Σε εκτεταμένα επεισόδια κατέληξε το συλλαλητήριο κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, στο Σύνταγμα, με αίτημα «την απόσυρση της συμφωνίας και τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος».

Ads

Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν ομάδα κουκουλοφόρων έριξε φωτοβολίδες και αντικείμενα κατά των αστυνομικών, στο ύψος του προαυλίου της Βουλής. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, έχουν τραυματιστεί τουλάχιστον δέκα αστυνομικοί, καθώς και πολίτες.

Επεισόδια σημειώθηκαν τόσο στα σκαλιά πίσω από τον Άγνωστο Στρατιώτη, όσο και στο προαύλιο της Βουλής, όταν επιχείρησαν να εισβάλλουν ομάδες με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους, με την αστυνομία να κάνει χρήση χημικών προκειμένου να τους απομακρύνει.

Επεισόδια σημειώθηκαν και επί της Β. Σοφίας, όπου ομάδα ατόμων προσπάθησε να ξηλώσει κιγκλιδώματα περιμετρικά της Βουλής.

Ads

image

Την εκτίμηση ότι τα άτομα που προκάλεσαν τα επεισόδια κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου στην πλατεία Συντάγματος ανήκουν στον ακροδεξιό χώρο, διατύπωσαν αστυνομικές πηγές.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΛ.ΑΣ. «οργανωμένες ομάδες ατόμων επιτέθηκαν επανειλημμένα και με ιδιαίτερη σφοδρότητα κατά των αστυνομικών δυνάμεων, με πέτρες, σίδερα, καδρόνια, φωτοβολίδες, εμπρηστικές μολότοφ κ.α. επικίνδυνα αντικείμενα, με σαφή πρόθεση να διασπάσουν τη διάταξη των δυνάμεων και να εισβάλουν στους χώρους του Κοινοβουλίου».

image

Ενδεικτικό της βιαιότητας ήταν ο τραυματισμός 10 αστυνομικών, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

«Σε όλες τις περιπτώσεις οι αστυνομικές δυνάμεις ενήργησαν σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και τις υπηρεσιακές εντολές, επέδειξαν ψυχραιμία και επαγγελματισμό», καταλήγει η ανακοίνωση.

Επίθεση σε φωτορεπόρτερ και εικονολήπτη

Επίθεση σε τηλεοπτικό συνεργείο της και τον σοβαρό τραυματισμό εικονολήπτη που κάλυπτε τα γεγονότα, καταγγέλλει η ΕΡΤ.

«Βίαιη επίθεση από ακραία στοιχεία δέχτηκε συνεργείο της ΕΡΤ κατά τη διάρκεια του σημερινού συλλαλητηρίου στο κέντρο της Αθήνας, με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό εικονολήπτη που εκείνη την ώρα κάλυπτε τα γεγονότα.

image

Η ΕΡΤ καταδικάζει απερίφραστα τη βίαιη επίθεση, η οποία αποτελεί ευθεία βολή στη δημοκρατία και την ελευθεροτυπία.

Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ δεν τρομοκρατούνται. Αντιθέτως, αυτά τα φαινόμενα ενδυναμώνουν τη βούλησή τους να παρέχουν αξιόπιστη και πλουραλιστική ενημέρωση στους Έλληνες πολίτες», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΡΤ.

Νωρίτερα, ακροδεξιοί επιτέθηκαν στον φωτορεπόρτερ Κωστή Νταντάμη.

Ο φωτορεπόρτερ, δέχθηκε χτύπημα στο κεφάλι, ενώ οι δράστες έκλεψαν και τον εξοπλισμό του.

Μεταξύ των διαδηλωτών βρέθηκαν βουλευτές και στελέχη της αντιπολίτευσης, όπως ο Αντώνης Σαμαράς, ο Νότης Μηταράκης, ο Δημήτρης Καμμένος και ο Γεράσιμος Γιακουμάτος.

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δήλωσε ότι «τα εκατομμύρια των Ελλήνων είναι και θα είναι κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, όποια προβοκάτσια κι αν σοφιστούν, όσα δακρυγόνα κι αν ρίξουν, ο λαός μένει όρθιος για τη Μακεδονία».

Στη διάρκεια του συλλαλητηρίου, ομάδα της Χρυσής Αυγής προσπάθησε να ανέβει στην εξέδρα, ωστόσο οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου δεν το επέτρεψαν.

image

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Επί ποδός βρέθηκαν περισσότεροι από 2.000 αστυνομικοί, ενώ ελικόπτερα και drone της Αστυνομίας μετέδιδαν εικόνες από την πλατεία Συντάγματος. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΕΛ.ΑΣ., ο αριθμός των διαδηλωτών έφτασε τους 60.000.

Σύμφωνα πάντα με τη ΓΑΔΑ, για το συλλαλητήριο έφτασαν στην Αττική 326 λεωφορεία, από τα οποία τα 253 από τον σταθμό διοδίων Αφιδνών, τα 71 από τον σταθμό διοδίων Ελευσίνας και τα δύο από την Κρήτη. Τα λεωφορεία φυλάσσονται από αστυνομικές δυνάμεις σε χώρους στάθμευσης.

Στα Προπύλαια πραγματοποιήθηκε αντισυγκέντρωση.

Μαξίμου: «Τον τόνο έδωσαν ακραία στοιχεία και μέλη της Χρυσής Αυγής»

«Δυστυχώς για άλλη μια φορά τον τόνο στο συλλαλητήριο έδωσαν ακραία στοιχεία και μέλη της Χρυσής Αυγής που στη προσπάθειά τους να εισβάλουν στη Βουλή με κουκούλες πέτρες, ξύλα και ρόπαλα, επιτέθηκαν κατά αστυνομικών, στέλνοντας δεκάδες τραυματίες σε νοσοκομεία», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Μέγαρο Μαξίμου και τονίζει:

«Στη δημοκρατία μας η ελεύθερη έκφραση των πολιτών αποτελεί αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα. Ακόμη και αυτών που επιθυμούν να την καταλύσουν, γιατί όπως λένε, πιστεύουν ότι «η δημοκρατία πούλησε τη Μακεδονία.».

Την ίδια στιγμή, όμως, αποτελεί καθήκον και υποχρέωση, όσων πιστεύουμε και υπηρετούμε τη δημοκρατία, να μην τους το επιτρέψουμε.

Να τους απομονώσουμε και να τους καταδικάσουμε απερίφραστα».

ΝΔ: Να παραιτηθούν Γεροβασίλη και Παπακώστα

Την παραίτηση της Όλγας Γεροβασίλη και της Κατερίνας Παπακώστα ζητά η ΝΔ με αφορμή τα σημερινά επεισόδια στο Σύνταγμα και την αντίδραση της αστυνομίας. Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΝΔ κάνει λόγο για κυβέρνηση – κουρελού του κ. Τσίπρα που, όπως λέει, έδειξε σήμερα το πιο σκοτεινό και αυταρχικό της πρόσωπο.

«Πανικόβλητοι μπροστά στην οργή των Ελλήνων και χωρίς καμία σοβαρή αφορμή, έριξαν μεγάλες ποσότητες χημικών για να διαλύσουν τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που συγκεντρώθηκαν από όλη την Ελλάδα για να διαδηλώσουν ειρηνικά εναντίον της επιζήμιας Συμφωνίας των Πρεσπών.

Οι κυρίες Γεροβασίλη και Παπακώστα πρέπει να ντρέπονται και οφείλουν σήμερα κιόλας να παραιτηθούν» καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΔ.