Επανάληψη των γεγονότων της Κυψέλης – και αφού είχε προηγηθεί η φιέστα της Ομόνοιας και τα συλλαλητήρια συνωμοσιολογικού περιεχομένου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη χωρίς να υπάρξει καμία επέμβαση – είχαμε το Σάββατο στην πλατεία Καλλιθέας στην Άνω Πόλη της συμπρωτεύουσας. 

Ads

Η πρώτη καταγγελία των γεγονότων έγινε από τη σελίδα «Μένουμε Ενεργοί – υγεία, συλλογικότητα, αλληλεγγύη», η οποία αναφέρει πως η παρουσία της αστυνομίας ήταν προκλητική από νωρίς το βράδυ, καθώς άντρες της ΟΠΚΕ έμπαιναν ανάμεσα στις παρέες.

Σύμφωνα με την καταγγελία, οι κάτοικοι ζητούσαν από τους αστυνομικούς να απομακρυνθούν, χωρίς όμως να υπάρξει αποτέλεσμα. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα αυξήθηκε η αστυνομική παρουσία με δυνάμεις των ΜΑΤ, οι οποίες επιτέθηκαν στους θαμώνες της πλατείας διαλύοντας το πλήθος και κυνηγώντας κόσμο στα γύρω στενά.

Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλουν άτομα που βρίσκονταν στο σημείο, δυνάμεις των ΜΑΤ επιτέθηκαν σε παρευρισκομένους κάνοντας χρήση κρότου λάμψης και χημικού σπρέι. Κάνουν μάλιστα λόγο για βία από πλευράς αστυνομίας, δημοσιοποιώντας τις παρακάτω φωτογραφίες:

image

Ads

image

Από την πλευρά της, η αστυνομία, σύμφωνα με το thestival.gr, υποστηρίζει ότι οι άνδρες της ΕΛΑΣ που έφτασαν στο σημείο, δέχτηκαν επίθεση από τους παρευρισκόμενους με πέτρες, μπουκάλια και άλλα αντικείμενα και προχώρησαν στη χρήση «ενδεδειγμένων μέσων» για την απώθηση του πλήθους. Επιπλέον, αναφέρει ότι προκλήθηκαν φθορές σε τζαμαρία σουπερμάρκετ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν έγιναν προσαγωγές.

Ανακοίνωση για το περιστατικό εξέδωσε η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης καταγγέλλοντας την αστυνομική αυθαιρεσία και επισημαίνοντας ότι «γίνεται κάθε μέρα ακόμα πιο ξεκάθαρο ότι η Νέα Δημοκρατία χρησιμοποιεί την υγειονομική κρίση ως «ευκαιρία» για επίθεση στη δημοκρατία και στα δικαιώματα. Η “ακροδεξιά” κανονικότητα που ετοιμάζουν δε μας χωράει. Οι ελεύθεροι χώροι και οι πλατείες ανήκουν σε όλες και σε όλους μας».