Το πλήρωμα ενός αλιευτικού σκάφους από τη Σκύρο εντόπισε τη σορό του άτυχου πιλότου της Πολεμικής Αεροπορίας, Γιώργου Μπαλταδώρου, καθώς και μερικά από τα συντρίμμια του Μιράζ 2000-5 που κατέπεσε το μεσημέρι της Πέμπτης ανοιχτά της Σκύρου.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι λίγες ώρες μετά την τραγική είδηση της συντριβής του αεροσκάφους, εντοπίστηκαν στην περιοχή των ερευνών η κάσκα του άτυχου χειριστή, η μικρή σωστική λέμβος και το κιτ επιβίωσης που διέθετε το Mirage στο cockpit.

Η σορός έχει μεταφερθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Σκύρου Μίλτος Χατζηγιαννάκης στην ΕΡΤ, επιβεβαιώθηκαν οι πρώτες πληροφορίες ότι ο πιλότος δεν πρόλαβε να αντιδράσει.

Ads

Σύμφωνα με τον ίδιο, πολλοί ψαράδες από το νησί αλλά και από τα κοντινά νησιά πήραν μέρος στις έρευνες, καθώς το επέτρεψαν οι καιρικές συνθήκες.

Στην Σκύρο επικρατεί βαθιά θλίψη καθώς οι κάτοικοι του νησιού έχουν στενούς δεσμούς με τους ανθρώπους της Πολεμικής Αεροπορίας που εδρεύουν στο νησί.

Διερευνώνται τα αίτια της πτώσης

Απαντήσεις για τις ακριβείς συνθήκες και τα αίτια της πτώσης του Μιράζ 2000-5 αναμένεται να δοθούν από την επιτροπή διερεύνησης των αιτιών του δυστυχήματος, που ήδη συγκροτήθηκε, όπως ανακοίνωσε το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας.

Για τα πιθανά αίτια της πτώσης του μοιραίου Μιράζ μίλησε στην ΕΡΤ ο αντιπτέραρχος Κώστας Ιατρίδης.

Ο αντιπτέραρχος χαρακτήρισε δύσκολη θάλασσα το Αιγαίο, ενώ αναφερόμενος στο περιστατικό τόνισε ότι η χαμηλή νέφωση και η αφρικανική σκόνη αποτέλεσαν σοβαρό εμπόδιο για τον άτυχο πιλότο, καθώς είναι πολύ πιθανό να έπαθε παραίσθηση, κάτι που το παθαίνουν οι πιλότοι όταν βρίσκονται σε τέτοιες συνθήκες.

image

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
• Πώς συνετρίβη το Mirage 2000-5

Ο κ. Ιατρίδης ανέφερε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να βγεις από την παραίσθηση και ο μόνος τρόπος είναι να πιστέψεις στα όργανα και αυτό  λένε και οι κανόνες και οι σχολές τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού. Καμιά φορά -είπε- είναι τόσο έντονη η αίσθηση της παραίσθησης που δεν πιστεύεις στα όργανα και πας να διορθώσεις την κανονικότητα γιατί νομίζεις ότι είσαι σε κλίση ή ανάστροφα και εκεί χειροτερεύεις την κατάσταση.

Τριήμερο πένθος στις ένοπλες δυνάμεις

Οι ένοπλες δυνάμεις θρηνούν για τον χαμό του πιλότου.

Με εντολή του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου έχει κηρυχθεί από την Πέμπτη 12 Απριλίου 2018 τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις για τον «ήρωα Σμηναγό (Ι) Γεώργιο Μπαλταδώρο» 34 ετών, πατέρα δύο παιδιών «που έπεσε υπέρ πίστεως και πατρίδος». Κατά τη διάρκεια του τριημέρου οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες σε όλες τις μονάδες.

Τα θερμά τους συλλυπητήρια για τον χαμό του πιλότου, εξέφρασε η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας.

Τα συλλυπητήριά του καθώς και του Ταγίπ Ερντογάν, εξέφρασε τηλεφωνικά χθες στον Έλληνα πρωθυπουργό, ο Τούρκος ομόλογός του, ενώ συμφώνησαν να ενισχύσουν το διάλογο των δύο χωρών στο μέλλον.

Ο σμηναγός Γεώργιος Μπαλταδώρος είχε μιλήσει στην στρατιωτική εκπομπή της ΕΡΤ «Αρετή και Τόλμη», σε αφιέρωμα για τους «Φρουρούς του Αιγαίου» στις 3 Δεκεμβρίου του 2017.

Είχε περιγράψει στην εκπομπή την ετοιμότητα των πιλότων σε περίπτωση συναγερμού αλλά και για τους κινδύνους της αποστολής του. «Είμαστε πάντα έτοιμοι. Σίγουρα υπάρχει κίνδυνος, άσχετα αν τις περισσότερες φορές δεν έχει γίνει τίποτα. Αλλά δεν ξέρουμε σήμερα ή αύριο αν έχουν σκοπό να κάνουν κάτι οι απέναντι» ανέφερε.