Ολοκληρώθηκαν τα συλλαλητήρια της ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ, του ΠΑΜΕ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και των αντιεξουσιαστών στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

Ads

Ωστόσο, σοβαρή ένταση και επεισόδια σημειώθηκαν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης μεταξύ ομάδων ακροδεξιών που συμμετείχαν στη διαμαρτυρία ενάντια στη συμφωνία των Πρεσπών και ανδρών των ΜΑΤ. Κυριάρχησαν γηπεδικά συνθήματα, εναντίον του πρωθυπουργού και της αστυνομίας, πετροπόλεμος και χρήση χημικών.

Οι ομάδες διαδηλωτών προκάλεσαν ζημίες σε καταστήματα, πεζοδρόμια, σταθμευμένα αυτοκίνητα, και έκαψαν κάδους απορριμμάτων, στην περιοχή ανάμεσα στο Λευκό Πύργο και το δημαρχιακό μέγαρο όπου αστυνομικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν χημικά και χειροβομβίδες κρότου – λάμψης για να τους απωθήσουν. Μεμονωμένα άτομα, που αποσπάστηκαν από τις πορείες έσπασαν τζαμαρίες καταστημάτων, έγραψαν συνθήματα στη διάρκεια των επεισοδίων σημειώθηκαν μικροτραυματισμοί, ενώ – σύμφωνα με πληροφορίες – από την Αστυνομία έγιναν περισσότερες από πέντε προσαγωγές.

Η «μάχη» μεταφέρθηκε στην παραλιακή λεωφόρο της Θεσσαλονίκης, στο ύψος της Γ’ Σεπτεμβρίου, ενώ παράλληλα νέα εστία έντασης ξέσπασε μπροστά από το Βασιλικό Θέατρο της Θεσσαλονίκης. Οι ομάδες αυτές, αποτελούμενες από κάποιες δεκάδες άτομα, έβαλαν φωτιά σε απορρίμματα μπροστά στο Βασιλικό Θέατρο, ενώ κατέβασαν και μια σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη συνέχεια προκάλεσαν ζημιές σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην παραλιακή Λεωφόρο Νίκης, με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους και φωνάζοντας «μαζέψτε τα, θα τα σπάσουμε όλα» και κάνοντάς τα κυριολεκτικά γυαλιά καρφιά. Μπουκάλια και ποτήρια κατέληξαν σε δρόμο και πεζοδρόμιo και οι υπάλληλοι των καταστημάτων προσπαθούσαν να βάλουν μια τάξη.

Ads

image

image

Η αστυνομία προχώρησε στη χρήση χημικών σε μια προσπάθεια να απωθήσει τους διαδηλωτές, οι οποίοι με τη σειρά τους αποδοκίμασαν έντονα τους άνδρες των ΜΑΤ. Ασθενοφόρα προσπαθούσαν να προσεγγίσουν στο σημείο για την παροχή πρώτων βοηθειών στους πολίτες, λόγω της αποπνικτικής ατμόσφαιρας.

Νωρίτερα, ομάδα ακροδεξιών, που συμμετείχε στο συλλαλητήριο για το Μακεδονικό, περίπου 200 ατόμων αποσπάστηκε από την πορεία και επιχείρησε να προσεγγίσει το δημαρχιακό μέγαρο. Αστυνομικές δυνάμεις τους παρεμπόδισαν, κάνοντας χρήση χειροβομβίδων κρότου κάμψης και χημικών με αποτέλεσμα να διασπαστούν. Η αστυνομία προσπάθησε να απωθήσει τους διαδηλωτές και να τους αναγκάσει να κινηθούν προς την παραλία, ενώ οι τελευταίοι, στην προσπάθειά τους να προσεγγίσουν τον χώρο της έκθεσης, πέταξαν πέτρες και βόμβες μολότοφ προς τους άνδρες των ΜΑΤ. Οι αστυνομικοί απάντησαν με τη χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

image