Επεισόδια σημειώθηκαν στη Θεσσαλονίκη, μετά την πορεία διαμαρτυρίας, που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της πόλης για την αστυνομική επιχείρηση των ΜΑΤ και ΟΠΚΕ στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ.

Ads

Άτομα με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, πέταξαν πέτρες, πυροτεχνήματα και άλλα αντικείμενα εναντίον διμοιριών των ΜΑΤ, στο ύψος της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ. Οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν με χημικά και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης.

https://www.youtube.com/watch?v=7UDMyB9Y2FU&t=12s&ab_channel=PanagiotisAchlatlis

Υπενθυμίζεται ότι νωρίς το πρωί σήμερα, Δευτέρα 19 Ιανουαρίου, οι δυνάμεις των ΜΑΤ και ΟΠΚΕ εισέβαλαν στο κτήριο της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ προκειμένου να λήξει η κατάληψη, λίγο πριν κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Ads

Η επιχείρηση των ΜΑΤ βρισκόταν σε εξέλιξη από τις 5:30 στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ. Έξω από το κτήριο υπήρχαν διμοιρίες των ΜΑΤ, ενώ λίγο πριν τις 7:00 έφτασαν εκεί αλληλέγγυοι για να διαμαρτυρηθούν για την επέμβαση της αστυνομίας. Λίγη ώρα μετα την εκκένωση της σχολής κατόπιν συντονισμένης επιχείρησης της αστυνομίας, μέλη φοιτητικών παρατάξεων προχώρησαν στην ανακατάληψη της Νομικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, είχε προηγηθεί το περασμένο Σάββατο, επιστολή του κοσμήτορα με την οποία απηύθυνε έκκληση να αρθεί η κατάληψη ώστε να σωθεί η εξεταστική.

Από την πλευρά του ίδιος δήλωσε το πρωί στην ΕΡΤ πως η ΕΛ.ΑΣ. κατέφθασε μετά από διαταγή κατεπείγουσας εξέτασης από τον εισαγγελέα, αλλά την υποστήριξε λέγοντας ότι «τα αρμόδια όργανα της πολιτείας έπραξαν το καθήκον τους».

«Η Νομική Σχολή είναι μια εμβληματική Σχολή, δεν μπορούμε μια παθογένεια δεκαετιών που ταλανίζει το Πανεπιστήμιο ειδικά στη Νομική να την ανεχόμαστε» ισχυρίστηκε ο κ. Παναγιώτης Γκλαβίνης.