«Η πρυτανική αρχή του ΑΠΘ ουδεμία εμπλοκή είχε στην επέμβαση που έγινε για την εκκένωση του κτηρίου της Νομικής Σχολής» δηλώνει ρητά σε ανακοίνωση του το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, αναφορικά με την επέμβαση των ΜΑΤ και ΟΠΚΕ για τον τερματισμό της κατάληψης στη Νομική Σχολή, λίγο πριν κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Ads

«Εδώ και δυο χρόνια, με τον νέο νόμο για τα ΑΕΙ, δεν απαιτείται άδεια ή και κλήση από τις πρυτανικές αρχές προς τις δημόσιες αρχές για να επέμβουν στον χώρο του πανεπιστημίου, όταν οι τελευταίες διαπιστώσουν ότι τελούνται αξιόποινες πράξεις. Η επέμβαση στο κτήριο της Νομικής Σχολής φαίνεται να έγινε σε αυτό το πλαίσιο» διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Όπως σημειώνεται, «είναι αυτονόητο ότι αποβλέπουμε και αγωνιζόμαστε να επανέλθουν όλες οι πανεπιστημιακές λειτουργίες σε καθεστώς κανονικότητας».

«Για να διαφυλάξουμε το αγαθό της κοινωνικής ειρήνης επιθυμούμε, όμως, η επαναφορά αυτή να γίνεται με αποτελεσματικό τρόπο που θα λαμβάνει υπόψη τις ιδιομορφίες της περίστασης και την υφιστάμενη κατάσταση στα πανεπιστήμια», επισημαίνει η πρυτανική αρχή του ΑΠΘ.

Ads

Ανακατάληψη της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ παρά την επέμβαση των ΜΑΤ

Νωρίς σήμερα, Δευτέρα 19 Ιανουαρίου, οι δυνάμεις των ΜΑΤ εισέβαλαν στο κτήριο της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ προκειμένου να λήξει η κατάληψη.

Η επιχείρηση των ΜΑΤ βρισκόταν σε εξέλιξη από τις 5:30 στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ. Έξω από το κτήριο υπήρχαν διμοιρίες των ΜΑΤ, ενώ λίγο πριν τις 7:00 έφτασαν εκεί αλληλέγγυοι για να διαμαρτυρηθούν για την επέμβαση της αστυνομίας. Λίγη ώρα μετα την εκκένωση της σχολής κατόπιν συντονισμένης επιχείρησης της αστυνομίας, μέλη φοιτητικών παρατάξεων προχώρησαν στην εκ νέου κατάληψη της Νομικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, είχε προηγηθεί το περασμένο Σάββατο, επιστολή του κοσμήτορα με την οποία απηύθυνε έκκληση να αρθεί η κατάληψη ώστε να σωθεί η εξεταστική.

Από την πλευρά του ίδιος δήλωσε το πρωί στην ΕΡΤ πως η ΕΛ.ΑΣ. κατέφθασε μετά από διαταγή κατεπείγουσας εξέτασης από τον εισαγγελέα, αλλά την υποστήριξε λέγοντας ότι «τα αρμόδια όργανα της πολιτείας έπραξαν το καθήκον τους».

«Η Νομική Σχολή είναι μια εμβληματική Σχολή, δεν μπορούμε μια παθογένεια δεκαετιών που ταλανίζει το Πανεpιστήμιο ειδικά στη Νομική να την ανεχόμαστε» ισχυρίστηκε ο κ. Παναγιώτης Γκλαβίνης.