Τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές για το νέο δανειακό πακέτο που θα καλύπτει τις δανειακές ανάγκες της Ελλάδας έως το τέλος του 2014, αποφάσισε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ που ξεκίνησε χθες. στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού. Την ανάγκη να να εγκριθεί επειγόντως το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και να υπάρξει «εθνική συνεννόηση» τόνισαν από κοινού ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Ads

Η Σύνοδος εξέφρασε με την ανακοίνωσή της την ετοιμότητα της για εκταμίευση της 5ης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα στις αρχές Ιουλίου, υπό την προϋπόθεση ότι θα εγκριθούν άμεσα από την Ελληνική Βουλή το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο και ο Εφαρμοστικός του νόμος. Σημειώνεται πως προσχέδιο του κειμένου έκανε λόγο για συνολικό πρόγραμμα άνω των 100 δισ. ευρώ, αλλά στο επίσημο κείμενο τελικά δεν γίνεται αναφορά σε ποσά.

Τις λεπτομέρειες των νέων φορολογικών μέτρων που προωθούνται με το Μεσοπρόθεσμο ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Αναλυτικότερα, το πλήρες κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής για την Ελλάδα αναφέρει:

Ads

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναγνωρίζει τη σημαντική πρόοδο που σημείωσε η Ελλάδα κατά τον τελευταίο χρόνο, κυρίως στον τομέα της δημοσιονομικής σταθεροποίησης και καλωσορίζει την συνεχή ισχυρή δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τις ελληνικές αρχές να συνεχίσουν να εφαρμόζουν με αποφασιστικότητα τις αναγκαίες προσπάθειες προσαρμογής
, ώστε να επανέλθει η χώρα σε βιώσιμη τροχιά. Το συνολικό πακέτο μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκε με την Επιτροπή, σε συνεργασία με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, και η υιοθέτηση από το ελληνικό Κοινοβούλιο των καθοριστικών νόμων για τη δημοσιονομική στρατηγική και τις ιδιωτικοποιήσεις θα πρέπει να ολοκληρωθούν επειγόντως τις επόμενες ημέρες. Το αίτημα που υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση και το οποίο ανακοινώθηκε από τον Έλληνα πρωθυπουργό, θα αποτελέσει τη βάση για την οριστικοποίηση των βασικών παραμέτρων του νέου προγράμματος που θα υποστηριχθεί από τους εταίρους της ευρωζώνης και το ΔΝΤ, σύμφωνα με τις ισχύουσες πρακτικές, και θα επιτρέψει παράλληλα την εκταμίευση εγκαίρως της δόσης των δανείων για την κάλυψη των δανειακών αναγκών της Ελλάδας τον Ιούλιο.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ευρωζώνης συμφώνησαν ότι η απαιτούμενη πρόσθετη χρηματοδότηση θα υλοποιηθεί μέσα από δημόσιες και ιδιωτικές πηγές. Υιοθέτησαν ακόμη την προσέγγιση, που αποφάσισε το Eurogroup στις 20 Ιουλίου, για συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα με τη διακράτηση ομολόγων και την αντικατάσταση τους με νέα ομόλογα όταν λήγουν προκειμένου να υπάρξει σημαντική μείωση του βάρους των δανειακών αναγκών της χώρας σε ετήσια βάση και να αποτραπεί παράλληλα η επιλεκτική χρεοκοπία. Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ευρωζώνης καλούν τους υπουργούς οικονομικών να ολοκληρώσουν τις εργασίες για τα εκκρεμή ζητήματα ώστε οι αποφάσεις να ληφθούν στις αρχές Ιουλίου.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί όλα τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα να στηρίξουν τους βασικούς στόχους του προγράμματος και τα βασικά μέτρα πολιτικής, ώστε να διασφαλιστεί η αυστηρή και ταχεία εφαρμογή του. Λαμβάνοντας υπόψη τη διάρκεια , το μέγεθος και τη φύση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων, η εθνική ενότητα αποτελεί προϋπόθεση για την επιτυχία.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλωσόρισε την πρόθεση της Επιτροπής να αναπτύξει συνέργειες μεταξύ του νέου προγράμματος και των διαρθρωτικών ταμείων. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υποστηρίζει κάθε προσπάθεια για να αυξηθεί η δυνατότητα της Ελλάδας για μεγαλύτερη απορροφητικότητα των κοινοτικών κονδυλίων ώστε να υπάρξει ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης . Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλωσορίζει και υποστηρίζει την προετοιμασία εκ μέρους της Επιτροπής , μαζί με τα κράτη μέλη, ενός συνολικού προγράμματος τεχνικής βοήθειας για την Ελλάδα.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων δηλώνουν ότι έχουν επίγνωση του γεγονότος ότι οι προσπάθειες για δημοσιονομική προσαρμογή βαρύνουν τους Έλληνες πολίτες και δηλώνουν πεπεισμένοι ότι αυτές οι θυσίες είναι απαραίτητες για την οικονομική ανάκαμψη και θα συμβάλουν στη μελλοντική σταθερότητα και την ευημερία της χώρας”.

“Να εγκριθεί επειγόντως το Μεσοπρόθεσμο”

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ συνεχάρησαν τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου για την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε στη Βουλή, ενώ παράλληλα τόνισαν ότι θα πρέπει επειγόντως να εγκριθεί το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, ούτως ώστε να εκταμιευτεί έγκαιρα η επόμενη δόση των δανείων της ευρωζώνης και του ΔΝΤ προς την Ελλάδα. Αυτά ανέφερε χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες, λίγο μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο.

Ο πρόεδρος της ΕΕ
σημείωσε επίσης ότι στο νέο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας τα αναγκαία κονδύλια θα προέλθουν τόσο από τους κρατικούς προϋπολογισμούς των χωρών της ευρωζώνης όσο και από τον ιδιωτικό τομέα. Υπογράμμισε ωστόσο, ότι η συμβολή του ιδιωτικού τομέα θα έχει εκούσιο και προσωρινό χαρακτήρα, ενώ δεν θα συνιστά σε καμία περίπτωση, έστω και μερικώς, αναδιάρθρωση του χρέους.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο,
αφού υπογράμμισε για μια ακόμη φορά την “ανάγκη εθνικής ενότητας” στην Ελλάδα, εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η σύνοδος κορυφής απεδέχθη την πρότασή του για την τόνωση της ανάπτυξης στην Ελλάδα μέσω του επαναπρογραμματισμού των πόρων των κοινοτικών ταμείων τους οποίους δικαιούται η χώρα. Ο πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ότι ένα ποσό της τάξεως των 15 δις ευρώ, μπορεί να εκταμιευτεί τάχιστα προς όφελος της ανάπτυξης και της απασχόλησης, ενώ σημείωσε ότι η εθνική συμμετοχή για την πραγματοποίηση των έργων στην περίπτωση της Ελλάδας, θα περιοριστεί στο 15%. Παράλληλα ανέφερε ότι θα παρασχεθεί στην Ελλάδα σημαντική τεχνική ενίσχυση για τον προγραμματισμό και την υλοποίηση των έργων.

Ακρως απαραίτητη θεωρεί την υποστήριξη των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα από όλα τα πολιτικά κόμματα, ο Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Ολι Ρεν, ο οποίος δεν βλέπει το λόγο γιατί αυτό να μην είναι εφικτό στην Ελλάδα όταν είναι δυνατό στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία, όπως μετέδωσε τηλεγράφημα του Reuters από Βρυξέλλες.Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αναμένει επίσης ότι η σύνοδος των Ευρωπαίων ηγετών θα υποστηρίξει την προσέγγιση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης όσον αφορά στη διαχείριση της ελληνικής κρίσης. «Σίγουρα, το ελληνικό θέμα θα συζητηθεί στο διήμερο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο αναμένω πως θα επαναλάβει τα μηνύματα του Εurogroup και της Κομισιόν, τονίζοντας τη σημασία υιοθέτησης της μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής στρατηγικής και του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων πριν από τα τέλη Ιουνίου», είπε χαρακτηριστικά.

Μετά το πέρας των εργασιών της πρώτης ημέρας των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε πως «ελήφθησαν πολύ σημαντικές αποφάσεις. Πιστεύουμε ότι είμαστε σε μια πολύ σταθερή πορεία, δύσκολη βέβαια πορεία, με πολλές θυσίες, που θα μας οδηγήσει σε μια ισχυρή και βιώσιμη οικονομία. Πήραμε τη στήριξη των εταίρων μας κι αυτό είναι μια θετική ένδειξη για το μέλλον της Ελλάδας, όχι απλώς ένα πράσινο φως».