρωθυπουργός.

Το συνολικό κόστος γα το επίδομα θέρμανσης ανέρχεται στα 300 εκατ. ευρώ και οι δικαιούχοι υπολογίζονται σε περίπου 1,3 εκατ. νοικοκυριά.