Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, το βράδυ του Σαββάτου από το βήμα της ΔΕΘ εξειδίκευσαν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης και ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος.

Ads

► Εφάπαξ ενίσχυση 250 ευρώ: Ποιοι θα τη λάβουν

Όπως ανακοινώθηκε δικαιούχοι για το επίδομα συνολικού κόστους 496 εκατ ευρώ, που θα χορηγηθεί τον Δεκέμβριο, είναι οι εξής:

  • 1 εκατ. συνταξιούχοι έναντι 634.000 τον Απρίλιο με μηνιαίο εισόδημα 800 ευρώ έναντι 600 ευρώ τον Απρίλιο.
  • 35.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες ΟΠΕΚΑ,
  • 172.000 δικαιούχοι του επιδόματος ΑμΕΑ,
  • 225.000 δικαιούχοι ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος
  • 800.000 δικαιούχοι επιδόματος παιδιού ΟΠΕΚΑ

► Για το προγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή», το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 140 εκατ. ευρώ, με την κυβέρνηση να αναφέρει πως θα υπάρξει αύξηση των δικαιούχων κατά 200.000.

Ads

► Αγροτική επιδότηση για το αυξημένο κόστος λιπασμάτων. Το συνολικό κόστος της επιδότησης για 250.000 αγρότες ανέρχεται σε 60 εκατ. ευρώ και για 50.000 κτηνοτρόφους σε 89 εκατ. ευρώ. 

► Επίδομα θέρμανσης. Όπως ανακοίνωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας η επιδότηση θα είναι 25 λεπτά το λίτρο στο πετρέλαιο θέρμανσης στην αντλία και διπλασιασμό του επιδόματος θέρμανσης με την τιμή αναφοράς των 350 ευρώ, με το ποσό να φτάνει τα 700 ευρώ σε συνάρτηση με τους συντελεστές ανά βαθμοημέρες όταν αντικαθίσταται η θέρμανση από ηλεκτρικό με πετρέλαιο.

Διευκρινήσεις για το θέμα έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης για τους νέους δικαιούχους που αντί για ηλεκτρικό ρεύμα θα επιλέξουν θέρμανση με πετρέλαιο θα δοθεί επιδότηση διπλάσια, ήτοι αυξημένη κατά 100%. «Αντί για 350 ευρώ θα λάβουν 700 ευρώ», ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης. «Ο λόγος που το κάνουμε αυτό είναι πως αυτοί που χρησιμοποιούν ηλεκτρισμό για θέρμανση καταναλώνουν ως βασικό καύσιμο το φυσικό αέριο», είπε.

«Όλες οι εξαγγελίες θα υλοποιηθούν με τήρηση της δημοσιονομικής σταθερότητας. Στην περίοδο ακραίας αβεβαιότητας λαμβάνουμε μέτρα με βάση τις άμεσες ανάγκες και δεν δεσμευόμαστε με μακροχρόνια μέτρα, γιατί δεν γνωρίζουμε πως θα διαμορφωθεί η κατάσταση», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών. 

Ωστόσο, το οικονομικό επιτελείο δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει τί θα γίνει με την επιδότηση στην τιμή του φυσικού αερίου στην οποία αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη χθεσινή καθιερωμένη συνέντευξη τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

«Βεβαίως θα υπάρχει και επιδότηση στην τιμή του φυσικού αερίου. Η τιμή που βλέπετε σήμερα, δεν θα φτάσει στον τελικό καταναλωτή. Θα υπάρχει μια γενναία επιδότηση στην τιμή του φυσικού αερίου η οποία θα καλύπτεται και από τις εταιρείες και από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε η τελική τιμή να είναι σχετικά λογική. Λέω σχετικά λογική διότι είναι βέβαιον ότι θα υπάρχει αύξηση στην τιμή του αερίου, αλλά η τιμή που θα πληρώσει ο καταναλωτής δεν θα έχει καμία σχέση με την τιμή που βρίσκεται σήμερα το αέριο», ανέφερε σχετικά ο πρωθυπουργός.

Το συνολικό κόστος γα το επίδομα θέρμανσης ανέρχεται στα 300 εκατ. ευρώ και οι δικαιούχοι υπολογίζονται σε περίπου 1,3 εκατ. νοικοκυριά. Τα νέα εισοδηματικά κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης έχουν ως εξής:

  • 16.000 ευρώ για άγαμους (από 14.000 ευρώ)
  • 24.000 ευρώ για παντρεμένους (από 20.000 ευρώ)

Επέκταση του μειωμένου ΦΠΑ μέχρι τον Ιούνιο, στον καφέ, τα γυμναστήρια, στις σχολές χορού, στον τουρισμό και τον κινηματογράφο. Το κόστος στα 246 εκατ. ευρώ.

► Επιδότηση για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ. Το μέτρο εκτιμάται ότι θα καλύψει 250.000 μικρά φωτοβολταϊκά για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Το κόστος ανέρχεται στα 780 εκατ. ευρώ.,

► Μέτρα συνολικού ύψους 1,7 δισ. για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και αύξησης του εισοδήματος εργαζομένων.

Για τον Ιδιωτικό Τομέα

  • Αύξηση του κατώτατου μισθού με εφαρμογή από τον Μάιο του 2023. 
  • Μονιμοποίηση της μείωσης κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών.
  • Μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα.
  • Απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος για επιτηδευματίες και μικρές επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα έως 2 εκατ. ευρώ ετησίως.
  • Κίνητρα μετατροπής συμβάσεων από μερικής απασχόλησης σε πλήρους απασχόλησης για επιχειρήσεις με υψηλά ποσοστά εργαζομένων μερικής απασχόλησης. Από προχθές και έως το τέλος του 2023 όσες επιχειρήσεις έχουν ποσοστό εργαζομένων μερικής απασχόλησης άνω του 50% για συμβάσεις εργαζομένων που έχουν συναφθεί πριν τη 10η Σεπτεμβρίου και μετατραπούν από μερικής σε πλήρους απασχόλησης απαλλάσσονται για ένα έτος από το 40% των ασφαλιστικών εισφορών για τον εν λόγω εργαζόμενο. 

Για τον Δημόσιο Τομέα

  • Μόνιμη κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης στους δημοσίους υπαλλήλους.
  • Κατάργηση ειδικής εισφοράς 1% υπέρ του Ταμείου Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων.
  • Αμεση διευθέτηση των πάγιων μισθολογικών αιτημάτων των ενόπλων δυνάμεων, όπως η μισθολογική εξέλιξη εθελοντών μακράς διάρκειας και οπλιτών βραχείας ανακατάταξης, η επέκταση της μάχιμης πενταετίας ενστόλων και σε λοιπές κατηγορίες προσωπικού και η έκδοση αποφάσεων για καταβολή της ειδικής αποζημίωσης για τη νυχτερινή αποζημίωση των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων και η ειδική πρόσθεση αμοιβή για πληρώματα πολεμικών πλοίων.
  • Αναμόρφωση του ειδικού μισθολογίου των 20.000 γιατρών του ΕΣΥ από 1η Ιανουαρίου του 2023 με αύξηση του βασικού μισθού, του επιδόματος νοσοκομειακής απασχόλησης και του επιδόματος θέσης ευθύνης.
  • Αναμόρφωση του μισθολογίου δημοσίων υπαλλήλων με έμφαση στους χαμηλόμισθους και όσους έχουν θέση ευθύνης.

► Για τους συνταξιούχους

Μόνιμη κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για ένα εκατομμύριο συνταξιούχους. Αύξηση κύριων συντάξεων το 2023. Αφορά 1,5 εκατ. συνταξιούχους με χαμηλή ή μηδενική προσωπική διαφορά.

► Για το θέμα της στέγασης

  • Αύξηση κατά 50% του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ ετησίως και στα 2.000 ευρώ σε περίπτωση δύο ή περισσότερων αιτούντων φοιτητών. Σε διευκρινήσεις μετά το πέρας της συνέντευξης Τύπου ο υπουργός συμπλήρωσε ότι αν δυο φοιτητές δηλώσουν το ίδιο ηλεκτρονικό μισθωτήριο θα λάβουν από 2.000 ευρώ ο καθένας. Αν τρεις δηλώσουν το ίδιο ηλεκτρονικό μισθωτήριο θα λάβουν ο καθένας 2.000 ευρώ.
  • Πρόγραμμα «Ανακαινίζω-Εξοικονομώ» για νέους, με τη δυνατότητα λήψης χαμηλότοκου δανείου. Αφορά περίπου 40.000 νέους ανθρώπους. Το πρόγραμμα «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω» για κενά σπίτια με σκοπό την αύξηση των αξιοποιήσιμων κατοικιών επιδοτείται στο 40%, το κόστος ανακαίνισης για κενές κατοικίες. Αυτό αφορά περίπου 10.000 ιδιοκτήτες ακινήτων και ενοικιαστές.
  • Χορήγηση ευνοϊκών στεγαστικών δανείων μέσω συγχρηματοδότησης για την αγορά πρώτης κατοικίας από νέους και νέα ζευγάρια έως 39 ετών.
  • Δημιουργία νέων, σύγχρονων φοιτητικών εστιών σε πέντε πανεπιστήμια της χώρας. Ήδη έχουν περάσει από τη διυπουργική επιτροπή αυτά της Κρήτης, της Θεσσαλίας, Θράκης, Δυτικής Ελλάδας και της Δυτικής Μακεδονίας.
  • Θεσμοθέτηση ενός νέου εργαλείου αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, την κοινωνική αντιπαροχή.
  • Ενεργοποίηση του προγράμματος «Εστία». Το κράτος θα μισθώνει ιδιωτικά ακίνητα προκειμένου να τα διαθέσει με πολύ χαμηλό μίσθωμα σε ευάλωτους δικαιούχους.
  • Αύξηση του ορίου για τη χορήγηση άδειας golden visa στα 500.000 ευρώ από 250.000 ευρώ.