Τόσο οι επιχειρηματίες εστίασης, όσο και οι οργανισμοί για τα πνευματικά δικαιώματα, αλλά και οι DJs, αντέδρασαν στην κυβερνητική απόφαση περί απαγόρευσης της μουσικής ενόψει του ανοίγματος της εστίασης.
Επαγγελματίες Djs: «Χωρίς μουσική, σημαίνει χωρίς ζωή»
«Χωρίς μουσική σημαίνει χωρίς ζωή» είναι ο τίτλος της ανακοίνωσης με την οποία η Πρωτοβουλία Επαγγελματιών djs εκφράζει την αντίθεση της στην απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει τη μουσική στις επιχειρήσεις εστίασης που θα ανοίξουν από τη Δευτέρα του Πάσχα.
Κόντρα στο στερεότυπο που θέλει την παρουσία dj στο χώρο να σημαίνει απαραίτητα πάρτι χωρίς όρια και κανόνες, οι συμμετέχοντες στην πρωτοβουλία αυτοί επαγγελματίες του χώρου τονίζουν πως «το άνοιγμα της εστίασης με ήπια, συνοδευτική στη συνολική εμπειρία του πελάτη μουσική μπορεί να σημάνει την έστω μερική επανεκκίνηση της εργασίας για το επάγγελμά μας και άρα μια οικονομική ανακούφιση». Και σημειώνουν επίσης ότι «είμαστε κι εμείς άνθρωποι που δεν επιθυμούμε σε καμία περίπτωση ούτε να διασπείρουμε, ούτε να κολλήσουμε τον ιό. Όμως θέλουμε και έχουμε ανάγκη να δουλέψουμε».
Οι επαγγελματίες djs, οι άνθρωποι δηλαδή που επιλέγουν τη μουσική σε χώρους εστίασης και διασκέδασης, είναι ένα από τα πλέον πληττόμενα επαγγέλματα από τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Πολλοί από αυτούς έχουν εργαστεί ελάχιστα τους τελευταίους 14 μήνες και προσπαθούν να ζήσουν με τα 534 ευρώ της αναστολής ή τα μικρά επιδόματα που προκύπτουν από το νεοσύστατο μητρώο καλλιτεχνών και δημιουργών. Όπως είχαν περιγράψει κάποιοι από αυτούς σε σχετικό θέμα του tvxs με αφορμή τις γιορτές των Χριστουγέννων, το εισόδημά τους έχει μειωθεί έως και 60%.
Όπως σημειώνει στην ανακοίνωση της η “Πρωτοβουλία Επαγγελματιών djs”, η αντίθεση της στην ανακοίνωση της κυβέρνησης έχει να κάνει με δύο λόγους:
«Πρώτον, γιατί η μουσική αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της εμπειρίας που αναζητά ο πελάτης κατά την προσέλευσή του σε μια επιχείρηση εστίασης. Δεν είναι τυχαίο ότι από τα καφενεία στα χωριά μέχρι τα εστιατόρια υψηλής γαστρονομίας, παντού υπάρχει μουσική.
Δεύτερον, γιατί ως επαγγελματίες της μουσικής και της διασκέδασης έχουμε εργαστεί ελάχιστα τους τελευταίους 14 μήνες, με αρκετούς από εμάς να αντιμετωπίζουμε ζητήματα βιοπορισμού. Το άνοιγμα της εστίασης με ήπια, συνοδευτική στη συνολική εμπειρία του πελάτη μουσική μπορεί να σημάνει την έστω μερική επανεκκίνηση της εργασίας για το επάγγελμά μας και άρα μια οικονομική ανακούφιση».
Οι επαγγελματίες djs καταλήγουν λέγοντας ότι «Η μουσική στην εστίαση είναι ζήτημα που αφορά στο «ζην» και το «ευ ζην» εργαζομένων και πελατών. Ελπίζουμε στην κυβέρνηση να το αντιληφθούν, έστω και τώρα».
Ολόκληρη η ανακοίνωση όπως αναρτήθηκε στο διαδίκτυο:
Οργανισμοί για τα Πνευματικά Δικαιώματα: «Η απαγόρευση της μουσικής είναι επιεικώς ακατανόητη»
Παράλληλα, την έκπληξη, την απογοήτευση και την αγανάκτησή τους, όπως τονίζουν, εκφράζουν με κοινή επιστολή τους οι έξι Οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης Πνευματικών και Συγγενικών Δικαιωμάτων Ήχου, για την κυβερνητική απόφαση περί απαγόρευσης της μουσικής ενόψει του ανοίγματος της εστίασης.
Τα διοικητικά συμβούλια των AΠΟΛΛΩΝ, ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ, ΕΔΕΜ, ΕΡΑΤΩ, GEA και GRAMMO, κάνουν λόγο για «απαγόρευση χωρίς προηγούμενο…επιεικώς, ακατανόητη» και ζητούν «να ανακληθεί αμέσως», καθώς «είμαστε βέβαιοι ότι αρκεί μία ΣΥΣΤΑΣΗ για τη χρήση μουσικής σε συγκεκριμένη ένταση, στην οποία πρέπει να προβείτε».
Αναλυτικά η επιστολή τους:
«Προς
1. Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, Υπόψη Αξιότιμου Υπουργού Πολιτικής Προστασίας, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη
2. Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, Υπόψη Αξιότιμου Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, κ. Νίκο Χαρδαλιά
3. Υπουργείο Υγείας, Υπόψη Αξιότιμου Υπουργού Υγείας, κ. Βασίλη Κικίλια
Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί και Υφυπουργοί,
Η ανακοίνωση για το «άνοιγμα» των καταστημάτων εστίασης συνοδεύεται από μία απαγόρευση: Τη χρήση Μουσικής!!!!
Πρόκειται περί απαγόρευσης που είναι ζήτημα αν έχει ένα προηγούμενο παγκοσμίως…
Mε δεδομένο ότι επιτρέπεται μόνον η λειτουργία εξωτερικών/υπαίθριων χώρων, η απαγόρευση αυτή είναι, επιεικώς, ακατανόητη.
Οι Οργανισμοί μας και το σύνολο των Δικαιούχων που εκπροσωπούν, σας μεταφέρουν την ΕΚΠΛΗΞΗ την ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ, αλλά πια και την ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ τους..
ΕΚΠΛΗΞΗ. Γιατί η κρατική απαγόρευση πλήττει και διώκει την Μουσική και την Τέχνη.
ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ και ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ. Γιατί πλήττεται και το τελευταίο εισόδημά μας, αυτό από τη δημόσια εκτέλεση ηχογραφημένης μουσικής.
Η κρατική απαγόρευση, που συμπίπτει με την έναρξη του τουρισμού, φανταζόμαστε θα συμφωνείτε ότι εκθέτει και προσβάλλει την χώρα διεθνώς..
Αναλογισθείτε ότι όλα τα μέτρα για την καταπολέμηση της εξάπλωσης της πανδημίας εφαρμόζονται, υπό το πρίσμα της αρχής της αναλογικότητας.
Η απαγόρευση της χρήσης μουσικής είναι βάρβαρο, δυσανάλογο και αντιαισθητικό μέτρο.
Αντί της απαγόρευσης, που πρέπει να ανακληθεί αμέσως, είμαστε βέβαιοι ότι αρκεί μία ΣΥΣΤΑΣΗ για τη χρήση μουσικής σε συγκεκριμένη ένταση, στην οποία πρέπει να προβείτε.
Με τιμή
Τα Διοικητικά Συμβούλια των Οργανισμών
AΠΟΛΛΩΝ
ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ
ΕΔΕΜ
ΕΡΑΤΩ
GEA
GRAMMO»
Κύκλος Εστίασης: «Σταματήστε να μας αντιμετωπίζετε σαν άχρηστα σκουπίδια»
Επίσης, με ανακοίνωση τους, τα μέλη του «Κύκλου Εστίασης», κατηγορούν την κυβέρνηση ότι δρομολογεί τον οικονομικό τους θάνατο, καθώς ειδικά τα μικρότερα μαγαζιά, καφέ- μπαρ και εστιατόρια, τα οποία αποτελούν και τον κορμό του «Κύκλου Εστίασης», δεν μπορούν να επιβιώσουν με τη δίωρη σιωπηλή λειτουργία σε ελάχιστα τετραγωνικά εξωτερικού χώρου.
«Σταματήστε να μας αντιμετωπίζετε σαν άχρηστα σκουπίδια. Είμαστε το 25% του ΑΕΠ και εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι και οικογένειες», αναφέρουν χαρακτηριστικά, και για το λόγο αυτό, αποφάσισαν να διαμαρτυρηθούν με ένα πρωτότυπο τρόπο: Να παίζουν ασταμάτητα το πρωτοποριακό έργο «4’33″» του πειραματιστή Αμερικανού μουσικού, John Cage, τέσσερα λεπτά και 33 δευτερόλεπτα σιωπής.
Ολόκληρη η επιστολή:
«Απαγορεύεται η μουσική και οι λοιπές τέχνες
Η Εστίαση για μας είναι συνυφασμένη με τον αστικό μας πολιτισμό!
Μετά από τις αλλεπάλληλες αστοχίες της, η κυβέρνηση επιβάλλει την συνέχιση της σιωπής της Μ. Εβδομάδας και των αμνών και, όλως τυχαίως, την συνδυάζει με το «άνοιγμα» της Εστίασης.
Η κυβέρνηση, μετά το αλαλούμ των αντικρουόμενων ανακοινώσεων και την απολύτως ανεύθυνη στάση της – η ΚΥΑ εκδόθηκε ξημερώματα Μ.Παρασκευής, ενώ όφειλε νωρίτερα, προκειμένου να αποκαταστήσει το μπάχαλο με τους ΚΑΔ και να ενημερώσει τους ιδιοκτήτες και τους εργαζομένους εάν και πότε εργάζονται – μας επεφύλαξε άλλη μια έκπληξη: απαγόρευσε την μουσική σε όσα καταστήματα θα λειτουργήσουν!!!
Τα επιχειρήματα είναι εντελώς φαιδρά.
Η κυβέρνηση μπορεί να θέλει να αυτοκτονήσει πολιτικά, μόνο που έχει δρομολογήσει πρώτα τον δικό μας θάνατο. Μας επιβάλλει δηλαδή δίωρη εργασία 20.30 – 22.30 και συγχρόνως απαγορεύει και την χρήση μουσικής.
Αναρωτιόμαστε: ζείτε σε ένα παράλληλο σύμπαν;
Γιατί δεν μας ρωτάτε πώς κρίνουμε ότι πρέπει να ανοίξουμε;
Είμαστε οι καθ’ ύλην αρμόδιοι.
Σταματήστε να μας αντιμετωπίζετε σαν άχρηστα σκουπίδια.
Είμαστε το 25% του ΑΕΠ και εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι και οικογένειες.
Εμείς, όσοι βρούμε το κουράγιο να ανοίξουμε, θα παίζουμε κάθε βράδυ στο δίωρο, που μας επιβάλλεται να εργαστούμε, παρά το γεγονός ότι μας χρεώσανε ολόκληρο το τέλος επιτηδεύματος, και θα έχουμε στο «replay» το μουσικό κομμάτι του John Cage 4′ 33».
Μόνο μη μας ζητήσετε και πνευματικά δικαιώματα!
Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης»
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >