Σε 10 προσαγωγές προχώρησε η αστυνομία για τα επεισόδια που σημειώθηκαν το μεσημέρι στην Αθήνα, στο ύψος της πλατείας Κλαυθμώνος, κατά τη διάρκεια του μαθητικού και φοιτητικού συλλαλητηρίου για τη συμπλήρωση των 10 χρόνων από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. 

Ads

Με κεντρικό σύνθημα «ακόμα δεν είπαμε την τελευταία λέξη, αυτές οι μέρες είναι του Αλέξη», μαθητές, φοιτητές καθώς και μαθητικές και φοιτητικές συλλογικότητες, συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι στα Προπύλαια και έκαναν πορεία προς τη Βουλή.

Ένταση ωστόσο επικράτησε στο ύψος της πλατείας Κλαυθμώνος όταν ομάδα νεαρών έσπασε πλάκες από τα πεζοδρόμια κι άρχισε να πετά νεράντζια, πέτρες και βόμβες μολότοφ προς τους άνδρες των ΜΑΤ.

image

Ads

Ακολούθησε αναταραχή με τα ΜΑΤ να κάνουν χρήση χημικών για να διαλύσουν την ομάδα που προκάλεσε τα επεισόδια. 

Παράλληλα, αυτόπτες μάρτυρες καταγγέλλουν ξυλοδαρμό 2 νεαρών διαδηλωτών, κατά πάσα πιθανότητα μαθητών, από άνδρες των ΜΑΤ, στο ύψος του υπουργείου Εργασίας.

image

Ένταση επικράτησε όμως και στη Θεσσαλονίκη, όπου άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου προχώρησαν σε κατάληψη στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Οι καταληψίες έχουν αποκλείσει με έπιπλα, που μετέφεραν από το εσωτερικό του κτιρίου, την είσοδο ενώ έχουν προκαλέσει φθορές στο κυλικείο της Σχολής. Κατά διαστήματα βγαίνουν από τη σχολή και πετούν πέτρες και μολότοφ προς τους αστυνομικούς και του δημοσιογράφους που βρίσκονται στο σημείο.  Είχαν προηγηθεί νωρίτερα δύο μαθητικές συγκεντρώσεις και πορείες που κξεκίνησαν από την Καμάρα και ολοκληρώθηκαν λίγο πριν τις 15:00 το μεσημέρι, κατά τις οποίες νεαροί πέταξαν μολότοφ προς την πλευρά των αστυνομικών που βρίσκονταν στο υφυπουργείο Μακεδονίας – Θράκης ενώ προκάλεσαν και φθορές σε αυτοκίνητα στην οδό Αγίου Δημητρίου.

Την ίδια ώρα πραγματοποιήθηκαν πορείες μνήμες σε πολλές άλλες πόλεις της χώρας, όπως σε Πάτρα, Μυτιλήνη, Καρδίτσα, Γιάννενα, Βόλο, Τρίκαλα, Καλαμάτα, Ηράκλειο, Χανιά.

Οι συγκεντρώσεις του απογεύματος

Συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν από οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου, στο κέντρο της Αθήνας, και το απόγευμα και συγκεκριμένα στις 18:00.

Επίσης, στις 21:00, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στο σημείο όπου δολοφονήθηκε ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος, στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου, στα Εξάρχεια.

Στις 17:00, αντιεξουσιαστές θα πραγματοποιήσουν αντικρατική – αντιεθνικιστική πορεία και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.